21.2.14

Aνελκύστηκε το Τούρκικο σκάφος «Conzuru» στο Φαρμακονήσι (video)

Ανελκύστηκε το ναυάγιο και 3 σωροί μεταναστών από το Φαρμακονήσι  απο το Πολεμικό Ναυτικό !
Τρεις σοροί αγνοουμένων μεταναστών, μεταξύ των οποίων ενός βρέφους 1 – 2 ετών, απεγκλωβίστηκαν και ανασύρθηκαν από το ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου μετά από επιχείρηση της ΜΥΑ/ΛΣ.
Το βυθισμένο τουρκικό σκάφος, στο οποίο εκτυλίχθηκε η τραγωδία της 20ής Ιανουαρίου, ανελκύστηκε και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Λέρου.

Η διήμερη επιχείρηση, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε παρουσία της ανακρίτριας της Κω και ανώτατων αξιωματικών του Λιμενικού υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, σε βάθος 73 μέτρων, όπου βρίσκονταν το ναυάγιο του τουρκικού σκάφους «Conzuru».
Κατά τις δύο καταδύσεις της ειδικής ομάδας του Λιμενικού, ανασύρθηκαν οι σοροί μίας γυναίκας ηλικίας περίπου 30 ετών, ενός αγοριού ηλικίας περίπου 10 ετών και ενός βρέφους ηλικίας 1-2 ετών.
Οι σοροί μεταφέρθηκαν στη Ρόδο για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση του μοιραίου τουρκικού σκάφους στην επιφάνεια με τη βοήθεια του σκάφους «Θέτις» του Πολεμικού Ναυτικού. Μετά την απάντληση των υδάτων, το σκάφος μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Λέρου.
Για τις εξελίξεις αυτές και την ανάσυρση των σορών έχει ενημερωθεί το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία μαρτυρούν ότι οι συνθήκες του δυστυχήματος έγιναν όπως ακριβώς περιέγραψαν οι λιμενικοί και όχι όπως υποστήριξαν οι λαθρομετανάστες
TVKOSMOS.gr/
veteranos.gr