5.12.13

ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΦΟΒΑΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ HΠΑ (vid) Κινεζικά υποστρατηγικά βομβαρδιστικά αναπτύχθηκαν απέναντι από τα Σενκάκου


Μεγάλες αεροπορικές δυνάμεις κρούσης στόχων εδάφους, αλλά και σκαφών επιφανείας, μεταφέρει η Κίνα σε παράκτιες αεροπορικές βάσεις κοντά στην Aνατολική Kινεζική Θάλασσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας της στην περιοχή.
Ταυτόχρονα προχώρησε και σε κάτι πολύ ανησυχητικό: Ανέπτυξε μαχητικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια της Βορειοδυτικής Κίνας καθώς οι Κινέζοι στρατηγικοί αναλυτές έχουν πείσει το Γενικό Επιτελείο ότι σε περίπτωση σύγκρουσης στην Κινεζική Θάλασσα με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, οι ΗΠΑ μπορεί να προσβάλλουν τις κινεζικές αεροπορικές βάσεις ορμώμενες από το ... Αφγανιστάν, με το οποίο συνορεύει η Κίνα με μια στενή λωρίδα γης...
Πιο συγκεκριμένα η κινεζική Αεροπορία μετακίνησε 24 μαχητικά JH-7A στην αεροπορική βάση του Weifang η οποία βρίσκεται στην ανατολική επαρχία Shandong στο πλησιέστερο αεροδρόμιο που διαθέτει στην Κορεατικά χερσόνησο και την Ιαπωνία. 
Η μονάδα που μετακινήθηκε στο Weifang ανήκει στο 14ο σύνταγμα της 5ης Μεραρχίας (αντίστοιχο της πτέρυγας) και τα αεροσκάφη έχουν ρόλο προσβολής στόχων επιφανείας.
Τα 24  JH-7A είναι εξοπλισμένα με το βλήμα αέρος-επιφανείας  YJ-83 το οποίο αναμένεται να παίξει κύριο ρόλο στην περίπτωση που υπάρξουν εχθροπραξίες μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας για τον έλεγχο των νησιών Senkaku μετά την ανακήρυξη από το Πεκίνο της ζώνης Αεράμυνας (ADIZ).  
Τα βλήματα YJ-83 είναι πιο γνωστά από την εξαγωγική τους έκδοση την C802AKD η οποία έχει εμβέλεια άνω των 250 χλμ.
Όπως σημειώνεται μόνο η Κίνα και η Ρωσία διαθέτουν αεροσκάφη της τάξης του βάρους των Su-34 και JH-7Α οπλισμένα με βλήματα αέρος-επιφανείας καθώς οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει να αναπτύσσουν παρόμοια αεροσκάφη με το τελευταίο από αυτά να ήταν το F-111.
Όπως αναφέρει το Kanwa Defense Review η κινεζική Αεροπορία διαθέτει 96 συνολικά JH-7A ενώ άλλα τόσα διαθέτει και το κινεζικό Ναυτικό ενώ μαζί με αυτά που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση ο αριθμός τους ξεπερνά τα 200.
Μάλιστα όπως σημειώνεται το κινεζικό Γενικό Επιτελείο συνεχίζει τις μετακινήσεις αεροπορικών δυνάμεων με την ανάπτυξη και άλλων JH-7A του 37ου συντάγματος αυτή τη φορά προς την βορειοδυτική Κίνα φοβούμενο ενδεχόμενη επίθεση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν (!) σε περίπτωση που η κρίση γενικευθεί.
Οι China Times επισημαίνουν πως μαζί με τα αντιαεροπορικά συστήματα HQ-9 τα οποία προστατεύουν μεγάλες πόλεις όπως η Xian και η Lanzhou τα JH-7A παίζουν ένα σημαντικό και κρίσιμο ρόλο αποτροπής στα βορειοδυτικά σύνορα της Κίνας όπως και στην πλευρά του Ειρηνικού.
Μάλιστα τα JH-7A είχαν αναπτυχθεί στην βορειοδυτική Κίνα νωρίτερα μέσα στο χρόνο στο πλαίσιο άσκησης Peace Mission 2013 που είχαν πραγματοποιήσει από κοινού με την Αεροπορία της Ρωσίας.
Γνωστό ως "Flounder" σύμφωνα με την ονοματολογία του ΝΑΤΟ, το JH-7A είναι ένα διθέσιο (πιλότος-χειριστής οπλικών συστημάτων) μαχητικό-βομβαρδιστικό, μεγάλων διαστάσεων (μήκος 22,23 μ.) όπου προωθείται από δύο κινητήρες Xian WS9 μέγιστης ώσης 12.250 λιβρών με στρατιωτική ισχύ και 20.500 λίβρες με μετάκαυση. Μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 1,75 mach και η εμβέλειά του ανέρχεται στα 1700 χλμ. περίπου.
Εκτός των βλημάτων YJ-83 το αεροσκάφος μπορεί να δεχθεί και μια σειρά από βλήματα αέρος-αέρος της σειράς PL-5/8/9 μπορεί να φέρει και το βλήμα αντι-ραντάρ Yingji-91.
Στον ηλεκτρονικό του εξοπλισμό περιλαμβάνεται το ραντάρ JL-10A με μέγιστη εμβέλεια αποκάλυψης στόχων τα 104 χλμ. μέγιστη απόσταση εγκλωβισμού στόχων σε ανόπτευση τα 40 χλμ. και σε κατόπτευση τα 32 χλμ.
Μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα 15 στόχους και να εμπλέκει 6 από αυτούς. Το αεροσκάφος πιστεύεται ότι διαθέτει και ατρακτίδιο χαμηλής ναυτιλίας Blue Sky το οποίο λειτουργεί από κοινού με το σύστημα αποφυγής ανωμαλιών εδάφους/παρακολούθησης αναγλύφου του JL-10.
Μπορεί το JH-7A να μην αποτελεί το τελευταίο δείγμα της αεροπορικής τεχνολογίας είναι όμως ένας υπολογίσιμος αντίπαλος κατά των ιαπωνικών αλλά και αμερικανικών σκαφών επιφανείας μέσω της χρήσης των βλημάτων του αέρος-επιφανείας που διαθέτει.
Η περιοχή μεταστάθμευσης των κινεζικών JH-7 στην βάση της Γουιφάνγκ
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr