12.2.14

ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Ανακοίνωση «κεραυνός» από Μόσχα: «Όχι σε συνταγές διευθέτησης για το Κυπριακό»

Η παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδας,καλύτερα να μη συμπεριληφθεί  στις "ενδιαφερόμενες πλευρές" δεδομένου ότι εκφράζει πολιτική ξένη προς τα Ελληνικά συμφέροντα και τα "πιστεύω".Καλύτερα να απέχει τελείως από τις συζητήσεις και αν οι Κύπριοι  αποφασίσουν  να διατηρήσουν την Ελληνική τους ταυτότητα ή να γίνουν Τούρκοι, ας το αποφασίσουν μόνοι τους χωρίς τις...παραινέσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας.
Α/Αλ.
Την ουσιαστική αντίθεσή της εξέφρασε η Μόσχα αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν των Αναστασιάδη και Έρογλου και τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το κυπριακό με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών.
Σε αυτή η Μόσχα εκφράζει την αντίθεσή της  σε χρονοδιαγράμματα και «συνταγές διευθέτησης» στις διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς.
«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες για τις συνομιλίες, οι οποίες, κατά την πεποίθησή μας, πρέπει να είναι ελεύθερες από οποιαδήποτε έξωθεν πίεση και απόπειρες επιβολής χρονοδιαγραμμάτων ή συνταγών διευθέτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δηλώνει έτοιμο πάντως να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό «με τους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια πραγματική σταθερή διευθέτηση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ίδιων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», αναφέρεται ακόμη στην  ανακοίνωση.
Παράλληλα εκφράζεται  η ελπίδα ότι «κατά τη διάρκεια του επικείμενου διαλόγου και οι δύο πλευρές θα στοχεύουν στην επίτευξη καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των διακοινοτικών συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979».
Η ανακοίνωση βέβαια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αιφνίδια καθώς η Μόσχα είχε διατυπώσει την αντίθεσή της στο νέο κυοφορούμενο σχέδιο τύπου «Ανάν» πρόσφατα με σχετική τοποθέτηση του ίδιου του προέδρου της Β.Πούτιν στον Έλληνα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια με την οποία ζητούσε να ισχύσουν και να εφαρμοστούν όλες οι αποφάσεις του ΟΗΕ και ιδιαίτερα αυτή που επιτάσσει την άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Μεγαλονήσου.
Αλλά δεν  έμεινε μόνο στα λόγια: Δέσμευσε με σχετική ΝΟΤΑΜ δύο μεγάλα τμήματα του FIR Λευκωσίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας για αεροναυτικές ασκήσεις του Battle Group του αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνετσόφ".
Το μεγαλύτερο τμήμα του FIR που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κύπρου, φτάνει μέχρι τα όρια του FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών και το FIR Καϊρου και μέρος της περιοχής συμπίπτει με την περιοχή που δεσμεύτηκε για σεισμογραφικές έρευνες («τεμάχιο 10») για λογαριασμό της Total.
Το δεύτερο τμήμα του FIR Λευκωσίας που δεσμεύτηκε για τις ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις, βρίσκεται νότια της Κύπρου  και εκτείνεται μέχρι τα όρια του FIR Λευκωσίας με το FIR Τελ Αβιβ και το FIR Βυρητού (δείτε σχετικό επισυναπτόμενο χάρτη).
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ασκήσεις της Ομάδας Μάχης που ξεκινησαν στις 8 Φεβρουαρίου θα διαρκέσουν 15 ημέρες, χρονικό διάστημα πολύ μεγάλο για τέτοιους είδους έντονες αεροναυτικές δραστηριότητες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet,gr