18.12.13

Μαζί Με Την Ο.Π.Κ.Ε. Ιωαννίνων.


Δείτε το ρεπορτάζ που έκανε το ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ για την Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος των Ιωαννίνων, με συνέντευξη του επικεφαλής της, επιχείρηση προς εντοπισμό υπόπτων έπειτα από κλήση, αλλά και έλεγχο διερχομένων αυτοκινήτων. 

Ρεπορτάζ Τρύφωνας Τιπούρτης.
Κάμερα Παπαχαρίσης Βασίλης.
Φωτογραφίες Σουτόπολος Νίκος.


-Καλησπερίζουμε τον επικεφαλής της Ομάδας...
Πρόληψης. Αστυνόμε θέλω να σε ρωτήσω ποιά είναι η αποστολή της ομάδας επιχειρησιακά, και γιατί είστε ξεχωριστό κομμάτι της ΕΛ.ΑΣ.; 
- Η κύρια αποστολή της Ομάδας Πρόληψης της εγκληματικότητας είναι να συμμετέχει σε διάφορα σοβαρά περιστατικά - εγκλήματα που συμβαίνουν και όταν καλείται από διάφορες άλλες υπηρεσίες να συμμετέχει και να συνδράμει σε επιχειρήσεις ασφαλείας. 



Δεν είμαστε ακριβώς ξεχωριστό τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΟΠΚΕ είναι μια ειδική ομάδα η οποία φέρει βαρύτερο οπλισμό από τις συνήθεις αστυνομικές περιπολίες. Είναιεφοδιασμένη με υποπολυβόλα και πολεμικά τυφέκια και κάνει περιπολίες συνήθως κατά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες. Η ομάδα στελεχώνεται με κάποια άτομα τα οποία έχουν περάσει μια ειδική εκπαίδευση. 





-Μιλήστε μας για την εκπαίδευσή σας. Είναι κοινή με τα άλλα τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, γίνεται ξεχωριστά με άλλα ειδικά τμήματα, όπως τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού, το Λιμενικό, με το ΕΚΑΒ προς εκμάθηση παροχής πρώτων βοηθειών;
- Το προσωπικό της ΟΠΚΕ έχει περάσει μια ειδική εκπαίδευση όχι μόνο σε θέματα αυτοπροστασίας, οπλοτεχνικής, σκοποβολής, αυτοάμυνας, αλλά και σε κάποια άλλα θέματα όπως έρευνες υψηλού κινδύνου, σε επικίνδυνα άτομα, σε αντίξοες καιρικές συνθήκες ημέρα και νύχτα, σε εισαγωγές κτηρίων, και γενικά σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις. 
Η εκπαίδευση γίνεται δυό φορές το χρόνο και κάποιες συντηρητικές.
Επίσης το προσωπικό της ομάδας επεμβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις εγκλημάτων σε εξέλιξη. Πολλές φορές λειτουργούμε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες ανεξαρτήτως αν είναι μέρα ή νύχτα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με σκληρούς και επικίνδυνους κακοποιούς, και αυτό όπως καταλαβαίνετε δυσκολεύει την αποστολή μας. 



-Πείτε μας αν υπάρχει επάρκεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Αν υπάρχει ρουχισμός, εξοπλισμός από την υπηρεσία.
- Υπάρχει κάποια επάρκεια εξοπλισμού, καθώς είμαστε μια ειδική ομάδα, πάντα βέβαια υπάρχουν τα περιθώρια βελτίωσης. 
Η ομάδα είναι εφοδιασμένη με ατομικά πιστόλια, έχουμε υποπολυβόλα, πολεμικά τυφέκια και όλοι οι συνάδελφοι είναι εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα καθώς και με κάποιες επιπλέον προστατευτικές πλάκες για προστασία από διαμετρήματα πολεμικών τυφεκιών διαμετρήματος 7.62. Είμαστε εφοδιασμένοι με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, τις οποίες χρησιμοποιούμε σε ειδικές περιπτώσεις.

Επίσης έχουμε κυάλια νυχτερινής όρασης τα οποία χρησιμοποιούμε όταν κάποιοι κακοποιοί καταφεύγουν σε δύσκολες, δύσβατες και ορεινές περιοχές, και τους κυνηγάμε την νύχτα. Τα οποία κυάλια μας βοηθούν πάρα πολύ στη δουλειά μας. 



-Θέλω να σας ρωτήσω αν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί σε άντρες της ομάδας της περιοχής μας. 
- Όχι. Στη δικιά μας ομάδα ευτυχώς δεν έχουμε τραυματισμό κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων και αυτό είναι ευτύχημα γιατί κατα καιρούς έχουμε έρθει αντιμέτωποι με σκληρούς κακοποιούς, αλλά όλα πήγαν κατ΄ευχήν. 

-Αυτό βέβαια ίσως να συνεπάγεται την πολύ καλή εκπαίδευσή σας.
-Βεβαίως. Πάντα η εκπαίδευση παίζει το βασικότερο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις. Σε βοηθά, και αυτό το βλέπεις όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με μια πραγματική καταστάση. 




-Θέλω να σας ρωτήσω αν είστε ευχαριστημένοι από τος αποδοχές που λαμβάνετε ως προς το έργο που επιτελείτε και τους κινδύνους του.
-Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να προσφέρουμε όσες περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες μπορούμς στον Έλληνα πολίτη. Από κει και πέρα το θέμα των αποδοχών είναι δουλειά άλλων. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όσο μπορούμε καλύτερα και μέχρι εκεί... 


-Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη που μας δώσατε. 
Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι καλή δύναμη και αλό κουράγιο, προσπαθήστε όσο μπορείτε να αυξήσετε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Και είμαι σίγουρος για αυτό.
Εξάλλου το λέει και το έμβλημα που έχετε στο μπράτσο σας " ου φεισόμεθα της ζωής ημών ", που σημαίνει δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας. 
Να΄στε καλά. 

Ευχαριστούμε
-το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
-τη Γ.Α.Δ.Π.Ηπείρου και τον διευθυντή της
-τον επικεφαλής της Ο.Π.Κ.Ε. Ιωαννίνων 


http://www.epirus-ellas.gr