7.12.13

Κορυφώνεται η μάχη του προϋπολογισμού, τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία στη Βουλή





Με τη σύγκρουση Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, που άπαντες προβλέπουν ότι θα είναι και πάλι μετωπική, ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2014.





Του Γιώργου Σ. Μπουρδάρα

Θα είναι αμέσως μετά τα μεσάνυχτα όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν επί του κεντρικού σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου για το επόμενο έτος.
Ουδείς αναμένει «εκπλήξεις» στην αποψινή διαδικασία που παραδοσιακά έχει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τον κύκλο των ομιλιών τα τελευταία 24ωρα, πολλοί βουλευτές από την πλειοψηφία κατέστησαν σαφές πως η ψήφος τους μπορεί να έχει ημερομηνία λήξης και, σε κάθε περίπτωση, θα τεθεί σε σοβαρή δοκιμασία κατά το αμέσως προσεχές μέλλον: είτε όταν τεθούν προς έγκριση ο νέος φόρος ακινήτων και η διευθέτηση του ζητήματος των πλειστηριασμών είτε αργότερα, όταν ενδεχομένως παρουσιαστεί ως αναγκαία η λήψη νέων μέτρων.
«Για το ότι θα σας δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, μην κοιμηθείτε ήσυχοι. Περιμένουμε και τον φόρο των ακινήτων. Δεν τελειώνουν τα βάσανά σας μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις εορτές», είπε ο Νικ. Κακλαμάνης στο πλέον σαφές μήνυμα που θα μπορούσε να στείλει προς την κυβέρνηση, από του βήματος της Βουλής, μέλος της γαλάζιας Κ.Ο.
Λίγο αργότερα, τη σκυτάλη πήρε ο πράσινος Αθ. Μωραΐτης: «Κάποιοι ονειρεύονται ότι σε 3 - 4 μήνες θα υπάρξουν νέα μέτρα. Δεν θα υπάρξει, όμως, καμία κυβερνητική πλειοψηφία να τα στηρίξει», είπε.
Κατά τα λοιπά, συνεχίστηκαν και χθες τα κύματα των «επιθέσεων» που εξαπολύουν βουλευτές της κυβέρνησης, με στόχο ειδικά τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, είτε για τις καθυστερήσεις στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όπως λένε, είτε για τα μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, δηλαδή τα ακίνητα, τη φορολογία τους και το ενδεχόμενο άρσης της προστασίας των πλειστηριασμών, ή ακόμα και για την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Γ. Στουρνάρα περί «υποφορολόγησης» στην Ελλάδα. «Ηταν ατυχής η δήλωση αυτή», σχολίασε ο Μ. Βολουδάκης. «Η έλλειψη δικαιοσύνης στη φορολόγηση μπορεί να επιφέρει απρόβλεπτες εξελίξεις», σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Κοντογιάννης.
Μόνο ο Β. Κικίλιας, έως χθες το απόγευμα, φάνηκε να στηρίζει τον δεχόμενο φίλια πυρά υπουργό Οικονομικών, λέγοντας: «Μπορώ να δεχθώ την κριτική στην πολιτική. Την εμφανή, όμως, τάση που παρουσιάζουν κάποιοι συνάδελφοι να βάλλουν κατά ενός συγκεκριμένου προσώπου, και να προσπαθούν μέσω αυτού του προσώπου να παρουσιάσουν τη διαφορετικότητά τους, δεν την αντιλαμβάνομαι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.
Και ενώ αναμενόταν έως χθες το βράδυ να μιλήσουν μεταξύ άλλων υπουργοί που βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών συζητήσεων λόγω συγκυρίας, όπως είναι οι κ. Κ. Αρβανιτόπουλος και Αδ. Γεωργιάδης, συζητείται στο περιστύλιο και ακόμα ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τη δημόσια αντιπαράθεση: μόλις 62 βουλευτές της Ν.Δ., έναντι 61 του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν να λάβουν τον λόγο. Δεδομένου ότι η γαλάζια Κ.Ο. είναι πολύ μεγαλύτερη εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ (οι χωρίς αξιώματα ή το καθήκον του εισηγητή είναι 96 γαλάζιοι, έναντι 69 της αξιωματικής αντιπολίτευσης), πολλοί μιλούσαν για ένα είδος «απροθυμίας» των βουλευτών της Ν.Δ. να υποστηρίξουν ενεργά τις επιλογές, κυρίως του οικονομικού επιτελείου.
Το θέμα των πλειστηριασμών, όπως είναι γνωστό, θα τεθεί τουλάχιστον προς κατ’ αρχήν συζήτηση στην Ολομέλεια το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή την τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της οποίας ζητείται παράταση ενός έτους στην προστασία της πρώτης κατοικίας και οι τράπεζες να μην μπορούν να πωλούν σε επενδυτικά κεφάλαια τα κόκκινα δάνεια.
kathimerini