11.12.13

Αλαλούμ με τις επανασυνδέσεις της ΔΕΗ


Την ώρα που το πρώτο ισχυρό «κύμα» κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα, χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ρεύμα. Σοβαρά πρακτικά ζητήματα φαίνεται να έχουν προκύψει στο κοινό σχέδιο της κυβέρνησης με τη ΔΕΗ για άμεση επανασύνδεση του ηλεκτρικού στα σπίτια οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τα αδύναμα νοικοκυριά υπάρχουν ακόμα «γκρίζες ζώνες» στον σχεδιασμό, καθώς:


- Άγνωστο παραμένει ακόμη το πότε θα ξεκινήσουν οι επανασυνδέσεις, αφού ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί οι πραγματικά αδύναμοι, 

- Υπάρχουν ασάφειες σχετικά με το πώς θα διαπιστώνεται αυτή η αδυναμία των καταναλωτών.

Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσα νοικοκυριά πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο. 

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΔΕΗ κάνει λόγο για ευνοϊκό διακανονισμό για τις ανεξόφλητες οφειλές, ενώ ο Διαχειριστής Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει κόστος στα ευάλωτα νοικοκυριά για τα τέλη επανασύνδεσης του ρεύματος.

Ακόμη πιο μείζον ζήτημα είναι το πώς θα γίνονται οι διακανονισμοί που αναφέρει η ΔΕΗ και ποιος θα αναλάβει το κόστος για τα εκατοντάδες εκατομμύρια οφειλών από απλήρωτους λογαριασμούς των αδύναμων νοικοκυριών.

Βασικός προβληματισμός για τη ΔΕΗ και τους δήμους είναι μήπως πίσω από εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη στοιχηθούν και καταναλωτές που μπορούν να πληρώσουν. Ως λύση προωθείται η ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης των πολιτών που είναι εγγεγραμμένοι σε λίστα κοινωνικής πρόνοιας κάποιου δήμου έως την 1η Νοεμβρίου του 2013.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή μόνο σε κοινωνικά συσσίτια είναι εγγεγραμμένοι περίπου 25.000 πολίτες, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πόσοι είναι χωρίς ρεύμα.

Γ. Μανιάτης: Επιβάρυνση 0,50€ το χρόνο σε όλους
Απάντηση στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τους πολίτες που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, λέγοντας πως θα υπάρξει 050 ευρώ το χρόνο επιβάρυνση σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ υπέρ των αδύναμων. 



Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Μανιάτης είπε: «Αυτές οι μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας ν’ αποτελέσουν μια ειδική κατηγορία του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου έτσι ώστε με ένα κόστος περίπου μισό ευρώ το χρόνο για όλους τους υπολοίπους καταναλωτές της ΔΕΗ να γίνει η αποπληρωμή της συγκεκριμένης δαπάνης».

Δέσμη μέτρων από το ΥΠΕΚΑ για την καταγραφή των δικαιούχων
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την κατάρτιση των καταλόγων των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, με τη συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος, της ΚΕΔΕ, της ΔΕΗ και των περιφερειών.

Συγκεκριμένα:
-Η Εκκλησία της Ελλάδος, μετά από επικοινωνία του Υπουργού ΠΕΚΑ με τον Αρχιεπίσκοπο, απέστειλε ήδη Εγκύκλιο στις Μητροπόλεις όλης της χώρας, με την οποία δίνει οδηγίες για να αποσταλούν οι καταστάσεις όσων σιτίζουν ή ενισχύουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο και δεν έχουν ηλεκτροδότηση στις οικίες τους, προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα επανασύνδεσης.

-H Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενημέρωσε με επιστολή της όλους τους Δημάρχους, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στη συγκρότηση της προβλεπόμενης Επιτροπής η οποία θα επιληφθεί και θα αξιολογήσει όλες τις σχετικές με τη διακοπή ρεύματος περιπτώσεις συμπολιτών μας που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές δομές, ώστε να δρομολογηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος το ταχύτερο δυνατό.

-Η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ απέστειλαν στους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις καταστάσεις με όλους τους κατά τόπους εκπροσώπους τους, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους, προκειμένου να συγκροτηθούν και να συνεδριάσουν άμεσα οι Επιτροπές με την παραλαβή των σχετικών καταλόγων όσων είχαν ενταχθεί στις Κοινωνικές και Προνοιακές Δομές των Περιφερειών και Δήμων την 1η Νοεμβρίου 2013.

-Οι Δήμαρχοι Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε επικοινωνία που είχαν με τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, ενημέρωσαν ότι έχουν ήδη ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες τους και προχωρά η καταγραφή όσων έχουν ενταχθεί σε κοινωνικές δομές και δεν ηλεκτροδοτούνται.

-Σε επίπεδο Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και άλλοι, ενημέρωσαν τον κ. Μανιάτη ότι έχουν, επίσης, ενεργοποιήσει τις αντίστοιχες υπηρεσίες τους.
real.gr