22.2.14

Έφυγε από το Κίεβο εσπευσμένα αεροπορικώς ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Εκτός Κιέβου βρίσκεται από τις 22:30 περίπου ο Ουκρανός πρόεδρος Viktor Yanukovych, όπως αναφέρουν ρωσικά ΜΜΕ.
Αμέσως μετά  την κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του από την αντιπολίτευση ο Yanukovych και με ισχυρή συνοδεία από θωρακισμένα αυτοκίνητα κατευθύνθηκε από την προσωπική του κατοικία στο Mezhigorie στο αεροδρόμιο για να πετάξει στο Χάρκοβο όπου και προσγειώθηκε.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, που δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν,  την εκδίωξη του Ουκρανού προέδρου υπέδειξε/επέβαλε ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Yury Ilyin, ο οποίος είπε στον Yanukovych να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα από το γραφείο του όπως και από την κατοικία του.
Το αεροσκάφος αναχώρησε από το Κίεβο στις 22:40.
Σύμφωνα με το ρωσικό RT η επίσημη δικαιολογία είναι ότι ο Yanukovych πέταξε στο Χάρκοβο για συνάντηση με τους περιφερειάρχες της νότια ανατολικής Ουκρανίας.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το αεροσκάφος θα ακολουθήσει τη διαδρομή Κίεβο – Χάρκοβο – Μαριούπολη – Ρωσική Ομοσπονδία.

Με το όπλο στον κρόταφο κυριολεκτικά εκδιώχθηκε από την εξουσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Γιανούκοβιτς χθες το βράδι όπως πρώτο μετέδωσε στην Ελλάδα το defencenet.gr (διάβασε σχετικά εδώ).
 
Πηγές από την Μόσχα επιβεβαίωσαν ότι χθες το βράδι ο νέος αρχηγός των ουκρανικών ΕΔ, μπήκε μέσα στο γραφείο του Β.Γιανούκοβιτς και του είπε ότι απαίτηση των ΕΔ είναι να αποχωρήσει άμεσα από την εξουσία.
 
Ήδη από χθες το πρωί το defencenet.gr είχε σημειώσει σε ρεπορτάζ του την οργή των ουκρανικών ΕΔ που ποριδέαζε για την εξέλιξη σε ότι αφορά τον τρόπο με τον οποίο ο Β.Γιανούκοβιτς Εείχε χειριστέι τα πράγματα.
 
Με δεδομένο ότι οι ουκρανικές ΕΔ έχουν κατά βάση φιλορωσιό προσανατολισμό (ανακοίνωση των υπαλλήλων του υπουργέιου Άμυνας για σκληρά μέτρα) εκτιμάται ότι η κίνηση έχει την απόλυτη έγκριση της Μόσχας η οποία ήταν εξαιρετικά απογοητευμένη από τον Β.Γιανούκοβιτς για 2 λόγους.
 
Είχε έγκυρες πληροφορίες και αποδέιξεις ότι ο συγκεκριμένος είχε διαφθαρεί σε μεγάλο βαθμό και είχε συγκεντρώσει τεράστια κεφάλαια σε τράπεζες του εξωτερικού  με αποτέλεσμα να τον ελέγχουν απόλυτα οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
 
Αυτό είχε ως συνέπεια να μην είναι ικανός να αντιδράσει αποτελεσματικά, στα πρώτα στάδια των διαδηλώσεων και αυτός είναι ο δεύτερος λόγος που δεν επιθυμούσαν την παραμονή του στην εξουσία.
 
Από εδώ και πέρα τα πράγματα περιπλέκονται:
 
Η Ρωσία μετά την κρίση του φυσικού αερίου του 2008 την οποία προκάλεσε η τότε φιλοδυτική ουκρανική κυβέρνηση, κατασκέυασε μέσα σε χρόνο ρεκόρ το Nord Stream και έχει ξεκινήσει την κατασκευή του South Stream, αλλά μέσω της Ουκρανίας περνούν όλα τα δίκτυα εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ν.Ευρώπης. Άρα ένα μέρος των εξαγωγών φυσικού αερίου μπορούν και πάλι να εμποδιστούν από μια φιλοδυτική κυβέρνηση.
 
Ίσως ούτε αυτό είναι το σημαντικότερο για την Ρωσία: Υπάρχει το τεράστιο ζήτημα της Κριμαίας, των ρωσώφωνων πληθυσμών της Ουκρανίας και ειδικότερα η στρατηγική της θέση.
 
Εάν η Ουκρανία διασπαστεί αυτό θα σημαίνει πόλεμο», δήλωσε Ρώσος κυβερνητικός αξιωματούχος στους Financial Times.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT η Ρωσία είναι προετοιμασμένη να πολεμήσει για την Κριμαία για να προστατέψει αφενός τις βάσεις του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και αφετέρου μεγαλύτερη εθνική ρωσική κοινότητα στην Ουκρανία.
 
Μιλώντας στους FT o Ρώσος αξιωματούχος είπε: «Θα χάσουν την Κριμαία πρώτα γιατί θα πάμε εκεί και θα την προστατέψουμε όπως κάναμε και με την Γεωργία».
 
Δύο ημέρες νωρίτερα ο Volodymyr Konstantinov πρόεδρος του κοινοβουλίου της Κριμαίας είχε δηλώσει πως η περιοχή θα ανεξαρτητοποιηθεί από την υπόλοιπη Ουκρανία εάν η χώρα οδηγηθεί στη διάσπαση. 
 
«Είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο. Και όλα δείχνουν ότι κινούμαστε προς τα εκεί»», είχε δηλώσει την Πέμπτη  στο ρωσικό Interfax, λέγοντας επίσης ότι ο πληθυσμός της Κριμαίας θα στρεφόταν προς την Ρωσία για βοήθεια, σε περίπτωση που τα πράγματα πήγαιναν στραβά. Μάλιστα ο Konstantinov είχε συζητήσει το θέμα και με τον πρόεδρο της Κάτω ρωσικής Δούμα Sergey Naryshkin.
 
Εν προκειμένω έχουμε να κάνουμε με ένα στρατιωτικό κίνημα στην Ουκρανία το οποίο ήρθε ως συνέχεια της εξέργεσης την οποία ελε΄γχουν απόλυτα οι ακροδεξιοί εθνικιστές.
 
Οι εξελίξεις θα είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμες με ερωτηματικό την στάση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr