2.12.13

Συρία: Οι ισλαμιστές κατέλαβαν ελληνορθόδοξη πόλη και σφάζουν μοναχές

Με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση τη νύχτα, οι ισλαμιστές της αλ Νούρσα στην Συρία κατάφεραν να καταλάβουν την Ελληνορθόδοξη πόλη Μααλούλα την οποία είχαν καταλάβει για πρώτη φορά για τρεις ημέρες και τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν εκδιωχθούν από τον κυβερνητικό Στρατό.
Αγωνία επικρατεί μεταξύ των ελληνορθοδόξων της Συρίας για την τύχη των καλογριών και των ορφανών μετά την κατάληψη του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Θέκλας καθώς συνεπικουρούνται από Τσετσένους μουτζαχεντίν γνωστών για την σκληρότητά τους και τις δολοφονίες χριστιανών που έχουν διαπράξει.

Μετά τις μάχες του Σεπτεμβρίου όπου ο συριακός στρατός είχε καταφέρει να ανακαταλάβει την πόλη Μααλούλα όπου μιλούν αραμαϊκά από την εποχή του Χριστού και κατοικείται από ελληνορθόδοξους χριστιανούς οι ισλαμιστές αντάρτες την κατέλαβαν την  νύκτα.
Τη νύχτα κατάφεραν να εξουδετερώσουν την ολιγάριθμη φρουρά (η πόλη βρίσκεται κοντά στην Δαμασκό) πετώντας από τον βράχο που δεσπόζει της πόλης ελαστικά που είχαν παραγεμίσει με εκρηκτικά, επάνω σε δύο σημεία ελέγχου. Δεν πρόλαβε να αντιδράσει ούτε η χριστιανική πολιτοφυλακή η οποία είχε σώσει το μοναστήρι τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι αντάρτες μπήκαν μέσα στην Ελληνορθόδοξη μονή της Αγίας Θέκλας (Μαρ Τάκλα), η οποία βρίσκεται στην άκρη της πόλης και ως τώρα ελεγχόταν από το Στρατό.
Στη μονή βρίσκονται 40 μοναχές και ορφανά και εκφράζονται φόβοι για την τύχη τους. Σε ανάλογες περιπτώσεις οι ισλαμιστές αντάρτες, έχουν σφάξει το σύνολο των ενοίκων των μοναστηριών. Πυροβολισμοί και κραυγές ακούγονται σήμερα όλη μέρα μέσα από το μοναστήρι.
Από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση για την σφαγή που υπόκεινται οι Ελληνορθόδοξοι της Συρίας...
Τρεις ημέρες αργότερα, ο συριακός στρατός μπήκε στη Μααλούλα για να τους διώξει. Έκτοτε οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές.
Η Μααλούλα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 55 χλμ. βορείως της Δαμασκού, έχει πολλές εκκλησίες και μονές. Οι περισσότεροι από τους χριστιανούς κατοίκους της ομιλούν την αραμαϊκή, τη γλώσσα που ομιλούσε ο Χριστός (αν και επειδή καταγόταν από την ελληνόφωνη Γαλιλαία, τα ελληνικά ήταν σαν μητρική του γλώσσα).
Το όνομα της πόλης προέρχεται από τη λέξη Μαάλα, που σημαίνει στη γλώσσα αυτή είσοδος. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την κατάληψη του ιστορικού τμήματος της Μααλούλα έπειτα από πέντε ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.
Σύμφωνα με την πηγή στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας, οι αντάρτες είχαν εξαπολύσει μια πρώτη επίθεση την περασμένη εβδομάδα, αλλά είχαν απωθηθεί.
Τώρα ο συριακός Στρατός σχεδιάζει την αντεπίθεσή του για να καταλάβει ξανά την πολη πριν οι ισλαμιστές προλάβουν να διαπράξουν τα συνήθη φρικώδη εγκλήματά τους.
 defencenet.gr