12.2.14

«Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει η ανεργία των ναυτικών!»


Η ανεργία στον χώρο της Ναυτεργασίας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα ως αποτέλεσμα της ασκούμενης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής η οποία υπηρετεί πιστά το δόγμα ανταγωνιστικότητας των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων.
Με τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στην ποντοπόρο ναυτιλία (10 στον αριθμό τα τελευταία 30 χρόνια) τον αφανισμό των κρουαζιερόπλοιων με ελληνική σημαία όπου με την απελευθέρωση του καμποτάζ (κοινοτικός κανονισμός 3572/92) απωλέστηκαν και τα τελευταία κρουαζιερόπλοια με ελληνική σημαία που είχαν έλληνες ναυτεργάτες με θεσπισμένα και κατοχυρωμένα δικαιώματα (ελληνική ΣΣΕ – ασφάλιση στο ΝΑΤ – συνδικαλιστικά δικαιώματα) και με την θέσπιση νέου θεσμικού πλαισίου στην Ακτοπλοΐα (νόμος 4150/2013) με το οποίο οδηγήθηκαν σε μαζικό διωγμό και απόλυση εκατοντάδες Ναυτεργάτες από τα Ακτοπλοϊκά πλοία και τα ελληνικής σημαίας Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών.

Η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει τους 5100 άνεργους Ναυτεργάτες ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΠΝΟ και όλων των Ναυτεργατικών σωματείων η πραγματική ανεργία ξεπερνάει τους 10000 Ναυτεργάτες, όταν οι θέσεις εργασίας υπολογίζονται πλέον στις 14000. Η διαφορά ανάμεσα στην επίσημη και στην πραγματική ανεργία οφείλεται α) στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανέργων δεν καταγράφονται στους καταλόγους του ΓΕΝΕ επειδή ουδέποτε αυτό τους εξασφαλίζει δουλειά και β) ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν συμπληρώνει τις προϋποθέσεις για την επιδότηση.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία μόνο 440 είχαν δικαίωμα επιδότησης από το σύνολο των επίσημα εγγεγραμμένων.
Σημειώνεται ότι το ύψος των επιδομάτων ανεργίας των ελλήνων ναυτικών αδικαιολόγητα και αναιτιολόγητα υπολείπονται των αντίστοιχων επιδομάτων στον χερσαίο χώρο.
Επειδή η κατάσταση με την ανεργία των Ναυτεργατών συνεχώς επιδεινώνεται και όπως προκύπτει ο Υπουργός Ν.Α προωθεί σχέδιο νόμου για τα μικρά τουριστικά σκάφη (ιδιωτικά και επαγγελματικά) σύμφωνα με τον οποίο καταργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας ελλήνων Ναυτεργατών, στο όνομα και πάλι της περιβόητης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πλοίων, είναι απολύτως φανερό και επακόλουθο ότι η ανεργία με τα νέα φιλοεφοπλιστικά μέτρα θα εκτιναχθεί και θα ξεπεράσει το 60% έως 70% στον κλάδο των Ναυτεργατών.
Ήδη διαπιστώνονται σε μεγάλη έκταση φαινόμενα άνεργοι Ναυτικοί να σιτίζονται σε διάφορες εκκλησίες και κοινωνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός αστέγων, χωρίς ως τώρα η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να παίρνει το παραμικρό μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος. Πρόσφατο είναι το τραγικό γεγονός θανάτου έλληνα άνεργου και άστεγου Ναυτικού ο οποίος βρέθηκε νεκρός στην πλατεία Καραϊσκάκη………
Αντίθετα με τα όσα δυσάρεστα και τραγικά αναφέρονται πιο πάνω και αποτελούν κοινή διαπίστωση όλων των Ναυτεργατικών οργανώσεων, ο ΥΝΑ δηλώνει επίσημα στην Βουλή ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα από την νομοθεσία αφορούν την απασχόληση των Ναυτεργατών έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία και έδωσε σαφέστατα το μήνυμα ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να επιβληθεί στην πλοιοκτησία για την πρόσληψη ελλήνων Ναυτεργατών.
Μάλιστα έφθασε στο απαράδεκτο σημείο να αμφισβητήσει την ναυτοσύνη, την εμπειρία και την ικανότητα των ελλήνων ναυτεργατών προκειμένου να νομιμοποιήσει την επιλογή των εφοπλιστών που επιλέγουν χαμηλόμισθους αλλοδαπούς ναυτικούς προκαλώντας με τις δηλώσεις του την οργή των εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτεργατών.
Την ίδια στιγμή η ηγετική ομάδα της ΠΝΟ και η πλειοψηφία της κωφεύει, αδρανεί και δεν παίρνει το παραμικρό μέτρο έτσι ώστε οργανωμένα και ενιαία το ναυτεργατικό κίνημα να αναδείξει το πρόβλημα και από την άλλη να παλέψει για την ενότητα, την συσπείρωση και την αγωνιστική παρέμβαση των ανέργων.
