30.12.13

MIRAGE 2000-5 Vs ΤΟΥΡΚΙΚΟY F-16 Πρελούδιο εξελίξεων: Η Άγκυρα μιλά για "παρενόχληση τουρκικού μαχητικού"

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου "Μαχητικό αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (σ.σ.: ΤΗΚ) το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου παρενοχλήθηκε από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στις 29/12" και σε απάντηση της "παρενόχλησης" φαίνεται ότι έστειλαν 6 μαχητικά σήμερα στο Αιγαίο και 1 ελικόπτερο και πραγματοποίησαν 3 παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας και 2 παραβάσεις των κανόνων του FIR.
Η τουρκική ανακοίνωση αναφέρεται σε αναχαίτιση που έγινε μεταξύ των 6 και 10 μιλίων στο κεντρικό Αιγαίο από Mirage 2000-5Μk2 και κατά την τουρκική πλευρά είχαμε εμπλοκή ή προσπάθεια εμπλοκής από το ελληνικό μαχητικό

Το ελληνικό μαχητικό είχε απογειωθεί από την 135 Σημαρχία Μάχης της Σκύρου.
Το ζήτημα είναι ότι δημιουργούν κλίμα. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις συνήθως ακολουθούνται από επιθετικέ ενέργειες ή γίνονται ακριβώς για να δικαιολογήσουν επιθετικές ενέργειες.
Η τουρκική ανακοίνωση έρχεται σε συνέχεια του εγκλωβισμού - κατά τους Τούρκους - τουρκικών μαχητκών αεροσκαφών από το αντιαεροπορικό σύστημα Patriot PAC-3 πάλι από την Σκύρο.
Για το θέμα του εγκλωβισμού από τους Patriot των τουρκικών μαχητικών δεν έχει εκδοθεί καμία επίσημη ανακοίνωση από ελληνικής πλευράς.
Πάντως το τουρκικό θράσος είναι απύθμενο αφού υποτίθεται ότι υπάρχει μορατόριουμ ακόμα και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο από τις 24 Δεκεμβρίου.
Γενικά υπάρχει μια διάθεση κλιμάκωσης από τουρκικής πλευράς της εναέριας αντιπαράθεσης στο Αιγαίο. Να δούμε πού θα βγάλει η κατάσταση αυτή...
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr