8.12.13

Οι «τζάμπα μάγκες» υπουργοί , πολύ σύντομα θα κλαίνε από απόγνωση .




Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Το σημείωσα, το είπα 3-4 φορές σε ένα μήνα  και στη συνέχεια,  όταν επιβεβαιώθηκα, το υπενθύμισα στους τηλεθεατές του ART tv τις προάλλες , χωρίς να θεωρώ ότι είχα κάνει και κάτι πολύ έξυπνο, κάτι που ξέφευγε από την έννοια του αυτονόητου . Είπα: «  Δεν σας έλεγα τόσο καιρό  να μην πιστεύετε τις διαρροές και τις παχιές κουβέντες; Όπως για το ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει να λύσει θέματα μόνη της, ανεξάρτητη από την τρόικα; Ιδού: Τους διέψευσε πριν περάσουν 24 ώρες ο υπερ-πρωθυπουργός Στουρνάρας λέγοντας ότι  η κυβέρνηση δεν θα καταθέσει  νόμο για τους πλειστηριασμούς μονομερώς και χωρίς συνεννόηση με τους δανειστές».

Μα πραγματικά το πίστευα ότι μιλούσα για το αυτονόητο και ήθελα να αφυπνίσω το τηλεοπτικό κοινό που τόσοι και τόσοι το ωθούν σε …βαθιά ύπνωση ώστε να μην καταλαβαίνει τι του λένε και μερικές φορές να παρασύρεται και να θεωρεί ότι πραγματικά «γίνεται  μάχη» της κυβέρνησης με την τρόικα για «το συμφέρον του λαού», όπως άλλωστε είπε μιλώντας στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ο πρωθυπουργός. Πως το είπε; «Δίνουμε τη μάχη για πλήρη προστασία των ανέργων, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων. Για να υπάρξει υγιής τραπεζική πίστη που δεν ευνοεί μόνο τις τράπεζες αλλά και τους πολίτες» . Ε …μα το πιστεύει κανείς αυτό;
Εξήγησα λοιπόν ότι την ώρα που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσπαθούν να δώσουν την εικόνα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, καταθέτοντας νόμο για την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ, το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω κύκλων του, κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος., έρχονται «πηγές  προσκείμενες στον κ. Στουρνάρα» που λένε ακριβώς το αντίθετο. Επιβεβαίωσαν δηλαδή  την κατάθεση σχετικού νόμου, πριν από τις γιορτές, επισημαίνοντας ότι ι «αυτό θα γίνει σε συνεργασία με την τρόικα».
Άσχετο βέβαια ότι μετά τη χοντρή «μπηχτή» από τις «πηγές» του Στουρνάρα, βγήκε ο Βενιζέλος και τον ειρωνεύτηκε με το χειρότερο τρόπο, λέγοντας ότι «  Ο Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος γιατί εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τη συμπάθεια και τον πόνο του για όσα περνάει  ο ελληνικός λαός... άλλωστε έχει και τη μητέρα του και γνωρίζει την πραγματικότητα». Και σίγουρα  δεν χρειαζόταν μεγάλη προσπάθεια για  να μη διακρίνει κανείς  την ισχυρή δόση ειρωνείας στη δήλωση του κ. Βενιζέλου, έστω και αν  σ΄αυτή την ‘’’κόντρα διαρροή» του Βενιζέλου, ήρθε αμέσως μετά μια νέα, ηπιότερη  «εκδοχή» σύμφωνα με την οποία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ,  διευκρίνισε ότι η συνομιλία του με τους εκπροσώπους του Τύπου ήταν σε χαλαρό κλίμα και ότι αυτά που είπε, τα λέει και μπροστά στον κ. Στουρνάρα.
Συγγνώμη αλλά όλα αυτά είναι σαχλαμάρες. Είναι δυνατόν να διοικείται μια χώρα και να ασκείται Εθνική πολιτική με τις «διαρροές» και τις «διευκρινίσεις» τη στιγμή που είναι γνωστό σε όλους το κάκιστο κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης;
Και κάτι ακόμα διευκρίνισα στους τηλεθεατές γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να το διευκρινίσω και το κάνω και γραπτώς :  Δεν  έχω πει και δεν έχω γράψει άλλη μια αυτονόητη αλήθεια; Ότι ΜΟΝΟ  εσείς, ο λαός,  μπορείτε ν αλλάξετε τα πράγματα; Κι ότι μέσα απ΄ το δικό σας αγώνα, τη δική σας αντίσταση, τα δικά σας «όχι» υπάρχει ελπίδα; Ιδού λοιπόν και μια ακόμη απόδειξη, σύμφωνα με την ειδησεογραφία που ωστόσο σε αρκετά ΜΜΕ παρουσιάστηκε εντελώς διαφορετικά  :
« Αναβολή ενός μήνα στην κινητικότητα προτείνει ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για να σταματήσουν την απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε σε διάλογο τους γιατρούς, είπε ότι δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο επιστράτευσης και πρότεινε «πάγωμα» της διαθεσιμότητας για ένα μήνα «σε περίπτωση που λήξει σήμερα η απεργία». Με την έναρξη των κινητοποιήσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας είχε σπεύσει να προεξοφλήσει την «αποτυχία» της απεργίας. Τότε είχε δηλώσει ότι, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η απεργία «δεν είχε μεγάλη επιτυχία». Η πραγματικότητα, όμως, διέψευσε άλλη μία φορά τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος μετά τις «απειλές» και τα plan b του υπουργείου Υγείας, τώρα αναγκάζεται να αναδιπλωθεί.
Και κάτι τελευταίο: Να μη αναφερθούμε σε κάτι που σχεδόν αποσιωπήθηκε; Ότι σε άρθρο του στους Financial Times, ο Γερμανός οικονομολόγος  Wolfgang Münchau , μιλώντας για το μέλλον της ευρωζώνης αλλά και την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, με φόντο το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, έγραφε για την Ελλάδα:
Οι ενέσεις προς την Ελλάδα είτε με την επιμήκυνση δανείων είτε με χαμηλά επιτόκια δεν πρόκειται να έχουν αντίκρυσμα καθώς το χρέος παρά τις προβλέψεις και τον στόχο του 124% του ΑΕΠ δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 160%. Αυτό όπως αναφέρουν οδηγεί είτε σε χρεοκοπία είτε σε δραχμή είτε και στα δύο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. O Στουρνάρας ακυρώνει τις «κόκκινες γραμμές» Σαμαρά – Βενιζέλου. Και οι «τζάμπα μάγκες» υπουργοί που πολύ σύντομα θα κλαίνε από απόγνωση για όσα έλεγαν και διαβεβαίωναν ότι θα γινόντουσαν και πράξη ή ανακρούουν πρύμνα και αρχίζουν τα « ναι μεν αλλά» και τις υποχωρήσεις ή στέλνουν τους αστυνομικούς να ρίξουν δακρυγόνα και χημικά σε ανάπηρους και υπό απόλυση καθαρίστριες.