17.12.13

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ[i]
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΧΘΡΟΣ, ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ, ΜΕ ΠΟΙΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ (1)

Αυτόν που βλέπει έλλογα τον κόσμο, τον βλέπει και ο ίδιος ο κόσμος έλλογα – η σχέση είναι αμοιβαία.
                                                                                             Georg Wilhelm Friedrich Hegel
                                                                                                 The Philosophy of History[ii] 

Γράφει ο συνεργάτης μας, Μιχάλης Τσολάκης
                                                                                         
  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πατρίδα μας διέρχεται μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας της, παρόμοια με αυτήν του 1941-1949 και εκείνης του 1909[iii]. Οι απαντήσεις που θα δοθούν (ή που δεν θα δοθούν!) θα επηρεάσουν καθοριστικά το μέλλον της. Σε κάθε στοιχειωδώς σοβαρό άνθρωπο, που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις είναι φανερό πως αυτό που φαινόταν στην αρχή ως δίλημμα (μνημόνιο ή άρνησή του σε διάφορες εκδοχές) μετατράπηκε ήδη από αρκετό καιρό σε μονόδρομο!
Οι αναφορές ακόμη και αξιωματούχων της ΕΕ, του ΔΝΤ, των διεθνών οίκων αξιολόγησης αλλά και πολιτικών με σημαίνοντα λόγο στην Ευρώπη  για το μη βιώσιμο του ελληνικού χρέους έχουν ΄΄κάψει΄΄ την επιλογή του μνημονίου[iv] παρά τους περί του  αντιθέτου, αστείους ισχυρισμούς της ανυπόληπτης κυβέρνησης[v] και των φερέφωνών της..
  Ο ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε για τις συνέπειες της εφαρμογής του μνημονίου στην χώρα μας και έλαβε ανοικτά θέση εναντίον της, έχει δικαιωθεί. Ταυτόχρονα η έγκαιρη, συνεπής και ανυποχώρητα πατριωτική του στάση, τον καταξίωσε στα μάτια του λαού μας (και ειδικά στον κόσμο του μόχθου και της εργασίας) που τον ΄΄ εκτόξευσε στο 26,9 % , μόλις 2,8% από την κατάκτηση της πρώτης θέσης. Το λόμπυ της χρεοκοπίας[vi] επικράτησε οριακά, μετά από μια πρωτοφανή εκστρατεία κατατρομοκράτησης των Ελλήνων. H έλλειψη εφεδρειών[vii] όμως, που θα μπορούν να συνεχίσουν την μνημονιακή πολιτική και μετά την αναμενόμενη (σύντομα!), πτώση της κυβέρνησης- περίγελου, οδήγησε σε εντατικοποίηση της επίθεσης κατά της εθνικής κυριαρχίας και των εργαζομένων. Υπό το πρίσμα των συγκεκριμένων εξελίξεων η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον της Ελλάδας είναι τεράστια καθώς αποτελεί την μόνη δύναμη που έχει το ΄΄εκτόπισμα΄΄, την δυναμική αλλά και την βούληση να υπερασπίσει την χώρα από τους νεοαποικιοκράτες[viii].
   Ποιος όμως είναι ο εχθρός[ix][x], τι επιδιώκει, με ποια μέσα και σε τι περιβάλλον επιχειρεί; Για να ορίσουμε τον εχθρό θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα της Ελλάδας, ποιοι συνέβαλαν σε αυτό και ποιοι εμποδίζουν την επίλυσή του. Επίσης, επειδή το πιο πιθανό είναι πως πρόκειται για άθροισμα παραγόντων, συχνά αλληλουπονομευόμενων, θα πρέπει να τους αξιολογήσουμε σε χρήζοντες άμεση και ριζική αντιμετώπιση και σε εκείνους που μπορούν να ΄΄μείνουν΄΄ σε δεύτερο πλάνο[xi].
Δεν πρέπει να παραλείψουμε να εξετάσουμε την δυνατότητα, ακόμη και συμβιβασμών[xii] με κάποιους από αυτούς αν έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πάταξη των πλέον επικίνδυνων!
   Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να αντιληφθεί ότι η κρίση της Ελλάδας σήμερα είναι πολυεπίπεδη ηθική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική[xiii]. Πως όμως ξεκίνησαν όλα αυτά; Η γενιά του Πολυτεχνείου που ανέτρεψε την χούντα, ήταν πολιτικοποιημένη, με αγωνιστική παράδοση, έντονες θεωρητικές αναζητήσεις, αρχές, αξίες[xiv]. Όλα έδειχναν ελπιδοφόρα με την μεταπολίτευση παρά το τεράστιο πρόβλημα του Κυπριακού και η είσοδος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ φαινόταν να της ανοίγει νέους δρόμους, ασύλληπτους μέχρι τότε. Τι πήγε στραβά, πως φτάσαμε ως εδώ;
   Φαίνεται πως το κακό έχει δύο όψεις, μια εσωτερική και μια εξωτερική. Στο εσωτερικό όλα ξεκίνησαν κυρίως εξαιτίας της συμπληρωματικής δράσης δύο παραγόντων. Αφενός της ροής πακτωλών χρημάτων προς την χώρα (αδιανόητων μέχρι τότε!) μέσω των ταμείων της ΕΟΚ/ ΕΕ[xv] (ΜΟΠ, πακέτα Ντελόρ, πακέτο Σαντέρ κλπ) και αφετέρου της ανόδου στην εξουσία μιας παράταξης που είχε να την δει ( και να την γευτεί, κατά την γνήσια ελληνική παράδοση) μισό αιώνα, από το 1932![xvi]).
   Η διαφθορά συνδυασμένη με τον νεποτισμό και την δημιουργία κλειστών, ελεγχόμενων από οργανωμένα συμφέροντα χώρων, χαρακτηριζόμενη από πολιτική πατρωνία και προσοδοθηρία (rent seeking[xvii]) εμφανίστηκε στην Ελλάδα (ή μάλλον συνέχισε να υπάρχει από την εποχή της τουρκοκρατίας!) ήδη από την απελευθέρωσή της. Η ανεξέλεγκτη διόγκωση της γραφειοκρατίας, που (που πάντα λειτουργούσε με την οθωμανική λογική του μπαξισιού!) από την μία πλευρά ελεγχόταν από τους πολιτικούς ΄΄ προστάτες ΄΄ και αφετέρου εξασφάλιζε την προώθηση των πολιτικών τους ( που διαιώνιζαν επίσης την ύπαρξή της!), ήταν αναπόφευκτη. Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το κλίμα και η επιχειρηματική ελίτ προσανατολίστηκε σε σημαντικό βαθμό,  στην υπεξαίρεση πόρων από το εθνικό εισόδημα, εγκαταλείποντας σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια δημιουργίας πλούτου ως λιγότερο αποδοτική.
   Όλες αυτές οι καταστάσεις συνόδευαν την ελληνική κοινωνία από καταβολής του ελλαδικού κράτους. Υπήρχε όμως ένας πολύ ισχυρός ρυθμιστικός παράγων, που παρεμπόδιζε την πλήρη εκτροπή. Το περιορισμένο των διαθέσιμων κεφαλαίων!
Όσο και αν οι ελίτ της χώρας είχαν αποδυθεί στην προσοδοθηρία, όντας διεφθαρμένες, η έλλειψη επαρκούς λείας, αφενός περιόριζε τα λάφυρα και αφετέρου τις υποχρέωνε παρόλα αυτά (και) να παράγουν πλούτο για να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο αλλά και το κοινωνικό τους status. Όλα αυτά θα άλλαζαν με την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ξαφνικά, ένας ποταμός κεφαλαίων άρχισε να κατακλύζει την χώρα από την Εσπερία, κεφαλαίων τα οποία έπρεπε να διαχειριστούν οι ελληνικές ελίτ.
   Το αποτέλεσμα ήταν όλες οι προαναφερθείσες τάσεις να επιδεινωθούν στον υπέρτατο βαθμό αλλά και να εμφανιστούν νέα, εξίσου παρακμιακά φαινόμενα. Η συνεχής διακυβέρνηση της χώρας από δύο κόμματα[xviii] επί 38 χρόνια οδήγησε στην παρά φύσιν αιμομικτική συνεύρεση της εκτελεστικής εξουσίας με την νομοθετική εξουσία και την γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα. Η συγκέντρωση όλων των εξουσιών (και σε όλα τα επίπεδα, από την βουλή και την κυβέρνηση ως τις αγροτικές κοινότητες!) στα χέρια λίγων ανθρώπων που ήταν κομματικοί σύντροφοι οδήγησε στην εκθετική αύξηση, αυτών που ο διάσημος οικονομολόγος Mancur Olson χαρακτήρισε ως ΄΄διανεμητικές συσπειρώσεις΄΄[xix] ήδη από το 1965.
   Όλοι οι παράγοντες του παιγνίου εξουσίας (πολιτικού και οικονομικού!) είχαν κάθε ορθολογικό συμφέρον (ατομικά!) να τιμήσουν το εθνικό σπορ της προσοδοθηρίας και να ενταχθούν στην λογική των διανεμητικών συσπειρώσεων, με την τεράστια αύξηση της ροής κεφαλαίων προς την χώρα! 
Ο ψηφοφόρος, τουλάχιστον ο μέσος δεν έχει μεγάλη δυνατότητα να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα με την απειροελάχιστη ψήφο του, κάτι που γνωρίζει και ο πολιτικός απέναντί του! Αυτό τον αποθάρρυνε και από το να επενδύσει στην επαρκή πληροφόρησή του (δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι κοιτούν το στενόμυαλα οριζόμενο συμφέρον τους!) και τον οδήγησε(ή τουλάχιστον πολλούς από αυτούς!) στην επιλογή της συμμετοχής σε ομάδες πίεσης (ανάλογα με το κοινωνικό επίπεδο στο οποίο βρισκόταν) μέσω των οποίων προσπάθησε να επιτύχει την αύξηση του ειδικού του βάρους έναντι του πολιτικού. Αυτές οι ομάδες ήταν κάθε τύπου, συνδικαλιστικές, τοπικές κοινωνίες , ενώσεις εργοδοτών, παραθρησκευτικές οργανώσεις, αθλητικά σωματεία, τοπικοί/ πολιτιστικοί σύλλογοι (πχ Κρητικών, Ποντίων κα).
Από την άλλη πλευρά ο πολιτικός νομοθέτης ή υπουργός γνωρίζει ότι οι διανεμητικές συσπειρώσεις ψηφίζουν μονοκούκι με βάση τις ιδιοτελείς επιδιώξεις τους! Κανείς τους δεν ήθελε να έρθει σε σύγκρουση με μεγάλες ομάδες ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να τους ΄΄ τιμωρήσουν ΄΄ αλλά και να τους δυσφημίσουν. Έτσι, πολιτικά αποδείχτηκε πιο ανέξοδο να εξυπηρετούνται (με υπό διάφορες ονομασίες αναδιανομή του εθνικού πλούτου!) οι οργανωμένες μειοψηφίες εις βάρος της κοινωνίας[xx]. Το παρακμιακό αυτό φαινόμενο, κοινό στις σύγχρονες δημοκρατίες και όχι μόνο, αντιμετωπίζεται με σωρεία θεσμικών παρεμβάσεων[xxi] που αποσκοπούν στον περιορισμό του στην ανεπτυγμένη Δύση. Φυσικά, στην Ελλάδα αφέθηκε ανεξέλεγκτο όπως όλα και οδήγησε στην παντοκρατορία του πελατειακού κράτους.
Πολυνομία, αδιαφάνεια και έλλειψη οριοθέτησης αρμοδιοτήτων επελέγησαν συνειδητά από τους κυβερνώντες ως μέσα για την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ανάπτυξη αυτής της σχέσης.
   Εκεί όμως όπου η κατάσταση ξέφυγε εντελώς ήταν βέβαια στο πεδίο δράσης των μεγάλων συμφερόντων[xxii], που εκ των πραγμάτων διέθεταν τεράστια δύναμη στα χέρια τους. Επιχειρηματίες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια (αλλά και μικρότερη!),  συμμετείχαν σε μεγάλα ΄΄ αναπτυξιακά ΄΄ projects, αντλούσαν κεφάλαια από την ΕΕ για αυτά και στην συνέχεια τα χρησιμοποιούσαν επενδύοντας σε ακίνητα και χρηματιστηριακά προϊόντα στην Ελλάδα και το εξωτερικό (κυρίως!) ή τα δαπανούσαν στην αγορά προϊόντων πολυτελείας. Συχνά μάλιστα, αυτοί οι επιχειρηματίες (τουλάχιστον οι ισχυρότεροι!) όπως γνωρίζουμε, πέρα από τα δημόσια έργα έλεγχαν (και ελέγχουν) και ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η διαπλοκή να αποκτά τα χαρακτηριστικά της λαϊκής ρήσης ΄΄ Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει !΄΄.
Ταυτόχρονα η μαζική εισροή χρήματος έδινε την δυνατότητα στους τραπεζίτες να χορηγούν παρατύπως δάνεια σε ΄΄ φίλους΄΄  (διανεμητικές συσπειρώσεις αλλά στο ανώτερο και για αυτό απόλυτα κλεπτοκρατικό επίπεδο!), οι οποίοι με την σειρά τους διαχειρίζονταν κρατικά κεφάλαια (πχ κεφάλαια ασφαλιστικών ταμείων, χρήματα μισθοδοσίας κλπ), κατευθύνοντας τα στις ΄΄ φιλικές ΄΄ τράπεζες! Ταυτόχρονα, η αφθονία ΄΄ φθηνού χρήματος ΄΄, έδωσε την δυνατότητα στους κλεπτοτραπεζοκράτες[xxiii] να κατακλύσουν την αγορά με πλαστικό χρήμα επιτυγχάνοντας τρεις μεγάλους στόχους!
Πρώτον, να οδηγήσουν στην μαζική ύπνωση του καταναλωτικού ευδαιμονισμού τον ελληνικό λαό, παραλύοντας τις όποιες αντιστάσεις του!
Δεύτερον, να υποθηκεύσουν την ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού (η πιο διαδεδομένη μορφή  επένδυσης του Έλληνα μικρομεσαίου!) μετατρέποντάς τον σε αιώνιο οφειλέτη!
Τρίτον, να εξαγοράσουν την σιωπή και συνενοχή των Ευρωπαίων κυβερνητικών παραγόντων, τραπεζιτών, εξαγωγέων και πολυεθνικών αλυσίδων[xxiv]. Πως ;  
Μα προσφέροντας μπαξίσια σε όλους! Οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες έβλεπαν τις καταθέσεις της κλεπτοκρατίας να ρέουν στα ταμεία τους, τα κέρδη από τους τόκους να εκτινάσσονται και βέβαια γνώριζαν ότι αργά ή γρήγορα το μαγαζί γωνία θα γίνει δικό τους λόγω χρεών! Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς είχαν την δυνατότητα να κατακλύσουν τους ….. φαντασμένους ιθαγενείς με σωρούς χρήσιμων και άχρηστων προϊόντων αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι πολυεθνικές αλυσίδες παρομοίως αλλά θα επωφελούνταν και από την απόλυτη έλλειψη ελέγχων για να θησαυρίσουν. Και βέβαια οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν είχαν κανένα λόγο να έρθουν σε σύγκρουση με όλους αυτούς, για να σώσουν την χώρα της ΄΄ φαιδράς πορτοκαλέας ΄΄!
   Η Ελλάδα λοιπόν, για να αντιγράψω τον καθ. Πετρά[xxv] κυβερνήθηκε από μια πολυάριθμη ΄΄ ελίτ ΄΄ κλεπτοκρατών, φοροφυγάδων και εισοδηματιών τα τελευταία 32 χρόνια, οι οποίοι λεηλατούσαν, ΄΄ δανείζονταν΄΄ , κατανάλωναν στην ψωροκώσταινα αλλά επένδυαν τα κλοπιμαία στο εξωτερικό! Το υπέροχο αυτό πάρτυ όπου όλη η χώρα συμμετείχε με προεξάρχουσα βέβαια την κλεπτοελίτ, ακολουθώντας την γνωστή ατάκα του ΕΟΤ ΄΄live your myth in Greece (!)΄΄ τελείωσε με την έναρξη της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης του 2008, που ΄΄ εξάχνωσε ΄΄ τις δεξαμενές κεφαλαίων και στέρεψε τους ποταμούς χρημάτων που έρρεαν προς την ΚωστοΓιώργαινα! Το αποτέλεσμα είναι όλα όσα ζούμε τα τελευταία τρία χρόνια και που μετέτρεψαν την Ελλάδα σε παράδειγμα προς αποφυγήν διεθνώς[xxvi]!
   Δεν θα επεκταθώ σε εξιστόρηση της διαχείρισης της κρίσης καθώς την θεωρώ γνωστή σε όλους τους ενημερωμένους αναγνώστες και πρόσφατη! Θα περάσω κατευθείαν στην απαρίθμηση των εχθρών με βάση την ανάλυση που προηγήθηκε.
Πρόκειται καταφανώς για τους πρίγκιπες της κλεπτοκρατίας, τους διεφθαρμένους πολιτικούς/ κόμματα, τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τους διαπλεκόμενους  εργολάβους/ καναλάρχες και βέβαια για την πλέον σκοτεινή δύναμη τους πτωχοτραπεζοκράτες! Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταμετρήσουμε στις δυνάμεις του εχθρού και τις διανεμητικές συσπειρώσεις β΄ τάξης ( κυκλώματα δικηγόρων, συμβολαιογράφων, γιατρών, πανεπιστημιακών, πολεοδομιών, συνδικαλιστών, λειτουργών της τοπικής αυτοδιοίκησης κα ) σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, που δημιουργούν σοβαρές στρεβλώσεις στην οικονομία και την κοινωνία με την δράση τους. Οι γραφειοκράτες του υδροκέφαλου ελληνικού δημοσίου αποτελούν μια Τρίτη ομάδα κατά την γνώμη μου, ενδιάμεσης βαρύτητας ανάλογα με την θέση και την ισχύ τους. Η ομάδα αυτή δέχεται εντολές (ή έτσι υποτίθεται!) από την πολιτική ελίτ και διαμεσολαβεί στις σχέσεις της με τις διανεμητικές συσπειρώσεις β΄ τάξης και τους κοινούς θνητούς!
   Επίσης θα πρέπει να αναφερθούμε και στην εξωτερική όψη του κακού. Ήδη περιγράφηκε ο τρόπος με τον οποίο σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της Ευρώπης (και γενικά της διεθνούς ολιγαρχίας!) επωφελούνταν από την παρακμή της Ελλάδας. Την πτώση, ακολούθησε η μετατροπή της πατρίδας μας σε προτεκτοράτο, όπου η πολιτική της καθορίζεται από υπαλλήλους της τρόικας και ο λαός φτωχοποιείται (ενώ η κλεπτοκρατία προστατεύεται με κάθε δυνατό τρόπο!) για ένα πρόγραμμα …..σωτηρίας(!!!) που έπεσε έξω σε όλα και πανθομολογουμένως, δεν έχει προοπτική! Η τρόικα λοιπόν, οι προαναφερθέντες οικονομικοί παράγοντες αλλά και η τωρινή γερμανική πολιτική ηγεσία, που σε μεγάλο βαθμό κατευθύνει τα πράγματα, είναι ο εξωτερικός εχθρός! Ένας εχθρός, που χρησιμοποιώντας τις αμαρτίες του παρελθόντος των Ελλήνων, προσπαθεί να τους ΄΄έχει στο χέρι΄΄ μονίμως, στοχεύοντας:
Πρώτον, στον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας[xxvii].
Δεύτερον, στην πραγματοποίηση του πρώτου μεγάλου πειράματος της μετατροπής της Ν. Ευρώπης σε μια γιγάντια, ελεύθερη οικονομική ζώνη[xxviii].
Τρίτον, να κάνει επίδειξη ισχύος, δείχνοντας στα μικρά ευρωπαϊκά έθνη τι παθαίνουν οι ΄΄ απείθαρχοι΄΄ λαοί!      
   Να σημειώσουμε ακόμη, ότι ανάμεσα στους κλεπτοκράτες και τον εξωτερικό εχθρό υπάρχει στενή συνεργασία! Αντίθετα, οι διανεμητικές συσπειρώσεις β΄τάξης παρά τον αντιδραστικό τους ρόλο, βρίσκονται συχνά σε ρήξη με τους κλεπτοκράτες (τα τελευταία τρία χρόνια!), οι οποίοι προσπαθούν να μετακυλήσουν σημαντικό μέρος των μνημονιακών βαρών πάνω τους! Το ίδιο συμβαίνει και με μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας, για τον ίδιο λόγο που μόλις αναφέρθηκε[xxix]!      
   Θα πρέπει όμως, πέρα από την απαρίθμηση και την καταγραφή των μεταξύ τους σχέσεων, να προχωρήσουμε και σε αξιολόγηση των εχθρών! Είναι προφανές, ότι η κύρια και βασική συγκέντρωση εχθρικής δύναμης που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι η ανίερη συμμαχία εξωτερικού παράγοντα/ κλεπτοκρατίας! Αυτή η δύναμη θα πρέπει να καταβληθεί το ταχύτερο δυνατό και με κάθε διαθέσιμο μέσο[xxx], αν  επιθυμούμε την σωτηρία της πατρίδας! Αυτό μεταφράζεται σε απότομη μείωση της επιρροής του εξωτερικού παράγοντα στην εσωτερική πολιτική[xxxi] και σε συντριβή της εγχώριας κλεπτοκρατίας (η οποία θα εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό και το πρώτο ζητούμενο!)! Οι άλλες δύο συγκεντρώσεις ισχύος που δρουν κατά των εθνικών συμφερόντων οι διανεμητικές συσπειρώσεις β΄τάξης και η υδροκέφαλη γραφειοκρατία είναι αντίπαλοι που μπορούν να περιμένουν. Χωρίς να θέλω να επεκταθώ, διότι θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο, οι συγκεκριμένες ομάδες, αν και γνήσια τέκνα (και ιδιαίτερα βλαβερά!) της κλεπτοκρατίας (τουλάχιστον στην σημερινή τους μορφή και έκταση!) δύνανται να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας περιουσίας[xxxii] από τους κονκισταδόρες της Μέρκελ΄΄,  καθώς και φθοράς της κυβέρνησης των συνεργατών! Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιδιώξει την συνεργασία τους, γνωρίζοντας όμως ότι ο ……δεύτερος γύρος, αυτήν την φορά μαζί τους, είναι αναπόφευκτος[xxxiii][xxxiv][xxxv]!               
                 

                                                                         

                                                                                                    ( συνεχίζεται )
_____________________________________________________________________




[i] Εννοείται του ΣΥΡΙΖΑ! Της μόνης ρεαλιστικής δυνατότητας αντιμετώπισης της νεοαποικιοκρατίας! Κάτι που πολλοί αμφισβητούν αλλά κανείς μα κανείς δεν προτείνει εναλλακτική λύση! Βέβαια, τα στοιχεία της ανάλυσης θα ήταν χρήσιμα σε οποιαδήποτε  κυβέρνηση αποφάσιζε να προασπίσει πραγματικά το εθνικό συμφέρον.

[ii] ΄΄ The Philosophy of History ΄΄ . Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Batoche books, Kitchener 2001.

[iii] Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε εξωτερικό έλεγχο είτε έμμεσο (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος το 1909) είτε άμεσο (κατάκτηση από Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους το 1941). Είχαμε επίσης την αχρήστευση του πολιτικού προσωπικού της χώρας (στην πρώτη περίπτωση από την ανυποληψία στην οποία περιήλθε λόγω της ήττας του 1897, της οικονομικής καταστροφής, της αδυναμίας του να χειριστεί το εθνικό ζήτημα αλλά και της γλοιωδώς δουλοπρεπούς του στάσης απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις. Σας θυμίζει τίποτα; Στην δεύτερη περίπτωση η δικτατορία που προηγήθηκε, η έλλειψη σθένους στην αντιμετώπιση του κατακτητή, η ταύτιση με τον θρόνο όσων ακολούθησαν τον βασιλιά στην εξορία θα έπαιζε τον κύριο λόγο.) και την συνακόλουθη δημιουργία κενού εξουσίας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι εντυπωσιακό όσο και νομοτελειακό ότι η λύση του Γόρδιου δεσμού ήρθε από εξωσυστημικές δυνάμεις και στις δύο περιπτώσεις ( Στρατιωτικός Σύνδεσμος το 1909 και ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από μια δύναμη της αριστεράς που έκανε τότε την υπέρβαση, το ΚΚΕ, που όμως κουράστηκε τόσο, που έκτοτε ξεκουράζεται μάλλον για πάντα!). Έξοχη ανάλυση των γεγονότων του 1909 μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο ΄΄ Γουδί. Το κίνημα του 1909΄΄ της σειράς ΄΄Τα φοβερά ντοκουμέντα΄΄. Τάσος Βουνάς.  Εκδ. Τύπος Α.Ε. 1976,  ενώ μια σύγχρονη πολύπλευρη ανάλυση από σωρεία καταξιωμένων επιστημόνων στον 1ο τόμο της σειράς ΄΄Έξι στιγμές του 20ου αιώνα΄΄ υπό τον τίτλο ΄΄Το κίνημα στο Γουδί. 1909. εκδ. ΔΟΛ 2010. Ενώ για το θέμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του εμφυλίου μπορεί να ανατρέξει κανείς στους δύο πρώτους τόμους της ΄΄Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας΄΄ του Σόλωνα Γρηγοριάδη. Εκδ. POLARIS 2010.  Επίσης οι εξαιρετικοί  αν και μονόπλευροι ΄΄Καπετάνιοι΄΄ του Dominique Eudes. 2000 εκδ. Εξάντας έχουν να δώσουν πολλές πληροφορίες.   

[iv] Πλέον οι υποστηρικτές του μνημονίου βρίσκονται στην βλακώδη θέση να ισχυρίζονται ότι πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που όλος ο σοβαρός πλανήτης έχει συμφωνήσει με τον …..επικίνδυνο Τσίπρα ότι δεν βγαίνει! Παρόλα αυτά πρέπει να το εφαρμόσουμε διότι …..αλλιώς θα απομονωθούμε (από τους καλοθελητές!), …..δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση (και με την μεθεπόμενη τι θα γίνει αφού έτσι και αλλιώς δεν βγαίνει;)……κάποιο θαύμα θα γίνει στην Ευρώπη και θα μας σώσουν                  ( αφήνω το αν δεν γίνει αλλά έστω και έτσι ποιος καταστρέφει μια χώρα για να πληρώσει μετά πολλαπλάσια για να την ξαναχτίσει ενώ θα μπορούσε να μην την καταστρέψει και απλά να την ενισχύσει;)…...θα κατέβουν οι εαμοβούλγαροι από τα βουνά και θα μας σφάξουν με τα κονσερβοκούτια (άνευ σχολίου!). Και βέβαια ο Τσίπρας παραμένει ……επικίνδυνος και ας δικαιώθηκε, ενώ οι κλόουν της πολιτικής μας σκηνής, που μας διαβεβαίωναν για μνημονιακούς θριάμβους εξακολουθούν να παραμένουν …..αξιόπιστοι για αυτήν την μερίδα πολιτών παρά την απόλυτη διάψευσή τους! Είναι λοιπόν φανερό ότι σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης στην χώρα μας βρίσκεται απλά σε άρνηση πραγματικότητας! Αν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί μου τόσο το χειρότερο για αυτήν, δεν θα ασχοληθώ μαζί της μέχρι να αλλάξει γνώμη, είναι το δόγμα τους!

[v] Που έσπευσε να κατακεραυνώσει τον Τσίπρα και τις …..δαιμονικές συνιστώσες (απαραίτητο στοιχείο της προπαγάνδας του γνωστού, άθλιου επικοινωνιακού κέντρου!) ότι εύχονται να γίνουμε Αργεντινή, όταν τόλμησε να ισχυριστεί ότι σε σχέση με τον δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή! Και όμως ο …..μειοδότης Τσίπρας είχε δίκιο (δεν ξέρω βέβαια πόσοι έχουν την τόλμη να το παραδεχτούν!)! Όπως μας δείχνει και η έκθεση της μεικτής επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου ( Argentina΄s economic crisis: Causes and Cures. Jim Saxton, Vice-President. Joint Economic Committee. United States Congress. June 2003.), στην χειρότερη στιγμή της κρίσης η Αργεντινή είχε πτώση του ΑΕΠ 28%, εμείς θα είμαστε στο 26% το 2013! Η ανεργία έφτασε στο 23,6 % , εμείς είμαστε στο 25% και βαδίζουμε προς το 30% για το 2013!! Ενώ η πτώση των μισθών ήταν στα επίπεδα του 23,7%,  με την Ελλάδα (σύμφωνα με την σελ. 59 του ΄΄ Κοινωνικού πορτρέτου της Ελλάδας. Οι όψεις της κρίσης .΄΄, από το ΕΚΚΕ. 2012) να έχει πτώση πραγματικών μισθών αθροιστικά την τριετία 2010-2012, 24,85%!!! Και έπεται το ακόμη χειρότερο 2013! Και όμως, από τα σχόλια αναγνωστών του Άρδην με αφορμή το ΄΄ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ΄΄ , κατάλαβα ότι πολύ προβληματίζονται για το …..χάος που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ!
       
[vi] Δηλαδή, η διεφθαρμένη πολιτική ελίτ (της οποίας ανεκδιήγητος επιφανής εκπρόσωπος έφτασε στο σημείο να εκδώσει βιβλίο κατασυκοφαντώντας την χώρα του για να ισχυριστεί ούτε λίγο ούτε πολύ (κατ΄αναλογίαν! ) ότι ο κληρωτός του γερμανικού στρατού έχει την ίδια ευθύνη με τον Αδόλφο Χίτλερ για το Άουσβιτς! Βέβαια δεν του πέρασε καν από το μυαλό ότι με την διαφθορά και την αναξιοκρατία που δημιούργησαν, εξανάγκαζαν τον έλληνα πολίτη να έρθει σε συναλλαγή μαζί τους ή να μην γίνει η δουλειά του ποτέ! Ούτε μας εξήγησε γιατί τα παρακμιακά αυτά φαινόμενα απέκτησαν την δυναμική τυφώνα, με την έλευση του κόμματός του στην εξουσία!) , η πτωχοτραπεζοκρατία , οι διαπλεκόμενοι εργολάβοι της παραπληροφόρησης (καναλάρχες) και οι διεφθαρμένοι διαφθορείς κρατικοδίαιτοι δήθεν επιχειρηματίες. Όλοι αυτοί αποτελούν ευκρινώς διαχωρισμένες ομάδες του ΄΄λόμπυ της χρεοκοπίας΄΄, συχνά όμως μέλη τους συμμετέχουν σε περισσότερες από μία ομάδες. Όλοι γνωρίζουμε πχ για τους καναλάρχες που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν εργολαβίες, συχνά υπό απολύτως αδιαφανείς συνθήκες από το ελληνικό κράτος, το οποίο νέμεται η εξαρτώμενη από αυτούς πολιτική ελίτ. 
     
[vii] Η τραγική κυβέρνηση του καθηγητή (!!!) του Χάρβαρντ  ΓΑΠ, είχε πολλούς κρυφούς μπαλαντέρ! Τον ΄΄ φανατικό και ασυμβίβαστο ΄΄ αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά και τον ΄΄υπερπατριώτη της μεσημεριανής ζώνης ΄΄ κ. Καρατζαφέρη. Σύντομα, μπροστά στον φόβο της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκάλυπτε το πραγματικό του πρόσωπο και ο ΄΄ νουνεχής ΄΄ κ. Κουβέλης της ΄΄ υπεύθυνης αριστεράς ΄΄, αντιλαμβανόμενος ότι όσο και αν κατασπαράξουν το κουφάρι της πατρίδας οι λέοντες της ολιγαρχίας κάτι αποφάγια θα μείνουν και για τις ύαινες της ΔημΑρ! Όμως ο βαθμός της προδοσίας είναι τόσο μεγάλος και οι συνέπειες για τους Έλληνες τόσο βαριές που η φθορά της αγέλης των αρπακτικών έχει λάβει εκθετική μορφή! Και το χειρότερο για την διεθνή ολιγαρχία που την κατευθύνει είναι πως δεν υπάρχουν άλλα αρπακτικά για να βοηθήσουν την αποδυναμωμένη αγέλη να αποτελειώσει την χώρα, η οποία μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει πλέον ισχυρή αντίσταση. Αυτός ήταν και ο λόγος της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα την 9η Οκτωβρίου, επίσκεψη για την οποία δεν φαίνεται κάποια εμφανής αιτία! Η επιθεώρηση της μαχητικής αξίας της αγέλης, η εκτίμηση του κατά πόσο η επένδυση της Ελλάδας είναι ασφαλής και η ενίσχυση των αρπακτικών εφόσον παραπαίουν, για να καταστεί αυτή ασφαλής!     

[viii] Κάτι που βέβαια πολλοί απλά αρνούνται να αποδεχτούν όπως διαπίστωσα από τα σχόλια στο άρθρο που δημοσίευσα στο ΄΄Άρδην΄΄ με τίτλο ΄΄ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ΄΄ και μάλιστα χωρίς να έχουν να δώσουν ρεαλιστική εναλλακτική! Πρόκειται προφανώς είτε για αστούς που αρνούνται να αποδεχθούν την άνευ προηγουμένου χρεοκοπία όλων όσων υποστήριζαν για δεκαετίες είτε για μέλη της ΄΄ κομπλεξικής αριστεράς ΄΄ που δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στο να πετύχει αυτό που οι ίδιοι μόνο θα ονειρεύονται εις τον αιώνα τον άπαντα! Όλα αυτά βέβαια είναι φυσικά αν σκεφτούμε ότι είμαστε ένας λαός που καταψήφισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο μετά τον θρίαμβο των Σεβρών και μάλιστα βρέθηκαν και άνθρωποι που αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν! Ποιος είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και τι πρόλαβαν να κάνουν για να γλυτώσουν από τα πυρά των γραφικών ΄΄ ιδεολόγων ΄΄, που όλα τους μυρίζουν και όλα τους ξινίζουν και οι οποίοι, ταυτίζουν την κοινωνική αλλαγή με την συζήτηση για την κοινωνική αλλαγή; Και την επίλυση των προβλημάτων με την συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων!

[ix] Δεν είναι τυχαίο ότι ο περίφημος Sun Tzu, συγγραφέας της θρυλικής ΄΄ Τέχνης του Πολέμου ΄΄ (πάντα επίκαιρης αν και ηλικίας 2400 ετών!!!) ξεκινάει το έργο του με το κεφάλαιο ΄΄ Εκτίμηση της κατάστασης ΄΄.Η Τέχνη του πολέμου. Sun Tzu.σελ. 19. Εκδ. Περίπλους 2003. Και συνεχίζει συμβουλεύοντας ΄΄ Όταν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, μπορείς να δώσεις εκατό μάχες με ασφάλεια ΄΄ σελ. 34 του ιδίου βιβλίου.  

[x] Στο άρθρο συχνά χρησιμοποιείται η λέξη εχθρός, η οποία μου φάνηκε πιο κατάλληλη εφόσον προσπαθώ να σκιαγραφήσω την κατάσταση του ακήρυχτου πολέμου που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καταφεύγοντας σε γνωστά εγχειρίδια στρατηγικής! Το εχθρός για τους Έλληνες συμπολίτες μας που για χίλιους δύο λόγους παίζουν το παιγνίδι της κλεπτοκρατίας πρέπει να μεταφραστεί ως αντίπαλος, που θα αντιμετωπιστεί με πολιτικά, δημοκρατικά μέσα! Σε καμία, μα καμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος για κυριολεκτικά πολεμικές ενέργειες!!!

[xi] ΄΄ Εκείνος που προσαρμόζει την τακτική του ανάλογα με την κατάσταση του εχθρού μπορεί να θεωρηθεί εμπνευσμένος΄΄. Sun Tzu. Σελ. 35. Εκδ. Περίπλους 2003. Έτσι και αλλιώς μόνο παράφρονες μπορεί να ισχυριστούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα βγάλει πέρα παλεύοντας με όλους ταυτόχρονα στον ίδιο βαθμό! Σύμφωνα με τον τιτάνα της σύγχρονης θεωρίας του πολέμου Κλαούζεβιτς ΄΄ Αν θέλει κανείς να νικήσει τον αντίπαλο, πρέπει να ρυθμίσει την προσπάθειά του ανάλογα με την δύναμη που εκείνος διαθέτει για αντίσταση ΄΄ Περί του πολέμου ΄΄. Καρλ φον Κλαούζεβιτς. Εκδ. Βάνιας 1997. Σε κάθε περίπτωση επειδή κάποιοι ……αθώοι αναγνώστες (!), μπορεί να διαμαρτυρηθούν ότι μιλάμε για πολιτική και όχι για πόλεμο, πέρα από την γνωστή ρήση του Κλαούζεβιτς ότι ΄΄ ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα΄΄ θα τους καλούσα να μελετήσουν την εμβριθή ανάλυση του Παναγιώτη Κονδύλη πάνω στην πολύ ορθή αντίληψη του Λένιν ότι ο πόλεμος και η πολιτική υπάγονται στην ίδια αρχή της σύγκρουσης! ΄΄ Θεωρία του πολέμου΄΄. Σελ 276-292. Παναγιώτης Κονδύλης. Εκδ. Θεμέλιο 1998.

[xii] Αυτή η άποψη θα συναντήσει σίγουρα την μήνη των ηθικολόγων που ευδοκιμούν στο έδαφος και το κλίμα της πατρίδας μας (θυμηθείτε θέμα εξωδικαστικού συμβιβασμού κλπ!)! Άλλωστε ένα από τα κορυφαία ελαττώματά μας (ένα πολύ βολικό ελάττωμα βέβαια αφού δικαιολογεί την αναπαυτική μας θέση στον καναπέ και την επίδοση σε ατελείωτες, ατελέσφορες αρλουμπολογίες!), είναι πάντοτε να προτάσσουμε το δέον, το απόλυτο, το ιδεώδες ώστε να μην πραγματοποιήσουμε ποτέ το εφικτό!   Επίσης, θα συναντήσει το ιερό δέος αυτών που αδυνατούν να καταλάβουν την έννοια της οικονομίας δυνάμεων και νομίζουν ότι η μάχη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ΄΄ ντου από παντού ΄΄ και …..όποιον πάρει ο Χάρος! Αν πάντως κάποιος θέλει να αποκτήσει μια στοιχειώδη επαφή με τις αρχές της στρατηγικής θα του πρότεινα τα βιβλία   ΄΄.Η Τέχνη του πολέμου. Sun Tzu.σελ. Εκδ. Περίπλους 2003 αλλά και τα κλασσικά εγχειρίδια της θεωρίας του πολέμου που προαναφέρθηκαν.

[xiii] Άλλη μια πλευρά της κρίσης που διαφεύγει από τους …..δικαστές του ΣΥΡΙΖΑ! Ακόμη και αν το εθνοσωτήριο Μνημόνιο έβγαινε οικονομικά (και όλοι πια συμφωνούν ότι δεν βγαίνει!) και πάλι δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, που έχει όλες τις προαναφερθείσες διαστάσεις! Μόνο η πλήρης ανατροπή της φαυλοκρατίας από μια εξωσυστημική δύναμη μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανανέωση πολιτική, κοινωνική, ηθική και βέβαια οικονομική.   
[xiv] Για να επιβεβαιωθεί με τον πλέον δραματικό τρόπο η γερμανική παροιμία, που θέλει τον δρόμο προς την κόλαση να είναι στρωμένος με καλές προθέσεις! Αυτό πρέπει να το σκεφθεί πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δεν λείπουν οι καλές προθέσεις αλλά…..!

[xv] Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο γνωστός αρθρογράφος των New York Times, Thomas Friedman    ΄΄ Η Ελλάδα δυστυχώς, μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, έγινε κυριολεκτικά ένα ακόμη πετρο-κράτος της Μέσης Ανατολής – μόνο που αντί για το αγαθό του πετρελαίου είχε τις Βρυξέλλες από τις οποίες σταθερά αντλούνται επιδοτήσεις, βοήθεια και ευρώ με χαμηλά επιτόκια προς την Αθήνα.΄΄. ΄΄ Greece as a precautionary tale of the Welfare State΄΄. Aristides Hatzis.   
         
[xvi] Από την πτώση της τελευταίας κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου, με την σύντομη και επεισοδιακή θητεία 1963-1965 της κυβέρνησης Γεωργίου (όχι Γιωργάκη!) Παπανδρέου που ουσιαστικά δεν αφέθηκε να κυβερνήσει. Το ΠΑΣΟΚ θα ερχόταν στην  εξουσία με πολλά όνειρα και ελπίδες αλλά σύντομα θα μεθούσε από αυτήν, θα μπέρδευε την ελευθερία με την ελευθεριότητα, την κοινωνική πολιτική με την ψηφοθηρική διανομή χρημάτων και τελικά εξαιτίας αυτών και πολλών άλλων λαθών θα μετατρέπονταν σε σκληρή νεοΔεξιά και θα βούλιαζε στην λάσπη των σκανδάλων και της παρακμής!

[xvii] Η προσοδοθηρία (rent seeking) είναι ένας όρος που εισήγαγε η Ann Krueger στην περίφημη εργασία της ΄΄  The Political Economy of the Rent- Seeking Society ΄΄. The American Economic Review. June 1974, περιγράφοντας την δράση ατόμων, κατά κανόνα οργανωμένων σε ομάδες πίεσης  που αποσκοπούν στον επηρεασμό της πολιτικής του κράτους υπέρ των δικών τους εγωιστικών συμφερόντων. Πρόκειται για ομάδες που μοιάζουν αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με τα lobbies, διότι δεν έχουν σταθερή θέση και ιδεολογία στην κοινωνική δομή, όπως πχ το lobby υπέρ της οπλοφορίας στις ΗΠΑ, αλλά εμφορούνται από καθαρά ωφελιμιστικά κίνητρα και είναι έτοιμες να αλλάξουν θέσεις και συμμαχίες ανά πάσα στιγμή, αν θεωρήσουν ότι αυτό θα αυξήσει τις προσόδους τους.
  
[xviii] Με την ΝΔ να υιοθετεί πλήρως και να επαυξάνει τις χειρότερες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ!

[xix] ΄΄ The logic of collective action. Public Goods and the theory of Groups ΄΄ Mancur Olson . Harvard University Press. 1965. Επρόκειτο για την διδακτορική του διατριβή! Ο συγγραφέας ανέτρεψε την κατεστημένη αντίληψη, ότι η κεντρική κυβέρνηση δια της αναδιανομής του πλούτου, ενισχύει τα ασθενέστερα στρώματα και απέδειξε ότι τα κεφάλαια συνήθως καταλήγουν, στον μεγαλύτερο βαθμό σε οργανωμένες ομάδες συμφερόντων! Οι ομάδες αυτές συμφερόντων που ορίζονται ως διανεμητικές συσπειρώσεις παρουσιάζουν την συμπεριφορά που περιγράφεται στην προηγούμενη σημείωση.
 
[xx] Μια εξαιρετική μελέτη του φαινομένου, έχουμε (και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα!) στην δημοσίευση ΄΄  Πολιτική χωρίς ρομαντισμό. Διανεμητικές συσπειρώσεις και Προσοδοθηρία ΄΄. Αριστείδης Χατζής. Τιμητικός τόμος για τον καθ. Πέτρο Παραρά.

[xxi] Που εκτεταμένη περιγραφή τους μπορεί να βρει κανείς στην εργασία του γνωστού μας Mancur Olson, ΄΄ The Rise and Decline of nations: Economic growth, Stagflation and social rigidities. ΄΄. Yale University   Press. pp.  273. Φυσικά υπάρχουν και άλλες συνεισφορές, όπως της σχολής των συνταγματικών οικονομικών, πχ μία καλή γνωριμία με το πεδίο αυτό προσφέρει η εργασία ΄΄ The Domain of Constitutional Economics. James M. Buchanan. Constitutional  Political Economy. Vol 1, No 1. 1990. Αν και νομίζω ότι ξεφεύγουν από το ενδιαφέρον του μέσου αναγνώστη και θα έλεγα και το δικό μου!     

[xxii] Μια εξαιρετική ανάλυση αυτής της τραγικής για την χώρα μας κατάστασης έχουμε στην  δημοσίευση ΄΄ Greece. What can be done? ΄΄. Pp 3-5. Prof,  James Petras. www.transcend.org/tms/?p=19886 .

[xxiii] Για την πατρότητα του όρου ΄΄ Παγκόσμιος Μινόταυρος. Γιάνης Βαρουφάκης. Εκδ. Λιβάνη 2012.

[xxiv] Θα σας παραπέμψω εκ νέου στην εξαιρετική δημοσίευση της σημείωσης 17!

[xxv] Μια ακόμη εξαιρετική εργασία που ρίχνει φως στην δράση της κλεπτοκρατίας στην πατρίδα μας είναι η ΄΄ Vikings in Greece. Kleptocratic interest groups in a closed rent - seeking economy ΄΄. Michael  Mitsopoulos and Theodore Pelagidis. Cato  Journal. Vol 29. No 3 . 2009.
[xxvi] Εξαιρετική η ανάλυση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, από τον Γιάνη Βαρουφάκη στον ΄΄Παγκόσμιο Μινόταυρο΄΄ , όρα σημείωση 19.

[xxvii] Οι οποίες ήταν άγνωστες και κανείς δεν μιλούσε για αυτές νωρίτερα (και αν μιλούσε κάποιος, όπως ο Χαρδαβέλας, θεωρούνταν γραφικός!), ως που ΄΄ ανακαλύφθηκαν ΄΄ ταυτόχρονα με την κρίση!

[xxviii] Έτσι με σκληρή λιτότητα τιμωρούνται οι …..άτακτοι απατεώνες, οι Έλληνες (και προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίξαμε ……και πληρώνουμε!) όμως με παρόμοιο τρόπο τιμωρούνται οι Ισπανοί που είχαν εξαιρετικά χαμηλό χρέος και ελλείμματα και αξίζουν επαίνους για αυτό (στην Ισπανία η κρίση οφείλεται στην κατάρρευση των τραπεζών και όχι στο σπάταλο κράτος! Παρόλα αυτά την πληρώνουν οι πολίτες! Ποτέ οι τραπεζίτες!)!

[xxix] Θα έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι αφιέρωσα ολόκληρο άρθρο στην Χρυσή Αυγή ( ΄΄ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΄΄ . Άρδην 04/10/2012.), παρουσιάζοντας τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει και τον ύπουλο τρόπο, που άθελά της, την χρησιμοποιεί το κατεστημένο και εδώ δεν την αναφέρω καν στους εχθρούς! Η Χρυσή Αυγή είναι ένα μπαλόνι, που τεχνητά και απολύτως συνειδητά διογκώνεται από τους κλεπτοκράτες (δείτε την συνέντευξη Μιχαλολιάκου στον Σκάι και την αξιοθρήνητη παρουσία Μπογδάνου σε αυτήν και θα καταλάβετε τι εννοώ!) για να ανακόψει την ορμή της μόνης δύναμης που μπορεί να τους ανατρέψει , του ΣΥΡΙΖΑ! Η διόγκωσή της όμως έχει να κάνει με τις ανεπάρκειες του ιδίου του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από όλα! Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήσει έναν πιο κεντρώο, πατριωτικό λόγο, η Χρυσή Αυγή θα αρχίσει να παίρνει την κατιούσα! Η Χρυσή Αυγή είναι ένας γίγας με πήλινα πόδια! Όταν το καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και προφέρει τις …..σωστές λέξεις, θα εξαϋλωθεί σαν το τζίνι και θα χαθεί στο λυχνάρι για πάντα! ! Αν πάλι δεν το πράξει, θα έχει πυροβολήσει τα πόδια του και μάλλον θα φανεί ανάξιος των περιστάσεων!  

[xxx] Κοινοβουλευτικά και στα πλαίσια της Δημοκρατίας για να μην παρεξηγούμαι! Σύμφωνα με τους γνωστότερους θεωρητικούς του πολέμου, η καταστροφή του κέντρου βαρύτητας του εχθρού (τηρουμένων των αναλογιών!) λογικά θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης (του ΣΥΡΙΖΑ!) και θα κάνει την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με τις άλλες εχθρικές συγκεντρώσεις πολύ πιο εύκολη! Για τις απόψεις που έχουν αναπτύξει οι κορυφαίοι, διαχρονικά, στρατηγιστές πάνω στο θέμα της θεωρίας του κέντρου βάρους και της προσβολής του, μια πολύ καλή συγκριτική αναφορά θα βρείτε στο ΄΄Masters of War. Classical Strategic thought. Michael Handel. Third revised and expanted edition. Frank Cass .2001.΄΄ 

[xxxi] Και όχι σε …..κατάληψη της Γερμανίας (!!!) όπως ίσως θα ρωτούσαν δηκτικά κάποιοι εξυπνάκηδες!

[xxxii] Εδώ συγκαταλέγονται οι συμμαχίες τύπου Φωτόπουλου (οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν λυκοφιλίες και τίποτα περισσότερο!), που ορθώς έχουν συναφθεί, για την διάσωση της ΔΕΗ και άλλων στρατηγικής φύσης δημοσίων οργανισμών από το πλιάτσικο! Σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επαναπαυθεί και να συμβιβαστεί με αυτές τις ομάδες μετά το επιτυχές πέρας της κρίσης!
Να συμπληρώσω επίσης σχετικά, ότι το μεγάλο παραμύθι της κλεπτοκρατίας είναι, ότι αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται για ταμειακούς λόγους (πράγματι μέσα στην κρίση για πενταροδεκάρες θα πωληθούν!) αλλά για να …..αλλάξει το κλίμα! Πιο εύκολα όμως θα αλλάξει το κλίμα της…… ατμόσφαιρας (!), παρά αυτό των  αγορών με τέτοιες ανοησίες! Διότι ποιος θα ερμηνεύσει θετικά ότι μια χρεοκοπημένη χώρα ξεπουλά αντί πινακίου φακής ότι αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο έχει; Μόνο να προσελκύσει τους διεθνείς καρχαρίες μπορεί η κυβέρνηση- τσίρκο χύνοντας αργά αργά, το αίμα της ελληνικής οικονομίας στο νερό!   

[xxxiii] Πολλά χρωστά η πολιτική επιστήμη στον άριστο μαθητή του Θουκυδίδη, τον Νικολό Μακιαβέλι ο οποίος στον περίφημο ΄΄  Ηγεμόνα ΄΄ του, μας δείχνει πως πραγματικά είναι η πολιτική και όχι πως φαντασιώνονται διάφορες ρομαντικές ψυχές  ότι θα έπρεπε να είναι! Το κεφάλαιο ΄΄ Με ποιον τρόπο πρέπει οι ηγεμόνες να τηρούν τις υποσχέσεις τους ΄΄ πρέπει να διαβαστεί πολύ προσεκτικά και αν οι περιστάσεις το απαιτούν, να εφαρμοστεί κατά περίπτωση  από όποιον θέλει πραγματικά, να σώσει την χώρα από τις αγέλες των λύκων που την απειλούν! ΄΄ Ο Ηγεμόνας΄΄ λοιπόν και ας γράφτηκε το 1513! Νικολό Μακιαβέλι. Εκδ. Βάνιας 1991.  

[xxxiv] Σε όσους θα σπεύσουν να ασκήσουν κριτική στο ίδιο μοτίβο με το άρθρο ΄΄  ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΄΄  ζωγραφίζοντας πορτρέτα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και αρνούμενοι, ταυτόχρονα να προτείνουν εναλλακτική λύση , απευθύνω προκαταβολικά την σοφή ρήση του Marx    ‘’….. οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε. ΄΄.  (Θέσεις για τον Φόυερμπαχ. Καρλ Μαρξ. , στο Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Έγκελς ΄΄ Διαλεχτά έργα. Τόμος 2, σελ. 468.).

[xxxv] Σε κάποιους υπέρ-Αριστερούς, που πιθανόν θα μου απευθύνουν την μομφή ότι κάποιοι συγγραφείς από τις πηγές είναι νεοφιλελεύθεροι έχω να απαντήσω ως εξής, μάθε από τον εχθρό σου! Όπως οι μαρξιστές έχουν εξαιρετικές αναλύσεις πχ για τον ιμπεριαλισμό, από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν διδάγματα όλοι οι σοβαρά σκεπτόμενοι άνθρωποι, έτσι και οι νεοφιλελεύθεροι έχουν εξαιρετικές αναλύσεις για τις στρεβλώσεις της αγοράς αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειές τους. Ο λόγος είναι απλός! Εμφανίζουν εξαίσιες αναλύσεις των προαναφερθεισών στρεβλώσεων, για να πείσουν την κοινωνία να υιοθετήσει τα δόγματά τους ως θεραπεία! Το αποτέλεσμα είναι οι κοινωνίες να απαλλάσσονται από τις στρεβλώσεις καταστρεφόμενες!! Ας πάρουμε λοιπόν από την νεοφιλελεύθερη (ο νεοφιλελευθερισμός ούτε νέος είναι, ούτε φιλελευθερισμός! Πρόκειται για τον πανάρχαιο νόμο της ζούγκλας υπό νέο, πιο εύηχο όνομα! ) ανάλυση ότι είναι χρήσιμο και ας της στερήσουμε για πάντα την δυνατότητα να κάνει πραγματικότητα τις ιδεοληψίες της!     

Εννοείται του ΣΥΡΙΖΑ! Της μόνης ρεαλιστικής δυνατότητας αντιμετώπισης της νεοαποικιοκρατίας! Κάτι που πολλοί αμφισβητούν αλλά κανείς μα κανείς δεν προτείνει εναλλακτική λύση! Βέβαια, τα στοιχεία της ανάλυσης θα ήταν χρήσιμα σε οποιαδήποτε  κυβέρνηση αποφάσιζε να προασπίσει πραγματικά το εθνικό συμφέρον.

[1] ΄΄ The Philosophy of History ΄΄ . Georg Wilhelm Friedrich Hegel. Batoche books, Kitchener 2001.

[1] Και στις δύο περιπτώσεις είχαμε εξωτερικό έλεγχο είτε έμμεσο (Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος το 1909) είτε άμεσο (κατάκτηση από Γερμανούς, Ιταλούς και Βουλγάρους το 1941). Είχαμε επίσης την αχρήστευση του πολιτικού προσωπικού της χώρας (στην πρώτη περίπτωση από την ανυποληψία στην οποία περιήλθε λόγω της ήττας του 1897, της οικονομικής καταστροφής, της αδυναμίας του να χειριστεί το εθνικό ζήτημα αλλά και της γλοιωδώς δουλοπρεπούς του στάσης απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις. Σας θυμίζει τίποτα; Στην δεύτερη περίπτωση η δικτατορία που προηγήθηκε, η έλλειψη σθένους στην αντιμετώπιση του κατακτητή, η ταύτιση με τον θρόνο όσων ακολούθησαν τον βασιλιά στην εξορία θα έπαιζε τον κύριο λόγο.) και την συνακόλουθη δημιουργία κενού εξουσίας στην ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι εντυπωσιακό όσο και νομοτελειακό ότι η λύση του Γόρδιου δεσμού ήρθε από εξωσυστημικές δυνάμεις και στις δύο περιπτώσεις ( Στρατιωτικός Σύνδεσμος το 1909 και ΕΑΜ-ΕΛΑΣ από μια δύναμη της αριστεράς που έκανε τότε την υπέρβαση, το ΚΚΕ, που όμως κουράστηκε τόσο, που έκτοτε ξεκουράζεται μάλλον για πάντα!). Έξοχη ανάλυση των γεγονότων του 1909 μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο ΄΄ Γουδί. Το κίνημα του 1909΄΄ της σειράς ΄΄Τα φοβερά ντοκουμέντα΄΄. Τάσος Βουνάς.  Εκδ. Τύπος Α.Ε. 1976,  ενώ μια σύγχρονη πολύπλευρη ανάλυση από σωρεία καταξιωμένων επιστημόνων στον 1ο τόμο της σειράς ΄΄Έξι στιγμές του 20ου αιώνα΄΄ υπό τον τίτλο ΄΄Το κίνημα στο Γουδί. 1909. εκδ. ΔΟΛ 2010. Ενώ για το θέμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του εμφυλίου μπορεί να ανατρέξει κανείς στους δύο πρώτους τόμους της ΄΄Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας΄΄ του Σόλωνα Γρηγοριάδη. Εκδ. POLARIS 2010.  Επίσης οι εξαιρετικοί  αν και μονόπλευροι ΄΄Καπετάνιοι΄΄ του Dominique Eudes. 2000 εκδ. Εξάντας έχουν να δώσουν πολλές πληροφορίες.   

[1] Πλέον οι υποστηρικτές του μνημονίου βρίσκονται στην βλακώδη θέση να ισχυρίζονται ότι πρέπει να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που όλος ο σοβαρός πλανήτης έχει συμφωνήσει με τον …..επικίνδυνο Τσίπρα ότι δεν βγαίνει! Παρόλα αυτά πρέπει να το εφαρμόσουμε διότι …..αλλιώς θα απομονωθούμε (από τους καλοθελητές!), …..δεν θα πάρουμε την επόμενη δόση (και με την μεθεπόμενη τι θα γίνει αφού έτσι και αλλιώς δεν βγαίνει;)……κάποιο θαύμα θα γίνει στην Ευρώπη και θα μας σώσουν                  ( αφήνω το αν δεν γίνει αλλά έστω και έτσι ποιος καταστρέφει μια χώρα για να πληρώσει μετά πολλαπλάσια για να την ξαναχτίσει ενώ θα μπορούσε να μην την καταστρέψει και απλά να την ενισχύσει;)…...θα κατέβουν οι εαμοβούλγαροι από τα βουνά και θα μας σφάξουν με τα κονσερβοκούτια (άνευ σχολίου!). Και βέβαια ο Τσίπρας παραμένει ……επικίνδυνος και ας δικαιώθηκε, ενώ οι κλόουν της πολιτικής μας σκηνής, που μας διαβεβαίωναν για μνημονιακούς θριάμβους εξακολουθούν να παραμένουν …..αξιόπιστοι για αυτήν την μερίδα πολιτών παρά την απόλυτη διάψευσή τους! Είναι λοιπόν φανερό ότι σημαντικό τμήμα της αστικής τάξης στην χώρα μας βρίσκεται απλά σε άρνηση πραγματικότητας! Αν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί μου τόσο το χειρότερο για αυτήν, δεν θα ασχοληθώ μαζί της μέχρι να αλλάξει γνώμη, είναι το δόγμα τους!

[1] Που έσπευσε να κατακεραυνώσει τον Τσίπρα και τις …..δαιμονικές συνιστώσες (απαραίτητο στοιχείο της προπαγάνδας του γνωστού, άθλιου επικοινωνιακού κέντρου!) ότι εύχονται να γίνουμε Αργεντινή, όταν τόλμησε να ισχυριστεί ότι σε σχέση με τον δρόμο που επέλεξε η κυβέρνηση μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή! Και όμως ο …..μειοδότης Τσίπρας είχε δίκιο (δεν ξέρω βέβαια πόσοι έχουν την τόλμη να το παραδεχτούν!)! Όπως μας δείχνει και η έκθεση της μεικτής επιτροπής του Αμερικανικού Κογκρέσου ( Argentina΄s economic crisis: Causes and Cures. Jim Saxton, Vice-President. Joint Economic Committee. United States Congress. June 2003.), στην χειρότερη στιγμή της κρίσης η Αργεντινή είχε πτώση του ΑΕΠ 28%, εμείς θα είμαστε στο 26% το 2013! Η ανεργία έφτασε στο 23,6 % , εμείς είμαστε στο 25% και βαδίζουμε προς το 30% για το 2013!! Ενώ η πτώση των μισθών ήταν στα επίπεδα του 23,7%,  με την Ελλάδα (σύμφωνα με την σελ. 59 του ΄΄ Κοινωνικού πορτρέτου της Ελλάδας. Οι όψεις της κρίσης .΄΄, από το ΕΚΚΕ. 2012) να έχει πτώση πραγματικών μισθών αθροιστικά την τριετία 2010-2012, 24,85%!!! Και έπεται το ακόμη χειρότερο 2013! Και όμως, από τα σχόλια αναγνωστών του Άρδην με αφορμή το ΄΄ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ΄΄ , κατάλαβα ότι πολύ προβληματίζονται για το …..χάος που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ!
       
[1] Δηλαδή, η διεφθαρμένη πολιτική ελίτ (της οποίας ανεκδιήγητος επιφανής εκπρόσωπος έφτασε στο σημείο να εκδώσει βιβλίο κατασυκοφαντώντας την χώρα του για να ισχυριστεί ούτε λίγο ούτε πολύ (κατ΄αναλογίαν! ) ότι ο κληρωτός του γερμανικού στρατού έχει την ίδια ευθύνη με τον Αδόλφο Χίτλερ για το Άουσβιτς! Βέβαια δεν του πέρασε καν από το μυαλό ότι με την διαφθορά και την αναξιοκρατία που δημιούργησαν, εξανάγκαζαν τον έλληνα πολίτη να έρθει σε συναλλαγή μαζί τους ή να μην γίνει η δουλειά του ποτέ! Ούτε μας εξήγησε γιατί τα παρακμιακά αυτά φαινόμενα απέκτησαν την δυναμική τυφώνα, με την έλευση του κόμματός του στην εξουσία!) , η πτωχοτραπεζοκρατία , οι διαπλεκόμενοι εργολάβοι της παραπληροφόρησης (καναλάρχες) και οι διεφθαρμένοι διαφθορείς κρατικοδίαιτοι δήθεν επιχειρηματίες. Όλοι αυτοί αποτελούν ευκρινώς διαχωρισμένες ομάδες του ΄΄λόμπυ της χρεοκοπίας΄΄, συχνά όμως μέλη τους συμμετέχουν σε περισσότερες από μία ομάδες. Όλοι γνωρίζουμε πχ για τους καναλάρχες που επηρεάζουν την κοινή γνώμη και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν εργολαβίες, συχνά υπό απολύτως αδιαφανείς συνθήκες από το ελληνικό κράτος, το οποίο νέμεται η εξαρτώμενη από αυτούς πολιτική ελίτ. 
     
[1] Η τραγική κυβέρνηση του καθηγητή (!!!) του Χάρβαρντ  ΓΑΠ, είχε πολλούς κρυφούς μπαλαντέρ! Τον ΄΄ φανατικό και ασυμβίβαστο ΄΄ αντιμνημονιακό κ. Σαμαρά και τον ΄΄υπερπατριώτη της μεσημεριανής ζώνης ΄΄ κ. Καρατζαφέρη. Σύντομα, μπροστά στον φόβο της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποκάλυπτε το πραγματικό του πρόσωπο και ο ΄΄ νουνεχής ΄΄ κ. Κουβέλης της ΄΄ υπεύθυνης αριστεράς ΄΄, αντιλαμβανόμενος ότι όσο και αν κατασπαράξουν το κουφάρι της πατρίδας οι λέοντες της ολιγαρχίας κάτι αποφάγια θα μείνουν και για τις ύαινες της ΔημΑρ! Όμως ο βαθμός της προδοσίας είναι τόσο μεγάλος και οι συνέπειες για τους Έλληνες τόσο βαριές που η φθορά της αγέλης των αρπακτικών έχει λάβει εκθετική μορφή! Και το χειρότερο για την διεθνή ολιγαρχία που την κατευθύνει είναι πως δεν υπάρχουν άλλα αρπακτικά για να βοηθήσουν την αποδυναμωμένη αγέλη να αποτελειώσει την χώρα, η οποία μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει πλέον ισχυρή αντίσταση. Αυτός ήταν και ο λόγος της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα την 9η Οκτωβρίου, επίσκεψη για την οποία δεν φαίνεται κάποια εμφανής αιτία! Η επιθεώρηση της μαχητικής αξίας της αγέλης, η εκτίμηση του κατά πόσο η επένδυση της Ελλάδας είναι ασφαλής και η ενίσχυση των αρπακτικών εφόσον παραπαίουν, για να καταστεί αυτή ασφαλής!     

[1] Κάτι που βέβαια πολλοί απλά αρνούνται να αποδεχτούν όπως διαπίστωσα από τα σχόλια στο άρθρο που δημοσίευσα στο ΄΄Άρδην΄΄ με τίτλο ΄΄ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ΄΄ και μάλιστα χωρίς να έχουν να δώσουν ρεαλιστική εναλλακτική! Πρόκειται προφανώς είτε για αστούς που αρνούνται να αποδεχθούν την άνευ προηγουμένου χρεοκοπία όλων όσων υποστήριζαν για δεκαετίες είτε για μέλη της ΄΄ κομπλεξικής αριστεράς ΄΄ που δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ κοντά στο να πετύχει αυτό που οι ίδιοι μόνο θα ονειρεύονται εις τον αιώνα τον άπαντα! Όλα αυτά βέβαια είναι φυσικά αν σκεφτούμε ότι είμαστε ένας λαός που καταψήφισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο μετά τον θρίαμβο των Σεβρών και μάλιστα βρέθηκαν και άνθρωποι που αποπειράθηκαν να τον δολοφονήσουν! Ποιος είναι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ και τι πρόλαβαν να κάνουν για να γλυτώσουν από τα πυρά των γραφικών ΄΄ ιδεολόγων ΄΄, που όλα τους μυρίζουν και όλα τους ξινίζουν και οι οποίοι, ταυτίζουν την κοινωνική αλλαγή με την συζήτηση για την κοινωνική αλλαγή; Και την επίλυση των προβλημάτων με την συζήτηση για την επίλυση των προβλημάτων!

[1] Δεν είναι τυχαίο ότι ο περίφημος Sun Tzu, συγγραφέας της θρυλικής ΄΄ Τέχνης του Πολέμου ΄΄ (πάντα επίκαιρης αν και ηλικίας 2400 ετών!!!) ξεκινάει το έργο του με το κεφάλαιο ΄΄ Εκτίμηση της κατάστασης ΄΄.Η Τέχνη του πολέμου. Sun Tzu.σελ. 19. Εκδ. Περίπλους 2003. Και συνεχίζει συμβουλεύοντας ΄΄ Όταν γνωρίζεις τον εχθρό και τον εαυτό σου, μπορείς να δώσεις εκατό μάχες με ασφάλεια ΄΄ σελ. 34 του ιδίου βιβλίου.  

[1] Στο άρθρο συχνά χρησιμοποιείται η λέξη εχθρός, η οποία μου φάνηκε πιο κατάλληλη εφόσον προσπαθώ να σκιαγραφήσω την κατάσταση του ακήρυχτου πολέμου που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καταφεύγοντας σε γνωστά εγχειρίδια στρατηγικής! Το εχθρός για τους Έλληνες συμπολίτες μας που για χίλιους δύο λόγους παίζουν το παιγνίδι της κλεπτοκρατίας πρέπει να μεταφραστεί ως αντίπαλος, που θα αντιμετωπιστεί με πολιτικά, δημοκρατικά μέσα! Σε καμία, μα καμία περίπτωση δεν γίνεται λόγος για κυριολεκτικά πολεμικές ενέργειες!!!

[1] ΄΄ Εκείνος που προσαρμόζει την τακτική του ανάλογα με την κατάσταση του εχθρού μπορεί να θεωρηθεί εμπνευσμένος΄΄. Sun Tzu. Σελ. 35. Εκδ. Περίπλους 2003. Έτσι και αλλιώς μόνο παράφρονες μπορεί να ισχυριστούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα βγάλει πέρα παλεύοντας με όλους ταυτόχρονα στον ίδιο βαθμό! Σύμφωνα με τον τιτάνα της σύγχρονης θεωρίας του πολέμου Κλαούζεβιτς ΄΄ Αν θέλει κανείς να νικήσει τον αντίπαλο, πρέπει να ρυθμίσει την προσπάθειά του ανάλογα με την δύναμη που εκείνος διαθέτει για αντίσταση ΄΄ Περί του πολέμου ΄΄. Καρλ φον Κλαούζεβιτς. Εκδ. Βάνιας 1997. Σε κάθε περίπτωση επειδή κάποιοι ……αθώοι αναγνώστες (!), μπορεί να διαμαρτυρηθούν ότι μιλάμε για πολιτική και όχι για πόλεμο, πέρα από την γνωστή ρήση του Κλαούζεβιτς ότι ΄΄ ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα΄΄ θα τους καλούσα να μελετήσουν την εμβριθή ανάλυση του Παναγιώτη Κονδύλη πάνω στην πολύ ορθή αντίληψη του Λένιν ότι ο πόλεμος και η πολιτική υπάγονται στην ίδια αρχή της σύγκρουσης! ΄΄ Θεωρία του πολέμου΄΄. Σελ 276-292. Παναγιώτης Κονδύλης. Εκδ. Θεμέλιο 1998.

[1] Αυτή η άποψη θα συναντήσει σίγουρα την μήνη των ηθικολόγων που ευδοκιμούν στο έδαφος και το κλίμα της πατρίδας μας (θυμηθείτε θέμα εξωδικαστικού συμβιβασμού κλπ!)! Άλλωστε ένα από τα κορυφαία ελαττώματά μας (ένα πολύ βολικό ελάττωμα βέβαια αφού δικαιολογεί την αναπαυτική μας θέση στον καναπέ και την επίδοση σε ατελείωτες, ατελέσφορες αρλουμπολογίες!), είναι πάντοτε να προτάσσουμε το δέον, το απόλυτο, το ιδεώδες ώστε να μην πραγματοποιήσουμε ποτέ το εφικτό!   Επίσης, θα συναντήσει το ιερό δέος αυτών που αδυνατούν να καταλάβουν την έννοια της οικονομίας δυνάμεων και νομίζουν ότι η μάχη δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ΄΄ ντου από παντού ΄΄ και …..όποιον πάρει ο Χάρος! Αν πάντως κάποιος θέλει να αποκτήσει μια στοιχειώδη επαφή με τις αρχές της στρατηγικής θα του πρότεινα τα βιβλία   ΄΄.Η Τέχνη του πολέμου. Sun Tzu.σελ. Εκδ. Περίπλους 2003 αλλά και τα κλασσικά εγχειρίδια της θεωρίας του πολέμου που προαναφέρθηκαν.

[1] Άλλη μια πλευρά της κρίσης που διαφεύγει από τους …..δικαστές του ΣΥΡΙΖΑ! Ακόμη και αν το εθνοσωτήριο Μνημόνιο έβγαινε οικονομικά (και όλοι πια συμφωνούν ότι δεν βγαίνει!) και πάλι δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ελλάδας, που έχει όλες τις προαναφερθείσες διαστάσεις! Μόνο η πλήρης ανατροπή της φαυλοκρατίας από μια εξωσυστημική δύναμη μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανανέωση πολιτική, κοινωνική, ηθική και βέβαια οικονομική.   
[1] Για να επιβεβαιωθεί με τον πλέον δραματικό τρόπο η γερμανική παροιμία, που θέλει τον δρόμο προς την κόλαση να είναι στρωμένος με καλές προθέσεις! Αυτό πρέπει να το σκεφθεί πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο δεν λείπουν οι καλές προθέσεις αλλά…..!

[1] Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο γνωστός αρθρογράφος των New York Times, Thomas Friedman    ΄΄ Η Ελλάδα δυστυχώς, μετά την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1981, έγινε κυριολεκτικά ένα ακόμη πετρο-κράτος της Μέσης Ανατολής – μόνο που αντί για το αγαθό του πετρελαίου είχε τις Βρυξέλλες από τις οποίες σταθερά αντλούνται επιδοτήσεις, βοήθεια και ευρώ με χαμηλά επιτόκια προς την Αθήνα.΄΄. ΄΄ Greece as a precautionary tale of the Welfare State΄΄. Aristides Hatzis.   
         
[1] Από την πτώση της τελευταίας κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου, με την σύντομη και επεισοδιακή θητεία 1963-1965 της κυβέρνησης Γεωργίου (όχι Γιωργάκη!) Παπανδρέου που ουσιαστικά δεν αφέθηκε να κυβερνήσει. Το ΠΑΣΟΚ θα ερχόταν στην  εξουσία με πολλά όνειρα και ελπίδες αλλά σύντομα θα μεθούσε από αυτήν, θα μπέρδευε την ελευθερία με την ελευθεριότητα, την κοινωνική πολιτική με την ψηφοθηρική διανομή χρημάτων και τελικά εξαιτίας αυτών και πολλών άλλων λαθών θα μετατρέπονταν σε σκληρή νεοΔεξιά και θα βούλιαζε στην λάσπη των σκανδάλων και της παρακμής!

[1] Η προσοδοθηρία (rent seeking) είναι ένας όρος που εισήγαγε η Ann Krueger στην περίφημη εργασία της ΄΄  The Political Economy of the Rent- Seeking Society ΄΄. The American Economic Review. June 1974, περιγράφοντας την δράση ατόμων, κατά κανόνα οργανωμένων σε ομάδες πίεσης  που αποσκοπούν στον επηρεασμό της πολιτικής του κράτους υπέρ των δικών τους εγωιστικών συμφερόντων. Πρόκειται για ομάδες που μοιάζουν αλλά δεν πρέπει να συγχέονται με τα lobbies, διότι δεν έχουν σταθερή θέση και ιδεολογία στην κοινωνική δομή, όπως πχ το lobby υπέρ της οπλοφορίας στις ΗΠΑ, αλλά εμφορούνται από καθαρά ωφελιμιστικά κίνητρα και είναι έτοιμες να αλλάξουν θέσεις και συμμαχίες ανά πάσα στιγμή, αν θεωρήσουν ότι αυτό θα αυξήσει τις προσόδους τους.
  
[1] Με την ΝΔ να υιοθετεί πλήρως και να επαυξάνει τις χειρότερες πρακτικές του ΠΑΣΟΚ!

[1] ΄΄ The logic of collective action. Public Goods and the theory of Groups ΄΄ Mancur Olson . Harvard University Press. 1965. Επρόκειτο για την διδακτορική του διατριβή! Ο συγγραφέας ανέτρεψε την κατεστημένη αντίληψη, ότι η κεντρική κυβέρνηση δια της αναδιανομής του πλούτου, ενισχύει τα ασθενέστερα στρώματα και απέδειξε ότι τα κεφάλαια συνήθως καταλήγουν, στον μεγαλύτερο βαθμό σε οργανωμένες ομάδες συμφερόντων! Οι ομάδες αυτές συμφερόντων που ορίζονται ως διανεμητικές συσπειρώσεις παρουσιάζουν την συμπεριφορά που περιγράφεται στην προηγούμενη σημείωση.
 
[1] Μια εξαιρετική μελέτη του φαινομένου, έχουμε (και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα!) στην δημοσίευση ΄΄  Πολιτική χωρίς ρομαντισμό. Διανεμητικές συσπειρώσεις και Προσοδοθηρία ΄΄. Αριστείδης Χατζής. Τιμητικός τόμος για τον καθ. Πέτρο Παραρά.

[1] Που εκτεταμένη περιγραφή τους μπορεί να βρει κανείς στην εργασία του γνωστού μας Mancur Olson, ΄΄ The Rise and Decline of nations: Economic growth, Stagflation and social rigidities. ΄΄. Yale University   Press. pp.  273. Φυσικά υπάρχουν και άλλες συνεισφορές, όπως της σχολής των συνταγματικών οικονομικών, πχ μία καλή γνωριμία με το πεδίο αυτό προσφέρει η εργασία ΄΄ The Domain of Constitutional Economics. James M. Buchanan. Constitutional  Political Economy. Vol 1, No 1. 1990. Αν και νομίζω ότι ξεφεύγουν από το ενδιαφέρον του μέσου αναγνώστη και θα έλεγα και το δικό μου!     

[1] Μια εξαιρετική ανάλυση αυτής της τραγικής για την χώρα μας κατάστασης έχουμε στην  δημοσίευση ΄΄ Greece. What can be done? ΄΄. Pp 3-5. Prof,  James Petras. www.transcend.org/tms/?p=19886 .

[1] Για την πατρότητα του όρου ΄΄ Παγκόσμιος Μινόταυρος. Γιάνης Βαρουφάκης. Εκδ. Λιβάνη 2012.

[1] Θα σας παραπέμψω εκ νέου στην εξαιρετική δημοσίευση της σημείωσης 17!

[1] Μια ακόμη εξαιρετική εργασία που ρίχνει φως στην δράση της κλεπτοκρατίας στην πατρίδα μας είναι η ΄΄ Vikings in Greece. Kleptocratic interest groups in a closed rent - seeking economy ΄΄. Michael  Mitsopoulos and Theodore Pelagidis. Cato  Journal. Vol 29. No 3 . 2009.
[1] Εξαιρετική η ανάλυση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, από τον Γιάνη Βαρουφάκη στον ΄΄Παγκόσμιο Μινόταυρο΄΄ , όρα σημείωση 19.

[1] Οι οποίες ήταν άγνωστες και κανείς δεν μιλούσε για αυτές νωρίτερα (και αν μιλούσε κάποιος, όπως ο Χαρδαβέλας, θεωρούνταν γραφικός!), ως που ΄΄ ανακαλύφθηκαν ΄΄ ταυτόχρονα με την κρίση!

[1] Έτσι με σκληρή λιτότητα τιμωρούνται οι …..άτακτοι απατεώνες, οι Έλληνες (και προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίξαμε ……και πληρώνουμε!) όμως με παρόμοιο τρόπο τιμωρούνται οι Ισπανοί που είχαν εξαιρετικά χαμηλό χρέος και ελλείμματα και αξίζουν επαίνους για αυτό (στην Ισπανία η κρίση οφείλεται στην κατάρρευση των τραπεζών και όχι στο σπάταλο κράτος! Παρόλα αυτά την πληρώνουν οι πολίτες! Ποτέ οι τραπεζίτες!)!

[1] Θα έχει κάνει μεγάλη εντύπωση, ότι αφιέρωσα ολόκληρο άρθρο στην Χρυσή Αυγή ( ΄΄ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΄΄ . Άρδην 04/10/2012.), παρουσιάζοντας τους κινδύνους που αντιπροσωπεύει και τον ύπουλο τρόπο, που άθελά της, την χρησιμοποιεί το κατεστημένο και εδώ δεν την αναφέρω καν στους εχθρούς! Η Χρυσή Αυγή είναι ένα μπαλόνι, που τεχνητά και απολύτως συνειδητά διογκώνεται από τους κλεπτοκράτες (δείτε την συνέντευξη Μιχαλολιάκου στον Σκάι και την αξιοθρήνητη παρουσία Μπογδάνου σε αυτήν και θα καταλάβετε τι εννοώ!) για να ανακόψει την ορμή της μόνης δύναμης που μπορεί να τους ανατρέψει , του ΣΥΡΙΖΑ! Η διόγκωσή της όμως έχει να κάνει με τις ανεπάρκειες του ιδίου του ΣΥΡΙΖΑ πάνω από όλα! Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετήσει έναν πιο κεντρώο, πατριωτικό λόγο, η Χρυσή Αυγή θα αρχίσει να παίρνει την κατιούσα! Η Χρυσή Αυγή είναι ένας γίγας με πήλινα πόδια! Όταν το καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και προφέρει τις …..σωστές λέξεις, θα εξαϋλωθεί σαν το τζίνι και θα χαθεί στο λυχνάρι για πάντα! ! Αν πάλι δεν το πράξει, θα έχει πυροβολήσει τα πόδια του και μάλλον θα φανεί ανάξιος των περιστάσεων!  

[1] Κοινοβουλευτικά και στα πλαίσια της Δημοκρατίας για να μην παρεξηγούμαι! Σύμφωνα με τους γνωστότερους θεωρητικούς του πολέμου, η καταστροφή του κέντρου βαρύτητας του εχθρού (τηρουμένων των αναλογιών!) λογικά θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης (του ΣΥΡΙΖΑ!) και θα κάνει την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με τις άλλες εχθρικές συγκεντρώσεις πολύ πιο εύκολη! Για τις απόψεις που έχουν αναπτύξει οι κορυφαίοι, διαχρονικά, στρατηγιστές πάνω στο θέμα της θεωρίας του κέντρου βάρους και της προσβολής του, μια πολύ καλή συγκριτική αναφορά θα βρείτε στο ΄΄Masters of War. Classical Strategic thought. Michael Handel. Third revised and expanted edition. Frank Cass .2001.΄΄ 

[1] Και όχι σε …..κατάληψη της Γερμανίας (!!!) όπως ίσως θα ρωτούσαν δηκτικά κάποιοι εξυπνάκηδες!

[1] Εδώ συγκαταλέγονται οι συμμαχίες τύπου Φωτόπουλου (οι οποίες θα πρέπει να παραμείνουν λυκοφιλίες και τίποτα περισσότερο!), που ορθώς έχουν συναφθεί, για την διάσωση της ΔΕΗ και άλλων στρατηγικής φύσης δημοσίων οργανισμών από το πλιάτσικο! Σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επαναπαυθεί και να συμβιβαστεί με αυτές τις ομάδες μετά το επιτυχές πέρας της κρίσης!
Να συμπληρώσω επίσης σχετικά, ότι το μεγάλο παραμύθι της κλεπτοκρατίας είναι, ότι αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις δεν γίνονται για ταμειακούς λόγους (πράγματι μέσα στην κρίση για πενταροδεκάρες θα πωληθούν!) αλλά για να …..αλλάξει το κλίμα! Πιο εύκολα όμως θα αλλάξει το κλίμα της…… ατμόσφαιρας (!), παρά αυτό των  αγορών με τέτοιες ανοησίες! Διότι ποιος θα ερμηνεύσει θετικά ότι μια χρεοκοπημένη χώρα ξεπουλά αντί πινακίου φακής ότι αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο έχει; Μόνο να προσελκύσει τους διεθνείς καρχαρίες μπορεί η κυβέρνηση- τσίρκο χύνοντας αργά αργά, το αίμα της ελληνικής οικονομίας στο νερό!   

[1] Πολλά χρωστά η πολιτική επιστήμη στον άριστο μαθητή του Θουκυδίδη, τον Νικολό Μακιαβέλι ο οποίος στον περίφημο ΄΄  Ηγεμόνα ΄΄ του, μας δείχνει πως πραγματικά είναι η πολιτική και όχι πως φαντασιώνονται διάφορες ρομαντικές ψυχές  ότι θα έπρεπε να είναι! Το κεφάλαιο ΄΄ Με ποιον τρόπο πρέπει οι ηγεμόνες να τηρούν τις υποσχέσεις τους ΄΄ πρέπει να διαβαστεί πολύ προσεκτικά και αν οι περιστάσεις το απαιτούν, να εφαρμοστεί κατά περίπτωση  από όποιον θέλει πραγματικά, να σώσει την χώρα από τις αγέλες των λύκων που την απειλούν! ΄΄ Ο Ηγεμόνας΄΄ λοιπόν και ας γράφτηκε το 1513! Νικολό Μακιαβέλι. Εκδ. Βάνιας 1991.  

[1] Σε όσους θα σπεύσουν να ασκήσουν κριτική στο ίδιο μοτίβο με το άρθρο ΄΄  ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΄΄  ζωγραφίζοντας πορτρέτα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα και αρνούμενοι, ταυτόχρονα να προτείνουν εναλλακτική λύση , απευθύνω προκαταβολικά την σοφή ρήση του Marx    ‘’….. οι φιλόσοφοι μονάχα εξηγούσαν με διάφορους τρόπους τον κόσμο, το ζήτημα όμως είναι να τον αλλάξουμε. ΄΄.  (Θέσεις για τον Φόυερμπαχ. Καρλ Μαρξ. , στο Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Έγκελς ΄΄ Διαλεχτά έργα. Τόμος 2, σελ. 468.).

[1] Σε κάποιους υπέρ-Αριστερούς, που πιθανόν θα μου απευθύνουν την μομφή ότι κάποιοι συγγραφείς από τις πηγές είναι νεοφιλελεύθεροι έχω να απαντήσω ως εξής, μάθε από τον εχθρό σου! Όπως οι μαρξιστές έχουν εξαιρετικές αναλύσεις πχ για τον ιμπεριαλισμό, από τις οποίες μπορούν να αντλήσουν διδάγματα όλοι οι σοβαρά σκεπτόμενοι άνθρωποι, έτσι και οι νεοφιλελεύθεροι έχουν εξαιρετικές αναλύσεις για τις στρεβλώσεις της αγοράς αλλά και τις πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειές τους. Ο λόγος είναι απλός! Εμφανίζουν εξαίσιες αναλύσεις των προαναφερθεισών στρεβλώσεων, για να πείσουν την κοινωνία να υιοθετήσει τα δόγματά τους ως θεραπεία! Το αποτέλεσμα είναι οι κοινωνίες να απαλλάσσονται από τις στρεβλώσεις καταστρεφόμενες!! Ας πάρουμε λοιπόν από την νεοφιλελεύθερη (ο νεοφιλελευθερισμός ούτε νέος είναι, ούτε φιλελευθερισμός! Πρόκειται για τον πανάρχαιο νόμο της ζούγκλας υπό νέο, πιο εύηχο όνομα! ) ανάλυση ότι είναι χρήσιμο και ας της στερήσουμε για πάντα την δυνατότητα να κάνει πραγματικότητα τις ιδεοληψίες της!