14.12.13

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΝΑ "ΑΡΠΑΞΕΙ ΦΩΤΙΆ" Ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ Ναυτικό επεισόδιο Κίνας-ΗΠΑ στην Κινεζική Θάλασσα - Αναπτύχθηκαν κινεζικά JH-7A


Σοβαρό ναυτικό επεισόδιο συνέβη μεταξύ του αμερικανικού καταδρομικού κατευθυνομένων βλημάτων CG-63, USS Cowpens, κλάσης Ticonderoga και ενός κινεζικού αντιτορπιλικού από τα συνοδά σκάφη του κινεζικού αεροπλανοφόρου Liaοning, όταν το αμερικανικό πλοίο που παρακολουθούσε την εκπαιδευτική δραστηριότητα του κινεζικού battle group, διατάχθηκε να αποχωρήσει από την περιοχή αυτό αρνήθηκε και το κινεζικό πλοίο έπλευσε κατά πάνω του!
Η αμερικανική πλευρά δηλώνει, ότι το πλοίο "περνούσε προγραμματισμένα από την περιοχή", αλλά ποιος τους πιστεύει. Το θέμα είναι ότι το "τυχαίο επεισόδιο" που όλοι φοβούνται, στην ανατολικη κινεζική θάλασσα, παραλίγο να γίνει πράξη.

Λέγεται ότι "Ελάχιστα μετρα χώρισαν τα δύο πλοία από μια σύγκρουση που θα μπορούσε να τα βυθίσει και τα δύο"!
Η αμερικανική αντίδραση είναι σφοδρή, καθώς κατατέθηκαν διαβήματα διαμαρτυρίας μέσω στρατιωτικών και πολιτικών διαύλων, ενώ έμμεσα εκτοξεύεται και κατηγορία για ανευθυνότητα προς την κινεζική πλευρά για την ενέργειά της, αλλά οι κινέζοι εμφανίζονται πολύ σκληροί και θέλουν να δείξουν ότι τουλάχιστον στην Κινεζική Θάλασσα είναι τα απολυτα αφεντικά...
Και ενώ αυτά συνέβαιναν ανοικτά των νησιών Σενκάκου, η Ιαπωνία συγκροτεί εξειδικευμένες μονάδες αμφιβίων καταδρομών ειδικά για δράση στις νήσους Σενκάκου (Ντιαόγιου για τους Κινέζους), αν αυτό απαιτηθεί.
Οι αμφίβιες δυνάμεις αποστολή θα έχουν την ανακατάληψη των νήσων σε περίπτωση που οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιήσουν αιφνιδιαστική απόβαση και κατάληψή τους (τώρα δεν υπάρχουν ιαπωνικές στρατιωτικές δυνάμεις στα Σενκάκου).
Επίσης, πέραν του ότι η δύναμη θα σταθμεύει στη νήσο Οκινάουα, στην περιοχή θα αυξηθεί και η δύναμη μαχητικών F-15J με αποστολή την εναέρια επιτήρηση της περιοχής. Τέλος, θα συσταθεί και μοίρα αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης E-2C.
Οι αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο των κατευθυντηρίων οδηγιών για την άμυνα της χώρας την επόμενη δεκαετία, ενώ υπάρχει και ενδιάμεση περίοδος υλοποίησης που προσδιορίστηκε στα πέντε χρόνια. Επισήμως, η Ιαπωνία δηλώνει ότι θα αντιδράσει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στις προκλήσεις…
Οι Κινέζοι αντιδρούν, δηλώνοντας ότι παρακολουθούν στενά τη διαμόρφωση της γιαπωνέζικης αμυντικής στρατηγικής και της γενικότερης πολιτικής ασφαλείας,αλλά είναι βέβαιο ότι η σύγκρουση δεν θα αργήσει...
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια της Βορειοδυτικής Κίνας καθώς οι Κινέζοι στρατηγικοί αναλυτές έχουν πείσει το Γενικό Επιτελείο ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στην Κινεζική Θάλασσα με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ μπορεί να προσβάλλουν τις κινεζικές αεροπορικές βάσεις ορμώμενες από το ... Αφγανιστάν, με το οποίο συνορεύει η Κίνα με μια στενή λωρίδα γης...
Eπίσης κινεζική Αεροπορία μετακίνησε 24 μαχητικά JH-7A στην αεροπορική βάση του Weifang η οποία βρίσκεται στην ανατολική επαρχία Shandong στο πλησιέστερο αεροδρόμιο που διαθέτει προς την κορεατικά χερσόνησο και την Ιαπωνία. 
Η μονάδα που μετακινήθηκε στο Weifang ανήκει στο 14ο σύνταγμα της 5ης Μεραρχίας (αντίστοιχο της πτέρυγας) και τα αεροσκάφη έχουν ρόλο προσβολής στόχων επιφανείας.
Τα 24  JH-7A είναι εξοπλισμένα με το βλήμα αέρος-επιφανείας  YJ-83 το οποίο αναμένεται να παίξει κύριο ρόλο στην περίπτωση που υπάρξουν εχθροπραξίες μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας για τον έλεγχο των νησιών Senkaku μετά την ανακήρυξη από το Πεκίνο της ζώνης Αεράμυνας (ADIZ).  
Τα βλήματα YJ-83 είναι πιο γνωστά από την εξαγωγική τους έκδοση την C802AKD η οποία έχει εμβέλεια άνω των 250 χλμ.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr