12.2.14

ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΟΤΙ ... ΠΕΤΑΕΙ «ΗΝΙΟΧΟΣ 2014»: Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία της ΠΑ!

Τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα –αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- προετοιμάζει η ΠΑ κάπου μέσα στην Άνοιξη.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες σε αυτή πρόκειται να συμμετάσχουν συνολικά 150 μαχητικά, μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα σε μια πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα άσκηση καθολικής ετοιμότητας της ΠΑ.
Αν και τυπικά η άσκηση θα κινηθεί στο πλαίσιο του «Ηνίοχου» της ετήσιας δηλαδή διακλαδικής άσκησης που πραγματοποιείται στο «περιβάλλον» της εκπαίδευσης μάχης του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής  (ΚΕΑΤ), εντούτοις και όπως αναφέρουν επιτελείς του ΓΕΑ θα είναι ουσιαστικά μια γενική δοκιμή σε συνθήκες πλήρους προσομοίωσης μάχης του μηχανισμού μάχης της ΠΑ.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν όλοι πρακτικά οι τύποι των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της ΠΑ αλλά και από το ΕΣ με ελικόπτερα και ντο ΠΝ καθώς πρόκειται περί διακλαδικής άσκησης. Ήδη και τα τρία επιτελεία αλλά ιδιαίτερα αυτό της ΠΑ βρίσκονται σε πλήρη «συναγερμό» καθώς η προετοιμασία και μόνο πρό0κειται να απαιτήσει χρόνο.
Βέβαια εκτός της καινοτομίας αυτής τη συγκέντρωσης δηλαδή μεγάλου αριθμού μαχητικών –πρακτικά μονό όσα αεροσκάφη θα είναι σε καθήκοντα readiness και στα υπόστεγα για συντήρηση δε θα πάρουν μέρος σε αυτή λένε οι επιτελείς του ΓΕΑ- είναι τα απανωτά κύματα εξόδων των αεροσκαφών σε 24ωρη βάση.
Πρόκειται για μια μεταφορά στα ελληνικά δεδομένα της άσκησης του αμερικανικού Ναυτικού SURGEX που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 και 24 Ιουλίου του 1997 με επίκεντρο το αεροπλανοφόρο USS Nimitz.
Η καινοτομία της συγκεκριμένης  άσκησης ήταν οι συνεχείς 24ωρες επί τρείς ημέρες έξοδοι μαχητικών και αεροσκαφών υποστήριξης δοκιμάζοντας τις αντοχές του μηχανισμού μάχης του αεροπλανοφόρου. Κάτι ανάλογο σχεδιάζεται να γίνει και την Άνοιξη . με την διακλαδική άσκηση σε μια προσπάθεια της ΠΑ αλλά και των άλλων Όπλων σε ότι αφορά το αεροπορικό κομμάτι να ανιχνεύσει μέχρι που φτάνει η δυνατότητα συνεχών επιχειρήσεων.
Έτσι όλες οι αποστολές θα είναι της τακτικής “hot seat” που σημαίνει πως το μαχητικό αμέσως μετά την επιστροφή του από μια έξοδο ανεφοδιάζεται επανεξοπλίζεται σε χρόνους readiness και απογειώνεται ξανά με άλλο χειριστή.
Το καθαρά επιχειρησιακό κομμάτι της άσκησης πρόκειται να διαρκέσει τρεις έως και  τέσσερις ημέρες, και  πρόκειται να περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια μάχης, όπου εκτός των καθαρά εναερίων και ναυτικών προσβολών  θα πραγματοποιηθούν  ακόμη αποστολές CSAR, προσβολής στόχων εδάφους, ηλεκτρονικού πολέμου, συνάσκησης με αντιαεροπορικές μονάδες  του Στρατού και πλοίων ντου Στόλου και όλα αυτά σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet,gr