28.12.13

"ΚΟΛΛΗΣΕ" ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ SNOW DRAGON ΠΟΥ ΕΣΠΕΥΔΕ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ Εγκλωβισμένο ρωσικό πλοίο στην Ανταρκτική [εικόνες]

Απέτυχε τουλάχιστον σε αυτή τη φάση η αποστολή του κινεζικού παγοθραυστικού Snow Dragon να απελευθερώσει από τους πάγους της Ανταρκτικής το ρωσικό ερευνητικό σκάφος MV Akademik Shokalskiy το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο από την περασμένη Τρίτη.
Όπως αναφέρει η αυστραλιανή ακτοφυλακή, αποστολή του κινεζικού παγοθραυστικού ήταν να ανοίξει δρόμο μέσω του πάγου για να βοηθήσει το ρωσικό πλοίο να φθάσει στην ανοικτή θάλασσα. Το Snow Dragon θα προσέγγιζε το βράδυ της Παρασκευής το MV Akademik Shokalskiy εκατό ναυτικά μίλια ανατολικά της γαλλικής βάσης Ντιμόν ντ' Ουρβίλ.
Στο ρωσικό πλοίο που χρησιμοποιείται από την αυστραλιανή-ασιατική αποστολή στην Ανταρκτική, επιβαίνουν 74 άτομα, επιστήμονες και τουρίστες που ακολουθούν τη διαδρομή του Αυστραλού εξερευνητή Σερ Ντάγκλας Μάουσον πριν από έναν αιώνα (1911-1914).

Τελικώς το Snow Dragon προσέγγισε στα 6,5 ναυτικά μίλια το ρωσικό πλοίο αλλά δεν συνέχισε την πορεία του, καθώς συνάντησε μεγάλο παγετώνα που δεν μπόρεσε να σπάσει και επέστρεψε στην ανοικτή θάλασσα, ανακοίνωσε η Αυστραλιανή Αρχή Ναυτικής Ασφάλειας (AMSA) που συντονίζει τις επιχειρήσεις διάσωσης. "Δυστυχώς η επιχείρηση διάσωσης απέτυχε", δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι εξετάζονται και άλλες επιλογές για να παρασχεθεί βοήθεια στο ρωσικό πλοίο.
Είναι ενδεικτικό ότι από την ημέρα που αποκλείστηκε το ρωσικό πλοίο, συνολικά δύο παγοθραυστικά, το κινεζικό Snow Dragon και το γαλλικό L' Astrolabe κατευθύνθηκαν στην περιοχή για να του προσφέρουν βοήθεια αλλά κανένα δεν μπόρεσε να τα καταφέρει.
Την επόμενη προσπάθεια απεγκλωβισμού θα πραγματοποιήσει το αυστραλιανό παγοθραυστικό Aurora Australis, που είναι ισχυρότερα εξοπλισμένο για το σπάσιμο των πάγων σε σχέση με τα άλλα δύο παγοθραυστικά και αναμένεται στην περιοχή το νωρίτερο το βράδυ της Κυριακής για να επιχειρήσει με τη σειρά του να προσεγγίσει το ρωσικό πλοίο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τμήμα  defencenet.gr