Χαρακτηριστικά σημειώνουμε ότι η ηγεσία και η πλειοψηφία της ΠΝΟ δεν αποφασίζει, όχι αγώνες και κινητοποιήσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά ούτε μια σύσκεψη για να ενημερώσει τους ανέργους για τις δραματικές εξελίξεις και τις συνέπειες που διαμορφώνονται με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στον χώρο της ναυτικής εργασίας.
Επιβάλλεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση η ΠΝΟ να πάρει πρωτοβουλίες και να ασκήσει επιτέλους στοιχειωδώς τον ρόλο της στο κεφαλαιώδες πρόβλημα της ανεργίας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανωθεί και να συντονισθεί η πάλη των ανέργων τόσο προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης όσο και προς τους εφοπλιστές με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας, την απορρόφηση των ανέργων και την ουσιαστική στήριξή τους.
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ
Για να διαμορφωθούν δυνατότητες αλλά και προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση και απορρόφηση των ανέργων στον χώρο της Ναυτιλίας βασικός όρος είναι η αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου.
Συγκεκριμένα απαιτούμε:
· Την τροποποίηση του όρου 8 του νομοθετικού διατάγματος 2687/53 μέσω του οποίου έχουν μειωθεί τουλάχιστον 10 φορές οι οργανικές συνθέσεις στην Ποντοπόρο Ναυτιλία. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, η ανάκληση των μειωμένων συνθέσεων και η επάνδρωση των ελληνικών πλοίων με Έλληνες Ναυτεργάτες θα αποτελούσε μια ουσιαστική λύση στην εξεύρεση εργασίας για χιλιάδες άνεργους Ναυτεργάτες.
· Κατάργηση του νόμου 4150/2013 με τον οποίο μειώνονται δραστικά οι θέσεις εργασίας στα Ακτοπλοϊκά πλοία, στα Ε/Γ-Ο/Γ διεθνών γραμμών, μειώνεται ο χρόνος δρομολόγησης των ταχύπλοων σκαφών και στην ουσία καταργείται η δεκάμηνη επάνδρωση και δρομολόγηση των Ακτοπλοϊκών πλοίων.
· Κατάργηση του νόμου για την απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία με την οποία απωλέσθησαν τόσο οι θέσεις εργασίας όσο και η ελληνική σημαία στην κατηγορία αυτή.
· Αυστηρός έλεγχος σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε ότι αφορά την επάνδρωση, την οργανική σύνθεση καθώς επίσης πάταξη της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας.
· Εφαρμογή και τήρηση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και κατηγορηματική απόρριψη οποιασδήποτε απόπειρας περί εφαρμογής της MLC στον χώρο της ναυτικής εργασίας που είναι αξίωση των εφοπλιστών και του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.
· Ριζική αναδιοργάνωση με την αυτοτελή λειτουργία του ΓΕΝΕ. Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ να είναι εκπρόσωποι των Ναυτεργατών, να προχωρήσει η πλήρης αποστρατικοποίηση του ΓΕΝΕ και να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες στην εξεύρεση εργασίας των ανέργων. Να παρέχονται όλα τα στοιχεία στο Δ.Σ που αφορούν ναυτολογήσεις, απολύσεις, συνθέσεις, crew list κ.λπ.
· Ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων ανεργίας με την επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης, κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας περί έννοιας ανέργου και κάλυψης όλων των ανέργων μετά το πέρας της άδειάς τους.
· Πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων
Αυτές είναι ορισμένες βασικές θέσεις και προτάσεις της ΠΕΝΕΝ αναφορικά με το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση στην μάστιγα της ανεργίας των Ναυτεργατών.
Κυβέρνηση – εφοπλιστές και ΠΝΟ πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους χιλιάδες ανέργους Ναυτεργάτες.
Με εντολή Διοίκησης
Ο Πρόεδρος                                                                         Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος                                                       Αντώνης Κροκίδης Νικόλαος
Υ.Γ: Το παραπάνω υπόμνημα εγκρίθηκε από την σύσκεψη των ανέργων του κλάδου μας στις 11/2/2014 και επιδόθηκε με μαζική παράσταση των ανέργων στην ΠΝΟ και στο ΓΕΝΕ.
Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των ανέργων στις 20/2/2014, να τεθεί το ζήτημα άμεσα στην ΠΝΟ και να υπάρξουν σχετικές πρωτοβουλίες με την ανάπτυξη κοινών και συντονισμένων δράσεων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

e-nautilia.gr/