27.12.13

Kαθηγητές του ΑΠΘ προειδοποιούν: Η καρκινογόνος δράση της αιθαλομίχλης θα γίνει αντιληπτή σε μερικά χρόνια -


Τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία η αιθαλομίχλη επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους δύο καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

 Οπως προειδοποιούν, η καρκινογόνος δράση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα γίνει αντιληπτή σε μερικά χρόνια.
 «Η εκρηκτική αύξηση της αιθαλομίχλης αυτές τις ημέρες αναδεικνύει τόσο τις τρομερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας, όσο και την αδιέξοδη ενεργειακή, οικιστική και αναπτυξιακή μεταπολεμική στρατηγική στη χώρα μας.

Η αιθαλομίχλη, προϊόν κυρίως καύσης βιομάζας και χημικά επεξεργασμένης ξυλείας, επιβαρύνει περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα των πόλεων και έχει άμεσες και μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού.
 Ο δραματικός πολλαπλασιασμός των αέριων ρύπων, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία και απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του», αναφέρει η ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο καθηγητής Οικολογίας Ιωάννης Παντής και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος.
 Οπως εξηγούν, υπάρχει άμεση συσχέτιση πρόκλησης νοσηρότητας και θνησιμότητας σε καταστάσεις οξείας περιβαλλοντικής επιβάρυνσης ενώ αναφέρουν ότι τα σωματίδια που αποτελούν την αιθαλομίχλη έχουν καρκινογόνο δράση, της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν αντιληπτά μετά από λίγα χρόνια και όχι σήμερα.
 «Στη διαδικασία της καρκινογένεσης δεν υπάρχουν ασφαλή όρια έκθεσης», τονίζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων, που, όπως αναφέρουν «θα δώσουν τη δυνατότητα άμεσης θέρμανσης με βάση την υπάρχουσα κατά περίπτωση οικιακή υποδομή (πετρέλαιο, αέριο, ηλεκτρικό), ώστε να σταματήσει η υπάρχουσα κατάσταση».
http://arouraios.gr/