12.12.13

Ελληνικά αστέρια στην Blue Flag 2013 στην έρημο Negev: Τα πρώτα βίντεο


Δείτε τα πρώτα βίντεο από την συμμετοχή των ελληνικών μαχητικών F-16 block 52+ της 340Μ στην άσκηση Blue Flag που οργάνωσε η Αεροπορία του Ισραήλ στην αεροπορική βάση της Ovda της ερήμουέρημο Negev και στην οποία έλαβαν μέρος μαχητικά αεροσκάφη από τις Αεροπορίας των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Πολωνίας και φυσικά της Ελλάδας και του φιλοξενούντος κράτους.
Στα τέσσερα ελληνικά μαχητικά ανατέθηκε το πιο δύσκολο είδος αποστολών, αυτό της καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας (DEAD).

Για τις αντιδράσεις της στις προσβολές των επίγειων αντιαεροπορικών συστημάτων  GBAD (Ground Based Air Defence), η ελληνική αποστολή χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα στους υπολοιπους συμμετέχοντες (Αμερικανοί και Ισραηλινοί χειριστές των F-15E Strike Eagle και F-15 Raam πήραν μαθήματα στο συγκεκριμένβο είδος αποστολών. 
Τις πρώτες ημέρες της άσκησης η ελληνική αποστολή αλλά και οι αποστολές των υπολοίπων ξένων συμμετεχόντων h αμερικανική Αεροπορία με F-15E και η, ιταλική Αεροπορία με Tornado και AMX πραγματοποίησαν αποστολές εξοικείωσης (Familiarization) προκειμένου να τους επιδειχθούν οι περιοχές πτήσεων της άσκησης, οι προσεγγίσεις στα εναλλακτικά αεροδρόμια, αλλά και εξοικείωση με το Πεδίο Βολής (Range 90).
Να σημειωθεί ότι η 340Μ δεν πραγματοποίησε αποστολές καταστολής Αεράμυνας SEAD (κάτι που αποτελεί κύρια αποστολή της 343Μ) αλλά αποστολές καταστροφής της εχθρικής Αεράμυνας DEAD  (Destraction of Enemy Air Defenses) κάτι που σημαίνει ότι τα μναχητικά της ΠΑ εκτέθεικαν για περισσότερη ώρα στην απειλή των αντιαεροπορικών συστημάτων και δεν αποχωρούσαν παρά μόνο όταν καταγραφόταν επιβεβαιωμένο kill.
Η 340Μ την οποία είχαν ειδικά ζητήσει οι Ισραηλινοί εξαιτίας των ικανοτήτων της Μοίρας στην εκτέλεση αποστολών βαθιάς διείσδυσης, εκτός από τις αποστολές  DEAD εκτέλεσε και αποστολές αέρος-αέρος σε συνοδεία του μεικτού σχηματισμού και αναμέτρησης με εχθρικά μαχητικά.
Δείτε τα πρώτα βίντεο:
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr