13.12.13

"Ξόρκια" για τη βολή των S - 300 στη Κρήτη σήμερα - Ποιος Τούρκος θα την παρακολουθήσει


Παρασκευή και 13, ώρα 11.00 με κάμποση συννεφιά και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, στην Αθήνα, γίνεται η πρώτη βολή των S-300 στη Κρήτη. Τα “ξόρκια” για να βοηθήσει ο καιρός έχουν αρχίσει εδώ και μέρες. Η αγωνία δεν έχει να κάνει με τους S-300 αλλά με τον εναέριο στόχο που θα πλήξει ο πρώτος πύραυλος που θα εκτοξευθεί.

Το πάτημα του fire θα παρακολουθήσουν πλάϊ, πλάϊ οι υπουργοί Άμυνας και Κύπρου ,Αβραμόπουλος και Φωτίου. Και φυσικά οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους και ο ακόλουθος άμυνας της τουρκικής πρεσβείας.


Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο βολής Κρήτης στο Ακρωτήρι και αναμένεται να συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον, καθώς οι ελληνικές συστοιχίες S-300 είναι οι μοναδικές αυτού του τύπου που βρίσκονται στην κατοχή μιας δυτικής χώρας.

Η ιστορία τους ξεκίνησε το 1997, όταν τους παρήγγειλε η τότε κυπριακή κυβέρνηση Κληρίδη, έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Η δημοσιοποίηση της παραγγελίας αυτής συνοδεύτηκε από ισχυρές πιέσεις από τους Δυτικούς προς τη Λευκωσία και απειλές της Τουρκίας και τελικά, το 1998, οι συστοιχίες S-300 δεν παραδόθηκαν στην Κύπρο, αλλά στην Κρήτη, όπου και αποθηκεύτηκαν για τα πολλά επόμενα χρόνια. 

Τυπικά η Ελλάδα απέκτησε την ιδιοκτησία των συστοιχιών S-300 το 2007.

Η διαδικασία επανενεργοποίησης των S-300 κρατά πολλά χρόνια . Και σήμερα επιτέλους το σήριαλ φαίνεται να τελειώνει. 

onalert