1.12.13

ΝΥΤ: "Η Αλβανία προσεγγίζει την Κίνα"


ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΝΕΤΑΙ- ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ!
Efenpress: Το πάθημα των Κινέζων δεν τους έγινε μάθημα; Ξέχασαν που ένα ωραίο πρωΐ, οι παραδοσιακά αχάριστοι Αλβανοί  όχι μόνο "έκαναν πέρα" τους Κινέζους, αλλά και ...κατέσχεσαν ένα κινέζικο υποβρύχιο που ναυλοχούσε σε λιμάνι της Αλβανίας! (Είναι το μοναδικό -ερείπιο πλέον- υποβρύχιο που έχουν μέχρι σήμερα).
_____________________________________
Η εφημερίδα «New York Times» σε δημοσίευμα της αναφέρει ότι η Αλβανία προσεγγίζει την Κίνα και αναζωπυρώνει μια παλιά φιλία, υπενθυμίζοντας τη φιλία της Αλβανίας με την Κίνα πριν από 60 χρόνια, σε μια εποχή που οι δυο χώρες ήταν στενοί σύμμαχοι και είχαν αρκετά κοινά στοιχεία. Η κοινή τους ιδεολογία, η εχθρότητα προς την ΕΣΣΔ αλλά και το γεγονός πως η Αλβανία "ήταν στα μάτια των παρατηρητών ο πληροφοριοδότης της Κίνας" εμβάθυνε αυτή την συμμαχία.

Φαίνεται ότι αυτή η συμμαχία αναζωπυρώνεται μετά από χρόνια. Συγκεκριμένα αναφέρει το δημοσίευμα, «Δάσκαλοι, πολιτικοί και διπλωμάτες από την Κίνα και την Αλβανία, συγκεντρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για να γιορτάσουν την έναρξη του Ινστιτούτου ‘Κομφούκιος’, στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων, το οποίο εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση και έχει ως στόχο την προώθηση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού στο εξωτερικό.
Η εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Αλβανίας δεν προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας. Οι ομιλητές χρησιμοποίησαν στάνταρ φράσεις, επαινώντας τη δημιουργία του Ινστιτούτου, καθώς και μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις, ακόμη και ως μια ευκαιρία για να τεθούν κυβερνητικοί και εμπορικοί δεσμοί.
Το Ινστιτούτο Κομφούκιος, παράρτημα του Πεκίνου, είναι το πρώτο στη μικρή μεσογειακή χώρα και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το τελευταίο βήμα των από δεκαετιών προσπαθειών, όπου έχουν δαπανηθεί πολλά εκατομμύρια για τη διάδοσή του,  σε τουλάχιστον 117 χώρες και περιοχές, γράφει το άρθρο.
«Αλλά, όταν εξετασθεί υπό το φως της μεταπολεμικής ιστορίας, η δημιουργία ενός κέντρου κινεζικών πολιτιστικών ανταλλαγών σε μια χώρα που η ίδια θεωρεί ότι είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, αποκτά μια νέα σημασία».
defencenet.gr