14.12.13

H μεθοδολογία των επίδοξων απαγωγέων


Τα κομμάτια του πάζλ της απόπειρας απαγωγής του 34χρονου, Ανδρέα-Ιωάννη Μαρτίνου, την περασμένη Πέμπτη, έξω από τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας «Μinerva Marine» στη Βούλα, προσπαθούν να συνθέσουν οι αξιωματικοί της ασφάλειας, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι δράστες είχαν οργανώσει το σχέδιο τους με τρόπο που παραπέμπει σε επαγγελματίες. Λίγα 24ωρα πριν από την επίθεση στον εφοπλιστή φρόντισαν κα κλέψουν τρία αυτοκίνητα από τρεις διαφορετικές περιοχές της Αττικής. Τόσο το Citroen C1 όσο και το λευκό βαν μάρκας Mitsubishi, που χρησιμοποίησαν, είχαν κλαπεί από τη Γλυφάδα και τον Χολαργό αντίστοιχα. Και στα δύο αυτοκίνητα οι δράστες είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, που αντιστοιχούσαν σε πανομοιότυπα μοντέλα, για τα οποία ωστόσο δεν είχε δηλωθεί κλοπή.


Το βαν που βρέθηκε στη Βούλα
Το βαν που βρέθηκε στη Βούλα


Το Citroen των δραστών βρέθηκε καμένο στην οδό Ηρακλειδών
Το Citroen των δραστών βρέθηκε καμένο στην οδό Ηρακλειδών


Αυτό προέκυψε από την έρευνα στα «κουφάρια» των δύο αυτοκινήτων, που οι δράστες έκαψαν λίγο πριν εξαφανιστούν και αποκαλύφθηκε μέσα από τους αριθμούς πλαισίου. Παρόμοια είναι τα ευρήματα και σε ό, τι αφορά το τρίτο όχημα, με το οποίο οι δράστες διέφυγαν από το σημείο.





Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας στην αστυνομία, πρόκειται για Ι.Χ. μάρκας BMW, μέσα στο οποίο φέρεται να επέβαιναν τρία άτομα νεαρής ηλικίας. Σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., το εν λόγω όχημα έφερε πινακίδες που είχαν κλαπεί το 2008 και αντιστοιχούσαν σε αυτοκίνητο μάρκας Audi. 

Το χρονικό της απόπειρας απαγωγής
Το απόγευμα της Πέμπτης οι δράστες επιχείρησαν να απαγάγουν τον γιο του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου, Κίκο. Όλα ξεκίνησαν όταν τέσσερα αυτοκίνητα έκλεισαν τον δρόμο στον γιο του εφοπλιστή στη Βούλα με σκοπό, σύμφωνα με την καταγγελία του, να τον απαγάγουν.

Το Citroen που βρέθηκε καμένο
Το Citroen που βρέθηκε καμένο
Ωστόσο, δεν τα κατάφεραν καθώς πέτυχε να εμβολίσει τα οχήματα και να διαφύγει. Φεύγοντας από τα γραφεία της ναυτιλιακής εταιρείας, ο 34χρονος (Ανδρέας-Ιωάννης-Κίκος) είδε μπροστά του ένα βαν, ενώ αντιλήφθηκε πως τον ακολουθεί ένα αμάξι μάρκας Citroen. Ο εφοπλιστής οδηγούσε ένα SUV, μάρκας Audi. Τότε έκανε όπισθεν και συγκρούστηκε με το Citroen, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Στη συνέχεια επέστρεψε εσπευσμένα στα γραφεία της εταιρείας. Οι δράστες, τρεις τον αριθμό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γιος του εφοπλιστή στην ΕΛ. ΑΣ., κατέβηκαν από το Citroen, επιβιβάστηκαν στο βαν και αποχώρησαν από το σημείο. Καταλυτικό ρόλο για την ασφαλή φυγή του επιχειρηματία έπαιξε το γεγονός ότι είχε παρακολουθήσει μαθήματα ασφαλούς οδήγησης και είχε πάρει μέρος σε σεμινάρια για προστασία από εγκληματικές ενέργειες.

Όπως όλα δείχνουν, οι δράστες έκαψαν το βαν (για να εξαφανίσουν τα στοιχεία) και, σύμφωνα με
Το βαν που έκαψαν οι δράστες
Το βαν που έκαψαν οι δράστες
 καλά ενημερωμένες πηγές, επιβιβάστηκαν σε ένα τζιπ -το οποίο φέρεται να έχει κλεμμένες πινακίδες- και διέφυγαν, πιθανότατα μάρκας BMW.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαρτίνος ανέφερε στις Αρχές ότι τα τρία άτομα τα οποία έφεραν βαρύ οπλισμό, και συγκεκριμένα καλάσνικοφ, τον σημάδεψαν, χωρίς όμως να πυροβολήσουν, ενώ προσπάθησαν να σπάσουν το τζάμι του οδηγού με σκοπό να τον βγάλουν από το αυτοκίνητο χωρίς, όπως αποδείχθηκε, να τα καταφέρουν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυτοκίνητο του εφοπλιστή εμβόλισε εκείνο των απαγωγών.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι ενέργειες των δραστών έχουν πολλές ομοιότητες με την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου το 2009. Υπενθυμίζεται ότι ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος 13 ημέρες μετά, αφού προηγουμένως καταβλήθηκαν λύτρα περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, στελέχη της ΕΛ. ΑΣ. εκτιμούν ότι οι δράστες ίσως να έχουν μετάσχει στην απαγωγή του κ. Παναγόπουλου το 2009. Σε αυτό συντείνει το γεγονός ότι έχουν ήδη αποφυλακιστεί ορισμένοι από τους κατηγορούμενους που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση. Από την άλλη ωστόσο, με δεδομένο ότι τα λύτρα των 30 εκατομμυρίων δεν έχουν βρεθεί, εκτιμούν πως θα ήταν δύσκολο και παρακινδυνευμένο να προχωρήσουν σε νέα ενέργεια, καθώς έχουν μεγάλο χρηματικό ποσό «καβάτζα».

Η Εγκληματολογική Υπηρεσία εξετάζει τα καμένα οχήματα για το ενδεχόμενο να βρει κάποιο στοιχείο που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας των επίδοξων απαγωγέων. Παράλληλα, άνδρες της ασφάλειας συλλέγουν οπτικό υλικό από τις κάμερες Ελέγχου Κυκλοφορίας της λεωφόρου Βουλιαγμένης και από τις κάμερες ασφαλείας των γύρω επιχειρήσεων. 
zougla.gr