18.12.13

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΩΣΙΚΗ ΕΡΠΥΣΤΡΙΑ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ Βαριές τεθωρακισμένες μονάδες στέλνει η Ρωσία στη Συρία

Βαριές θωρακισμένες δυνάμεις είναι έτοιμη να στείλει η Ρωσία στη Συρία προκειμένου να συνδράμει αλλά και να προστατέψει τα κομβόι με τα χημικά όπλα τα οποία αφού θα συλλέγονται από διάφορες τοποθεσίες στη συνέχεια θα μεταφέρονται στο λιμάνι της Λαττάκεια.
Αυτό έκανε γνωστό  η διεθνής επιτροπή του ΟΗΕ OPCW η όποια επιβλέπει την καταστροφή των χημικών όπλων του οπλοστασίου του συριακού Στρατού.

"Η Μόσχα θα στείλει τεθωρακισμένα οχήματα στο έδαφος της Συρίας, ενώ θα παράσχει ναυτική συνοδεία στη μεταφορά των χημικών όπλων από το λιμάνι της Λαττάκεια σε σκάφος του αμερικανικού όπου και θα εξουδετερώνονται", σημείωσε ο Ahmet Uzumcu επικεφαλής της διεθνούς οργάνωσης για την απαγόρευση των χημικών όπλων.
Η αποστολή των ρωσικών βαρέων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας (πληροφορίες μιλούν για τουλάχιστον 50 Τ/Θ οχήματα) για πρώτη φορά έχει σαν σκοπό την προστασία των στρατιωτικών φορτηγών που επίσης θα στείλει η Μόσχα στο έδαφος της Συρίας από οποιαδήποτε απόπειρα των δυνάμεων των ισλαμιστών ανταρτών να κλέψουν το μεταφερόμενο υλικό  ή να προκαλέσουν δολιοφθορές.  
Η αποστολή των τεθωρακισμένων δυνάμεων θα γίνει από την ναυτική βάση της Ταρτούς όπου αναμένεται να καταπλεύσουν αποβατικά σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και τα οποία μεταφέρουν σημαντικούς αριθμούς από τεθωρακισμένα οχήματα BTR-80 ενώ δεν αποκλείεται και η αποστολή ΤΟΜΑ BMP-2 ή BMP-3.  
Ο Uzumcu τόνισε πως η εμπλοκή της Ρωσίας θα επεκταθεί και με την αποστολή υλικού γενικής υποστήριξης όπως δεξαμενές αλλά και φορτηγών μεγάλης μεταφορικής ικανότητας. Παράλληλα ο επικεφαλής της οργάνωσης είπε πως η Ρωσία είναι πρόθυμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια προς την οργάνωση για περαιτέρω εργασίες με στόχο την απομάκρυνση των πλέον επικίνδυνων χημικών ουσιών από τη χώρα.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια κίνηση της Μόσχας στρατηγικής σημασίας αφού για πρώτη φορά –καθώς η μόνη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή ήταν με δυνάμεις Πεζοναυτών και αυτές στην ναυτική βάση της Ταρτούς- τεθωρακισμένες μονάδες θα επιχειρήσουν στο έδαφος της Συρίας σε μια χώρα όπου οι διάφορες ομάδες και φράξιες των ανταρτών δρουν ανεξέλεγκτα σε πολλές περιοχές.  
Οι μονάδες θα συνοδεύονται και απο ειδικές δυνάμεις οι οποίες θα έχουν την ευθύνη της άμεσης επέμβασης σε κάθε περίπτωση που ένοπλοι ισλαμιστές επιχερήσουν να προσβάλουν τα κομβόι που θα μνεταφέρουν τα χημικά.
Το παραπάνω είναι ένα σενάριο απόλυτα υπαρκτό και το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που κάποιο κομβόι πέσει σε ενέδρα Α/Τ όπλων των ισλαμιστών ενόπλων όπως έχουν κάνει άλλωστε πολλές φορές κτυπώντας φάλαγγες οχημάτων του συριακού Στρατού.
Την πρόταση για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση των χημικών όπλων είχε καταθέσει ο Sergei Lavrov την Τρίτη λέγοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να προσφέρει ναυτική συνοδεία στα πλοία τα οποία θα μεταφέρουν χημικά όπλα που θα έχουν απομακρυνθεί από την Συρία.
Ο Uzumcu είπε πως η Δανία και η  Νορβηγία πρόκειται να στείλουν πλοία όπως και η Φινλανδία η οποία έχει προσφέρει μονάδα απομάκρυνσης χημικών όπλων αλλά και άλλες χώρες όπως η Κίνα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr