9.2.14

Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ANTEΞΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ; Κάθετη αντίδραση του ΔΗΚΟ για το "συνιστών ελληνοκυπριακό κράτος"


Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του Εθνάρχη Τάσσου Παπαδόπουλου, που το 2004 είπε το περήφανο "ΟΧΙ" στο Σχέδιο Ανάν, τιμά την κληρονομιά του πατέρα του και πλέον έλαβε σαφή θέση κατά του νέου "σχεδίου Ανάν".
Το Δημοκρατικό Κόμμα που μετέχει στη κυβέρνηση Νίκoυ Αναστασιάδη απάντησε το απόγευμα της Κυριακής στον Κύπριο Πρόεδρο με το δικό του "ΟΧΙ" στο σχέδιο.
Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο αναφέρει πως το κοινό ανακοινωθέν βρίσκεται "σε πλήρη διάσταση με το πνεύμα της προγραμματικής συμφωνίας" συνεργασίας"

Το σημαντικότερο σημείο της ανακοίνωσης είναι αυτό που προσδιορίζει τον ίδιο τον χαρακτήρα της συμφωνίας: "Εάν πράγματι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι καλή τότε αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό και ενδεχομένως αυτό το γεγονός να περικλείει περισσότερους κινδύνους από την ίδια τη συμφωνία".
Σε Ελλάδα και Κύπρο τα στρατόπεδα του "Ναι" και του "Οχι" έχουν πλέον σχηματιστεί: Οι μνημονιακές κυβερνήσεις Σαμαρά και Αναστασιάδη είναι υπέρ, μαζί με όλη την διαπλοκή και τις ΗΠΑ, Βρετανία κλπ. Το ΔΗΚΟ, ο Γ.Λιλλήκας, οι πατριωτικές δυνάμεις της Κύπρου και της Ελλάδας είναι κατά και η Ρωσία εμμέσως έχει ταχθεί κατά.
Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος της κυπριακής κυβέρνησης (η οποία εφεξής αποδέχεται να χαρακτηρίζεται... "ελληνοκυπριακή κοινότητα") στο οποίο η, μοιραία για τον Ελληνισμό, κυβέρνηση Αναστασιάδη, αποδέχεται ότι η Κύπρος μεταμορφώνεται σε ομοσπονδιακό κράτος δύο κοινοτήτων εγκρίθηκε φυσικά άμεσα από τους Τουρκοκύπριους που πήρας αυτό που ήθελαν: "Δύο συνιστώντα κράτη μιας ομοσπονδίας".
Έτσι οι Τουρκοκύπριοι εισέρχονται πανηγυρικά στην ΕΕ, θα έχουν τα μισά κοιτάσματα φυσικού αερίου κλπ κλπ.
Πρακτικά μιλάμε για δύο ξεχωριστά κράτη, κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο στο κοινό ανακοινωθέν: "Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και οριστικά όλες τις εξουσίες τους, μακριά από επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση".
Πολύ σύντομα τον λόγο θα τον έχει ο ίδιος ο κυπριακός λαός.
Η δήλωση του ΔΗΚΟ αναφέρει:
"Έχουμε διαβάσει με προσοχή τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανήμερα των εσωκομματικών εκλογών στο Κόμμα μας, αναφορικά με την συμφωνία του με τον κ. Έρογλου και την ακύρωση της προγραμματικής συμφωνίας με το ΔΗΚΟ.
Εάν το περιεχόμενο της είναι ειλικρινές και δεν αποτελεί προσπάθεια επικοινωνιακού χαρακτήρα, τα πράγματα είναι πολύ πιο ανησυχητικά και ενδεχομένως επικίνδυνα από το ίδιο το περιεχόμενο της Συμφωνίας.
Εάν πράγματι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί πως η συγκεκριμένη συμφωνία είναι καλή τότε αυτό είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό και ενδεχομένως αυτό το γεγονός να περικλείει περισσότερους κινδύνους από την ίδια τη συμφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτοί που επέλεξαν να τον παροτρύνουν να υπογράψει τη συμφωνία, αναγνωρίζουν ότι το τελικό κείμενο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που είχαν τεθεί, ούτε είναι συμβατό με τις διαχρονικές θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς ή τις προεκλογικές και μετεκλογικές διακηρύξεις του Πρόεδρου Αναστασιάδη.
Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι υπάρχει χρόνος και περιθώριο εγκατάλειψης της συγκεκριμένης συμφωνίας με την οποία η Τουρκική πλευρά πετυχαίνει τους περισσότερους διαχρονικούς στόχους της πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και ανεξαρτήτως της έκβασης τους.
Παραμένουμε συνεπείς σε αυτή την έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συνεχίζουμε να ευελπιστούμε ότι δεν θα ακυρώσει το πνεύμα και το περιεχόμενο  της προγραμματικής συμφωνίας με το Δημοκρατικό Κόμμα".
Θέση δεν έχει λάβει ακόμα το ΑΚΕΛ, ενώ ο υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου Γ.Λιλλήκας έφτασε να ζητήσει μέχρι και την παραίτηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη και την διενέργεια άμεσων εκλογών.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr