16.2.14

ΠΡΟΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑΠΕΕ Ξαφνική απόφαση προμήθειας 12+4 εκπαιδευτικών αεροσκαφών από το ΓΕΑ

Μία απόφαση πολύ σημαντική σε ότι αφορά την ορθή επιλογή των πλέον κατάλληλων σπουδαστών της Σχολής Ικάρων για να γίνουν πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, έλαβε το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο του ΓΕΑ: Συγκεκριμένα ελήφθη απόφαση για την άμεση κατάρτιση Μελέτης Καθορισμού Προγράμματος προκειμένου να αντικατασταθούν τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-41.
Συγκεκριμένα ελήφθη απόφαση για προμήθεια 12 με οption για άλλα 4 αεροσκάφη, μια προμήθεια που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Βρίσκεται στην εκπαιδευτική κλίμακα πριν από το Τ-6 Τexan II.
Η προμήθεια είναι πρόκριμα για το πρόγραμμα εκπαιδευτικού αεροσκάφους προωθημένης εκπαίδευσης, το οποίο φορούσε την προμήθεια αρχικά 40 εκπαιδευτικών αεροσκαφών με πλήρεις μαχητικές δυνατότητες, αρχικού κόστους ενός δισ. ευρώ.
Τοπροηγμένο αεροσκάφους προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ) θα αντικαταστήσει τα "αρχαία" Τ-2.
Η οικονομική καταστροφή έχει "παγώσει" το πρόγραμμα και πλέον η εκπαίδευση ή σημαντικό μέρος αυτής διεξάγεται από τα ΤΑ-7Η/Ε Corsair ή τα F-4E τα οποία βέβαια έχουν υψηλό κόστος ανά ώρα πτήσεις, αλλά βέβαια το να εκπαιδεύεις πιλότους για Mirage 2000-5 ή για F-16 Adv. με εκπαιδευτικά Τ-2 ηλικίας 50 ετών είναι καλό ως ανέκδοτο στην αεροπορική κοινότητα, αλλά μέχρι εκεί.
Βέβαια πολλοί μελλοντικοί πιλότοι της ΠΑ στέλνονται στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία όπου λαμβάνουν εκπαίδευση στα M-346 Master (οσονούπω και στο Ισραήλ), αλλά εκτός των άλλων υπάρχει και μια "μαύρη τρύπα" στην επιχειρησιακή ικανότητα της ΠΑ, αφού τα εκπαιδευτικά της κατηγορίας Τ-2 είναι ενταγμένα στα σχέδια του ΓΕΑ για αποστολές κλειστής υποστήριξης, κάτι που φυσικά τώρα δεν μπορούν να εκτελέσουν.
Bασική υποψηφιότητα είναι για το πρόγραμμα του προηγμένου αεροσκάφους προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης είναι το "οικονομικό" M-346, το ρωσικό "αδελφάκι"Yak-130, το οποίο έχει ήδη παρουσιαστεί στο ΓΕΑ.
Η ρωσική πρόταση εκτός από την εντυπωσιακά χαμηλή τιμή (εκτιμάται περί τα 12 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ανά μονάδα, έναντι 24 του ιταλικού) συνοδεύεται και από τη δέσμευση μεταφοράς υψηλού όγκου βιομηχανικού έργου στην ελληνική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο αεροσκάφος αναπτύχθηκε από τη ρωσική Yakovlev και την ιταλική Aermacchi στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος Yak-AT που η έναρξη του έγινε το 1993. Το 1996 έλαβε χώρα η πρώτη πτήση του πρωτοτύπου επίδειξης Yak / AEM-130D.
Το 1999 η κοινοπραξία μεταξύ των δύο εταιριών διαλύθηκε και προέκυψαν δύο ξεχωριστά προγράμματα το Yakovlev Yak-130 και το Aermacchi M346. Με τη διάλυση της κοινοπραξίας έπαυσαν να ισχύουν οι περιορισμοί που αφορούσαν στην προώθηση του αεροσκάφους στη διεθνή αγορά.
Έτσι αν και έχουν κοινή κοιτίδα το M346 και το Yak-130 θα ανταγωνισθούν κυρίως το T-50 Golden Eagle και το Hawk για το ελληνικό πρόγραμμα.
Επισημαίνεται ότι το Yak-130 διαθέτει πλήρως ψηφιακά ηλεκτρονικά και μάλιστα είναι εφοδιασμένο με αρτηρία δεδομένων Mil Standard 1553, που σε συνδυασμό με την «ανοικτή» αρχιτεκτονική του συστήματος επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση όποιων συστημάτων επιθυμεί ο χρήστης. Έχει επίσης δυνατότητα εξοπλισμού με ραντάρ και μεταφοράς ποικιλίας όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, που του επιτρέπουν να επιχειρεί και ως ελαφρό μαχητικό (απαίτηση την οποία η ΠΑ κατά παράδοση έχει για τα αεροσκάφη προκεχωρημένης-επιχειρησιακής εκπαίδευσης).
Έχει ήδη εξαχθεί σε έξι χώρες και άλλες τέσσερις ετοιμάζονται να το παραγγείλουν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr