28.12.13

ΠΟΙΟΥΣ ΛΑΔΩΣAN OI RHEINMETALL - STN ATLAS; Σε ποιούς αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ πήγαν τα 18 εκατ. ευρώ από την Γερμανία;

Παραδοχή για παράνομες πληρωμές σε "πράσινους" αξιωματούχους είχαμε από την γερμανική Rheinmetall, η οποία έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των γερμανικών εταιρειών - προηγήθηκε η ομολογία της Siemens και της ThyssenKrupp, ενώ υπάρχει και το θέμα της ΜΑΝ-  που έδιναν "μίζες" για να υπογράψουν ζημιογόνες για τον ελληνικό λαό συμβάσεις. Η Rheinmetall είναι η εταιρεία που κατέθεσε επίσημα πρόταση για την αγορά των ΕΑΣ & ΕΛΒΟ.Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι Γερμανοί θησαύρισαν στην πλάτη του ελληνικού λαού, και έρχονται να τον τιμωρήσουν για τα κέρδη που αυτοί έβγαλαν. Πρόκειται για έναν παραλογισμό άνευ προηγουμένου.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία ονομάτων εκπροσώπων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τον κατάλογο Κάντα, και αυτό είναι παράδοξο αφου΄ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ανήκε στο payroll του Θωμά Λιακουνάκου από το 1988! Ο Θωμάς Λιακουνάκος,είναι ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών και ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του τον αναφέρει μαζί με τους δύο στενούς συνεργάτες του που είναι οι κ.κ Αποστόλου και Αρκουμανέας.
Όμως ο Θωμάς Λιακουνάκος εκπροσωπούσε πάντοτε τα αμερικανικά συμφέροντα, πως τα αμερικανικά οπλικά συστήματα μένουν έξω από την έρευνα;
Αναφέρει επίσης ο Α.Καντάς τον Δ, Παπαχρήστο, εκπρόσωπο της γερμανικής WEGMANN, απ΄ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε για τα PzW-2000 (πάλι μη αμερικανικό οπλικό σύστημα.
Την περίοδο για την οποία απολογέιται ο Α.Κάντας (1996-2002) όλες οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα περνάγανε από τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ (Α.Τσοχατζόπουλος) και του ΚΥΣΕΑ στο οποίο προήδρευε  ο Κώστας Σημίτης. Φυσικά λόγο είχε και ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιάννος Παπαντωνίου.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας Rheinmetall Electronic Systems, κ. X., που έκλεισε το γραφείο του στην Ελλάδα τον Αύγουστο και έφυγε άρον άρον για τη Γερμανία, αναγνώρισε στην εισαγγελία της Βρέμης ότι η εταιρεία του είχε προβεί σε παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα για να πάρει συμβόλαια στο τέλος της υπουργικής θητείας του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η Rheinmetall Electronic Systems είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό ηλεκτρονικού εξοπλισμού των αρμάτων μάχης Leo-2 (συστήματα διεύθυνσης βολής) αλλά και στην προμήθεια των συστημάτων εδάφους αέρος Asrad.
Στην απολογία του στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα, ο άλλοτε αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών (από το 1996 έως το 2002) του υπουργείου Αμυνας, Αντώνης Κάντας, ομολόγησε ότι είχε λάβει: ποσό 1,7 εκατ. ευρώ από δύο συνεργάτες του αντιπροσώπου του προμηθευτή των αρμάτων και ποσό 1,5 εκατ. ευρώ από τον αντιπρόσωπο της Rheinmetall.
Η γερμανική εταιρεία, απαντώντας σε κοινό ερώτημα που της υπέβαλαν η «Κ» και η Sueddeutsche Zeitung, αναγνώρισε ότι είχαν γίνει παράνομες πληρωμές στην Ελλάδα, με την προσθήκη ότι «αυτές έχουν τελεστεί πολλά χρόνια πριν». Η Rheinmetall συνεργάζεται με την εισαγγελία της Βρέμης για την αποκάλυψη των πληρωμών αυτών. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας απέφυγε να διευκρινίσει πάντως τι αφορούσαν αυτές οι παράνομες πληρωμές. Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της Rheinmetall μέχρι το 2007, κ. Π.Ε., πρώην αξιωματικός, ήταν αντιπρόσωπος και της εταιρείας της Βρέμης Αtlas.
O νομικός παραστάτης του εμφανίσθηκε στις ελληνικές ανακριτικές αρχές και δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι διατεθειμένος να συνεργασθεί με τους ανακριτές. Ωστόσο, σύμφωνα με γραπτές απαντήσεις που έχει δώσει στις γερμανικές αρχές, αρνείται κάθε ανάμειξη σε παράνομες πληρωμές.
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε ρεπορτάζ με τίτλο "Καλές σχέσεις",  αναφέρεται στην απολογία του Α.Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.
"Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε Έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου “Ποσειδών“. Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall" γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης "γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων.
Το ρεπορτάζ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann(KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.
"Η Krauss-Maffei Wegmann δήλωσε απ' την πλευρά της, ότι δεν "λάδωσε" ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να “λαδώσει τον Κάντα ή κάποιον άλλον".
Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι "όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα".
Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα "διάφανης διαδικασίας ανάθεσης" στην οποία εκείνη επικράτησε.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle η ανακίνηση του θέματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε γερμανικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το ίματζ των μιζών, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων εξαιτίας της κρίσης.
Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το εάν η ομολογία του Κάντα ευσταθεί ή όχι είναι κάτι που θα πρέπει να εξακριβώσουν όχι μόνο οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, αλλά "ίσως και οι γερμανικές", καθώς "η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία".
Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια.
Εδώ όμως πάλι έχουμε να κάνουμε με ένα κενό λογικής. Πως μένουν εκτός "κυκλώνα" τα αμερικανικά οπλικά συστηματα.
Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών αναφέρει ότι δωροδοκήθηκε για πολλά προγράμματα, αλλά τυχαία επίσης σε κανένα από αυτά δεν υπάρχει ένα αμερικανικό οπλικό σύστημα. Όλα είναι Ευρωπαικά, κυρίως Γερμανικά και Ρωσικά. Γιατί ο κ. Κάντας αφήνει εκτός «θυέλλης» τα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως είναι τα Patriot PAC-3;
Πιθανόν, όλο αυτό το σκηνικό με την εμπλοκή ονομάτων αντιπροσώπων ή προμηθευτών να συνδέεται με μία επιχείρηση να μοιρασθεί ξανά η τράπουλα στο χώρο των εξοπλισμών.
Προφανώς το ξαφνικό "κελάηδημα" Κάντα κρύβει πολύ περισσότερα πράγματα από μίζες και διαφθορά, κρύβεται ένας ολόκληρος γεωπολιτικός πόλεμος με έπαθλο την...Ελλάδα
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr