5.12.13

ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ Στην Ελλάδα ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ - Στις "βαλίτσες" του CH-47D, M1A1 Abrams, MLRS

Efenpress: Όψιμο το ενδιαφέρον τους....          Η συμφωνία με τους Ρώσους, πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε.
__________________
Την Ελλάδα επισκέπτεται το Σαββατοκύριακο ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσει και στις… βαλίτσες του έχει τα προγράμματα των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D Chinook, των 70-80 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams και των 36-40 Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS.
Στις συνομιλίες του με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, αλλά και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα που αποτελούν αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

Τα προγράμματα τόσο των ελικοπτέρων όσο και των αρμάτων μάχης (το έχει αποκαλύψει πρώτο το defencenet.gr) αλλά και των εκτοξευτών πυραύλων, έχουν «περάσει» από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σε συνεδρίαση στις αρχές Οκτωβρίου.
Στην επίσημη επίσκεψη του κ. Ντέμπσει επρόκειτο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και να ολοκληρωθούν ουσιαστικά οι διαδικασίες σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε είχε προγραμματισθεί το ταξίδι του επικεφαλής των Αμερικανικών Ένοπλων Δυνάμεων στην Αθήνα αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της κρίσης στη Συρία.
Πριν τη συνεδρίαση ωστόσο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών Ντέμπσει και Κωσταράκου για τα τρία αυτά οπλικά συστήματα.
Η σφραγίδα σε πολιτικό επίπεδο είχε μπει κατά το ταξίδι του υπουργού Άμυνας Δ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ τον περασμένο Ιούλιο και στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογο του Τσακ Χέιγκελ.
Όπως έχει επισημάνει το defencenet.gr o κ. Αβραμόπουλος δείχνει σοβαρότητα και ωριμότητα στη διαχείριση των θεμάτων της εθνικής άμυνας κατά τη δεύτερη θητεία του στο Πεντάγωνο και αυτό αποδεικνύεται τόσο με τη σύσφιξη των σχέσεων που υπάρχει μεταξύ  Ελλάδας-ΗΠΑ όσο και Ελλάδας-Ρωσίας.
Δεν έχει ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία της αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψε με το Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Σοιγκού και επίκειται, αν όλα πάνε καλά και άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο, η οποία πιστώνεται στον κ. Αβραμόπουλο, αφού ο ίδιος έθεσε το ζήτημα της δωρεάν παραχώρησης αμυντικού υλικού από της ΗΠΑ.
Μπορεί να μην κατέστη δυνατή η απόκτηση των ελικοπτέρων UH-60L Blackhawk, αλλά και η προμήθεια των 10 CH-47D Chinook είναι πολύτιμη για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αφού θα αυξηθεί σημαντικά η μεταφορική τους ικανότητα.
Η τιμή μονάδας των ελικοπτέρων θα είναι περί τα 3,5 με 4 εκατ. δολάρια, ενώ πριν την παράδοση τους στην Αεροπορία Στρατού θα υποστούν εργοστασιακή συντήρηση στις ΗΠΑ και θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα αυτοπροστασίας. Το συνολικό κόστος για τα 10 Chinook θα αγγίξει τα 90 εκατ. δολάρια. Η αποπληρωμή του προγράμματος θα γίνει σε μία περίοδο 5-10 χρόνων.
Αποκλειστικές πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν πώς στη συνάντηση του Αμερικανού Αρχηγού με τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ θα είναι και η προμήθεια 70-80 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams. Πρώτοι εμείς είχαμε αποκαλύψει πώς το θέμα είχε εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και δεν αποκλείεται να «κλείσει» και αυτό, αφού υπάρχει πολιτική βούληση.  
Η τεράστια ανάγκη που υπάρχει σε άρματα με σωλήνες των 120 χλστ. παίζει κρίσιμο ρόλο, δεδομένου ότι στο ορατό μέλλον τα Μ1Α1 θα είναι τα μόνα διαθέσιμα όταν τα τουρκικά Altay θα αρχίσουν να βγαίνουν σε τρία χρόνια από τις γραμμές παραγωγής.
Σημειώνεται τέλος πώς το κόστος υποστήριξης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για την κατ’ αρχή αποδοχή 70-80 αρμάτων μάχης σε σχέση με τα 400 που προσφέρονταν αρχικά και είχε σχεδόν ελέγξει επιτροπή του ΓΕΣ στις αποθήκες του Αμερικανικού Στρατού.
Ο αριθμός έπαιξε μέχρι την τελευταία στιγμή με το κόστος υποστήριξης να παίζει τον καθοριστικό ρόλο για την κατ'αρχήν αποδοχή 70-80 αρμάτων σε σχέση με τα 400 που προσφέρονταν.
Το τρίτο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα απασχολήσει τους δύο Αρχηγούς θα είναι αυτό των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων MLRS. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες φαίνεται να έχουν καταλήξει στην απόκτηση 36-40 συστημάτων.
Η χώρα μας αποδεικνύεται στον πιο σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και οι Αμερικανοί θα ήθελαν να βοηθήσουν την Ελλάδα, ιδίως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει. Πόσο μάλλον όταν οι γείτονες Τούρκοι επιχειρούν να το παίξουν «περιφερειακή δύναμη» διαταράσσοντας τις σχέσεις τους με την Ουάσιγκτον.
Είναι η ώρα οι κυβερνόντες να αντιληφθούν το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και να αξιοποιήσουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία προς όφελος των συμφερόντων μας.   
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr