10.12.13

ΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ, ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ!


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

____________Αυτή τη φορά γράφω το σημείωμα αυτό από την Νέα Υόρκη των Η.Π.Α. Aπευθύνομαι παρακλητικά πρός κάθε Έλληνα, κάτοικο του Εξωτερικού, οπουδήποτε και αν ευρίσκεται.  Ήλθα εδώ, προσκεκλημένος από το Διοικητικό Συμβούλιο του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού "ORAMA FOUNDATION Inc"  A non-for- Profit Corporation (address: P.O.Box 36-20152, NEW YORK, N.Y. 10129, USA), για να έχω μια προσωπική επικοινωνία με τους ομογενείς αδελφούς μας της Αμερικής, τους προερχομένους από τις Επαρχίες των Καλαβρύτων και της Αιγιάλειας, προκειμένου να τους αναπτύξω τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπί-ζουμε σήμερα  για την συντήρηση των Ευαγών Ιδρυμάτων μας και να τους μεταδώσω την αγωνία της ψυχής μου για την συνέχιση της αποστολής των! Με την Χάρη του Κυρίου μας ιδρύσαμε και λειτουργούμε επί είκοσι τόσα χρόνια τα Γηροκομεία μας "ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟΝ" στα Καλάβρυτα καί "ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ" στο Αίγιο. Αμφότερα τα Ιδρύματα αυτά συμπληρώνουν την προσφορά τους στο Κοινωνικό Σύνολο με την λειτουργία δύο Μονάδων παροχής προστασίας σε μη ικανά να αυτοεξυπηρετηθούν ηλικιωμένα πρόσωπα (κατακοί-τους κλπ), προστατεύουν δε εκατόν είκοσι και πλέον ηλικιωμέ-νους, άνδρες και γυναίκες, αδελφούς μας.

___________Η οικονομική κρίση, από την οποία μαστίζεται πλέον η Χώρα μας, έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία μας να συνεχίσουμε την ευεργετική φιλανθρωπική μας προσπάθεια. Θα είναι έγκλημα αν τα Ιδρύματα αυτά σταματήσουν να λειτουργούν. Από την άλλη πλευρά όμως δεν έχουμε πλέον πόρους για να συνεχίσουμε τη λειτουργία τους! Το Ελληνικό Δημόσιο μας οφείλει νοσήλεια για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και ΙΚΑ!  Αλλά και οι δωρεές έχουν εξαφανισθή τώρα πια! Το κεντρικό Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως κι αυτό έχει στεγνώσει! Οι χριστιανοί μας στο παγκάρι της Ενορίας ρίχνουν χάλκινα πλέον νομίσματα δηλ. τις γνωστές από τα παληά χρόνια "πενταροδε-κάρες" !
__________Η κατάσταση, λοιπόν, είναι τραγική! Χρειαζόμεθα χρήματα, για να συνεχίσουμε την αγαθοεργό δράση μας. Το προσωπικό των Γηροκομείων μας αποδέχθηκε μια μείωση των αποδοχών του. Αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε! Να λοιπόν γιατί ήλθαμε εδώ στη μακρυνή αυτή Χώρα! Να γιατί ήλθαμε στην Νέα Υόρκη! Αφήσαμε κατά μέρος  κάθε άλλη ποιμαντική υποχρέωσή μας, παραμερίσαμε ακόμη και την επέτειο των ονομαστηρίων μας και ήλθαμε εδώ  για πέντε μόλις ημέρες μόνο καί μόνο για να παρουσιάσουμε στους Καλαβρυτινούς και τούς Αιγιαλείς αδελφούς μας το πρόβλημα και να ζητήσουμε την οικονομική αρωγή τους, τώρα μάλιστα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα! Απλώνουμε, λοιπόν, το χέρι μας ικετευτικά και παρακαλούμε να μας βοηθήσετε. Μαζί μας μεταφέραμε πεντακόσιες (500) περίπου επιστολές, τις οποίες και ταχυδρομήσαμε ήδη. 
____________Στην προσπάθειά μας αυτή πολύτιμοι Συνεργάτες μας εδώ στη Νέα Υόρκη αναδείχθησαν οι κ.κ. Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος, Σωτήριος Καραμούζης και Λάκης Παπαδόπουλος, δηλ. τα Μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού "ORAMA FOUNDATION, Inc" ΟΡΑΜΑΤΟΣ". Επίσης ο κ. Κωνστ. Βασιλόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ν.Υόρκη Καλαβρυτινών, ο κ. Χρήστος ο Μαστροκυριάκος, Πρόεδρος του Συλλόγου των εν Ν. Υόρκη  Αιγιαλέων, ο κ. Παναγιώτης Καραμούζης, ο κ. Αλέξιος Τερζής κ.ά. Ειδικώτερα στην Αθήνα ο κ. Αθανάσιος Ζησιμόπουλος, ο οποίο όλως ιδιαιτέρως εμόχθησε για τον σχεδιασμό και την εκτύπωση του σχετικού ενημερωτικού υλικού.
__________Κάποια αξιοσέβαστα και υπεροχικά της Κοινωνίας 

πρόσωπα, όπως ο κ. Νικ. Χριστοδουλόπουλος, Δικηγόρος κκαι Συνεργάτης μας, άφησαν κατά μέρος τίτλους και αξιώματα και εργάσθηκαν σε ευτελή για την κοινωνική τους θέση και αξία διακονήματα. Έτσι θα μπορούσε κάποιος να ίδη τον κ. Χριστοδουλόπουλο νσ κολλάει γραμματόσημα στις 500 τόσες επιστολές, ή να μεταφέρει με το ειδικό καροτσάκι της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας τους ταξινομημένους πια φακέλλους μέσα σε ειδικούς σάκκους του Ταχυδρομείου.
_________Το μεγαλείο της ψυχής προβάλλει ενώπιον μας, όταν άνθρωποι μεγάλης αξίας και μεγάλης κοινωνικής θέσεως, όταν πρόσωπα επιτυχημένα στη ζωή και καταξιωμένα, είναι έτοιμα να καταπιαστούν με ο,τιδήποτε μικρό και ευτελές έργο για να υπηρετήσουν την αυτού μεγαλειότητα τον άνθρωπο και συνάν-θρωπο! 
Νέα Υόρκη, 7η Δεκεμβρίου 2013, Εορτή του Αγίου Αμβροσίου
Aναρτήθηκε, Δευτέρα 09 Δεκεβρίου 2013
+ Ο  ΚΑΛΑΒΡΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
*********
ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Μητροπολίτης Αμβρόσιος: «Ακούστε την αγωνία τής ψυχής μου!»
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ «ΟΡΑΜΑ» ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

«Για την ανακούφιση των γηρατειών, γενικότερα δε του ανθρώπινου πόνου, προσφέραμε τα πάντα! Τώρα, η ελπίδα μας είστε όλοι εσείς, μικροί και μεγάλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, άνδρες και γυναίκες! Απλώνω το χέρι μου στον καθένα σας προσωπικά και σας παρακαλώ να κάνετε κάτι, ώστε να μην κλείσουν τα ιδρύματά μας! Ακούστε την αγωνία της ψυχής μου! 120 απόμαχοι της ζωής, τώρα στα τέλη της ζωής τους, έχουν εναποθέσει τη φροντίδα τους στα χέρια της Μητέρας Εκκλησίας!». Αυτό είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος στους ομογενείς της Αμερικής, κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, από τις 5 έως και τις 10 Δεκεμβρίου, σε μια προσπάθειά του να διατηρήσει τα ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως, τα οποία αποτέλεσαν όνειρο ζωής για τον ίδιο και που με τόσο κόπο δημιουργήθηκαν.  

ORAMA Foundation INC
Είναι γνωστός ο αγώνας που δίνει ο τοπικός Ποιμενάρχης εδώ και τρία σχεδόν χρόνια για να διατηρήσει σε λειτουργία τόσο το «Καλλιμανοπούλειο» στα Καλάβρυτα, όσο και τον «Άγιο Χαράλαμπο» στο Αίγιο, δύο «φωλιές» όπου βρίσκουν επί σειρά ετών «καταφύγιο» δεκάδες ηλικιωμένοι. Όμως, είναι επίσης γνωστή η ασυνέπεια της Πολιτείας στις υποχρεώσεις της, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος παύσης των συγκεκριμένων ιδρυμάτων.
Μπροστά, λοιπόν, σε αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Αμβρόσιος προχώρησε σε μια πρωτοποριακή, ομολογουμένως, πρωτοβουλία, ιδρύοντας το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «ORAMA Foundation INC», με έδρα τη Νέα Υόρκη, με σκοπό να συγκεντρώσει και να διαχειριστεί τις δωρεές ευαισθητοποιημένων ομογενών, αρχικά της Αμερικής, και ακολούθως όλων όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν και διαμένουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα ανά τον κόσμο.
Με αφορμή το επικείμενο ταξίδι του στην Αμερική, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας παραχώρησε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, παρουσιάζοντας το νέο αυτό προσωπικό του… «όραμα».

«Λόγω της ασυνέπειας της Πολιτείας, έχουμε οικονομικά εξουθενωθεί!»
«Η πρωτοβουλία αυτή έχει να κάνει αφενός με τη διάσωση των ιδρυμάτων και αφετέρου με την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωφελούς έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Σήμερα στα γηροκομεία μας δεκάδες γέροντες και γερόντισσες νιώθουν την ανθρώπινη ζεστασιά και καλοσύνη δίπλα στο καταρτισμένο επιστημονικά νοσηλευτικό προσωπικό του «Αγίου Χαράλαμπου» και του «Καλλιμανοπουλείου». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο μεν πρώτο ίδρυμα έχουν φιλοξενηθεί από το 1994 ως σήμερα περίπου 250 – 300 γέροντες στο δε «Καλλιμανοπούλειο» περί τους 400 ηλικιωμένους από την ίδρυσή του τη δεκαετία του ’80 ως τώρα. Η προσφορά αυτών των ιδρυμάτων έχει αναγνωριστεί και αγκαλιαστεί από το σύνολο των συμπολιτών μας και παράλληλα έχει γίνει αντικείμενο ευνοϊκών σχολίων από επίσημους κρατικούς φορείς. Αυτά, λοιπόν τα ιδρύματα κινδυνεύουν με «λουκέτο» από τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία οφείλουν στην Ιερά Μητρόπολη τεράστια ποσά, με αποτέλεσμα να έχουμε οικονομικά εξαντληθεί!», επισήμανε ο κ. Αμβρόσιος.

«Στόχος η ανάπτυξη σχέσεων με εκείνους που έχουν στην καρδιά τους τη γενέτειρά τους»
Όπως τόνισε, σκοπός της προσπάθειας αυτής που δρομολογείται το τελευταίο διάστημα, δεν είναι μόνο η προσέλκυση δωρητών, αλλά και η ανάπτυξη σχέσεων με τους ανθρώπους αυτούς που έχουν στην καρδιά τους τη γενέτειρά τους. «Ίσως κάποιοι από αυτούς να μην γνωρίζουν το σπουδαίο έργο που επιτελείται στα ιδρύματά μας. Γι’ αυτό και σκοπεύουμε να τους ενημερώσουμε γι’ αυτά και το πώς έχουν βοηθήσει και βοηθούν την τοπική κοινωνία. Είτε η ανταπόκρισή τους είναι ηθική είτε είναι υλική, έχει πολλή μεγάλη σημασία για να συνεχιστεί το κοινωφελές έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση πρόκειται να δημιουργηθεί και σχετική ιστοσελίδα. Επίσης, έχουν ήδη τυπωθεί και ενημερωτικά φυλλάδια μέσω των οποίων θα ενημερώνονται όσοι ενδιαφέρονται για το πώς μπορούν να στηρίξουν την τοπική Εκκλησία, ενώ σε πρώτη φάση θα πάρω μαζί μου στην Αμερική και τις πρώτες 500 επιστολές, που θα παραδώσω στους συλλόγους των ομογενών για να τις μοιράσουν στα μέλη τους», είπε ο Μητροπολίτης, προσθέτοντας πως στις δράσεις τής ομάδας ιερωμένων και συνεργατών τής Ιεράς Μητροπόλεως που χειρίζονται το θέμα εντάσσεται και η αναζήτηση συλλόγων και φορέων Αιγιαλέων και Καλαβρυτινών στις χώρες όπου υπάρχει ελληνισμός.

«Εύχομαι και προσεύχομαι να τα καταφέρουμε!»
«Ακόμα και οι πολίτες της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων μπορούν να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς; Επικοινωνώντας με τα γραφεία τής Ιεράς Μητροπόλεώς μας και δίνοντάς μας διευθύνσεις συγγενών και φίλων τους, ομογενών. Εύχομαι και προσεύχομαι ο καλός Θεός να βοηθήσει αυτήν μας την πρωτοβουλία!», κατέληξε ο κ. Αμβρόσιος.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα έχει η όλη προσπάθεια, το βέβαιο είναι ότι θα συμβάλει στην ισχυροποίηση των δεσμών της ομογένειας με την περιοχή. Επιπλέον, η προβολή τού θεάρεστου έργου των κοινωφελών ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως ίσως κάνει πολλούς να αναθεωρήσουν την άσχημη εικόνα που κάποιοι έχουν επιβάλλει διεθνώς ως προς τη δημιουργικότητα, την ανιδιοτέλεια και την τιμιότητα των Ελλήνων που κατοικούν στη χώρα. Μα, κυρίως, για τη θέλησή τους για προσφορά στο συνάνθρωπο…