16.12.13

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ «Φέρνουμε κοντά τα αμυντικά συστήματα Ελλάδας-Ισραήλ»


Η βούληση της Ελλάδας και του Ισραήλ να συνεργαστούν για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ανάπτυξη στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών,
 
επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο Ισραήλ, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη.
 
«Αυτή η στρατηγική συνεργασία δεν συνιστά απειλή για κανέναν. Φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο, στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή, που είναι η ειρήνη, η συνεργασία και η σταθερότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ισραηλινός ομόλογός του, Μοσέ Γιαλόν, υπογράμμισε ότι «η στρατηγική σχέση που έχει εδραιωθεί μεταξύ των χωρών μας δεν τίθεται εναντίον κανενός, αλλά εξυπηρετεί τη σταθερότητα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου».
 
Στις συνομιλίες των δύο υπουργών δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας και των διαδικασιών αξιοποίησης του έμψυχου δυναμικού και επιμόρφωσης, στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων.
 
Σε αυτήν την κατεύθυνση συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες σταθερής ανταλλαγής θέσεων και απόψεων. Ο κ. Αβραμόπουλος προσκάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Αθήνα.
 
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, ενώ στη συνάντησή του με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο Γ', εξήρε τον ρόλο του Πατριαρχείου, ως παράγοντα συνεννόησης και γέφυρα επικοινωνίας λαών και θρησκειών και ως διαρκούς πρέσβη του Οικουμενικού Ελληνισμού.
 
Με την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου στο Ισραήλ, ολοκληρώθηκε η διυπουργική Ελλάδας-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2013, τότε χωρίς τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, καθώς ο Ισραηλινός υπουργός βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο εξωτερικό.
 
Παράλληλα, ανταποδόθηκε η προ διετίας επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Ehud Barak, ως υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, στην Ελλάδα.
 
Τον κ. Αβραμόπουλο συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr