1.2.14

Προειδοποιήσεις κατάρριψης τουρκικών α/φ από μαχητικά ΠΑ & συριακά α/α!

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ότι μαχητικά αεροσκάφη του εγκλωβίστηκαν σε δύο περιπτώσεις από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και από συριακά αντιαεροπορικά συστήματα!
Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η Άγκυρα βάζει στο "ίδιο καλάθι" τα ελληνικά μαχητικά και τα συριακά αντιαεροπορικά που μέχρι στιγμής έχουν στραπατσάρει την τουρκική αλαζονεία σε τουλάχιστον μία περίπτωση καταρρίπτοντας τον Ιούνιο του 2012 το τουρκικό αναγνωριστικό RF-4!
Aανάλογη ανακοίνωση είχε κάνει και για εγκλωβισμό τουρκικού μαχητικού πριν από τα Χριστούγεννααπό την αντιαεροπορική συστοιχία των Patriot ΡAC-3 της Σκύρου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Σε ότι αφορά την "παρενόχληση" από ελληνικά μαχητικά αυτή αφορά τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής συννλογής πληροφοριών CN-235M. τα οποία συστηματικά πλέον σκανάρουν τις ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο σε ότι αφορά διατάξεις αντιαεροπορικών, ραντέρ κλπ.
Ελληνικά μαχητικά εγκλώβισαν (γεγονός είναι, γιατί είχε παραβιάσει τα εναέρια σύνορα της χώρας) ένα τουρκικό CN-235M της τουρκικής Ναυτικής Αεροπορίας.
Εν συνεχεία ήρθε μία πτήση ενός τουρκικού F-16 κοντά στην μεθόριο με την Συρία. Εκεί το "φώτισαν" οι καταυγαστήρες ενός συστήματος SA-2 (φωτό) επί περίπου 30'' κατά το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.
Το ζήτημα είναι ότι προχωρούν σε ανακοινώσεις εγκλωβισμών οι οποίες θεωρούνται "εχθρικές πράξεις".
Δηλαδή κατά το διεθνές δίκαιο δίνεται η δυνατότητα ένοπλης απάντησης στους εγκλωβισμούς,οι οποίοι θεωρούνται εχθρική πράξη. 
Αξίzει  να προσεχθεί και να αναλυθεί η τακτική της Άγκυρας.
Εκτιμούμε ότι οι εγκλωβισμοί είναι περισσότερο επικίνδυνοι πολιτικά και λιγότερο αποτελεσματικοί από μία "κλειστή" αναχαίτιση. Το σημειώνουμε αυτό για να μην έχουμε εκπλήξεις μελλοντικά...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr