31.12.13

ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ «Οι ΗΠΑ θα χάσουν σε ένα πόλεμο με την Κίνα στον Ανατ. Ειρηνικό»

Η Κίνα σε λίγα χρόνια θα είναι σε θέσει να κατανικήσει τις ΗΠΑ αλλά και τους συμμάχους της σε ένα γενικευμένο αεροναυτικό πόλεμο στον Ανατολικό Ειρηνικό σημειώνει σε άρθρο της η κινεζική εφημερίδαChina Times επικαλούμενη δηλώσεις του Vassily Kashin Ρώσου στρατηγικού αναλυτή ο όποιος εργάζεται για το κέντρο ανάλυσης στρατηγικής και τεχνολογιών της Μόσχας.
Στην ανάλυσή του Kashin αναφέρει πως είναι «αρκετά πιθανό»  η Κίνα μέχρι το έτος 2020 να είναι σε θέσει να νικήσει τις ΗΠΑ σε μια ένοπλη σύγκρουση στον ανατολικό Ειρηνικό ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή όταν θα έχει ολοκληρώσει και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και  εκσυγχρονισμού των ενόπλων της δυνάμεων που υλοποιεί το παρόν χρονικό διάστημα.

«Η Κίνα θα είναι σε θέση να πλησιάσει τους στρατηγικούς της στόχους σε μια ένοπλη σύρραξη με τις ΗΠΑ πολύ πιο νωρίς οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και πιο ειδικά το Ναυτικό, η Αεροπορία και οι Πεζοναύτες καταφέρουν να συγκεντρώσουν δυνάμεις στην περιοχή ώστε να πραγματοποιήσουν μια αντεπίθεση» σημειώνει ο Ρώσος αναλυτής για να συνεχίσει λέγοντας:
«Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει το αεροναυτικό δόγμα πολέμου ("AirSea Battle" concept)  το οποίο έχει ως κύριο άξονά του την επικέντρωση των προσπαθειών αντιμετώπισης των κινήσεων από την Κίνα και το Ιράν στο να εμποδίσουν την συγκέντρωση δυνάμεων σε γειτονικές περιοχές. Το δόγμα αυτό έχει τρεις βασικούς άξονες δράσης:
την καταστροφή της υποδομής συγκέντρωσης πληροφοριών του αντιπάλου, την καταστροφή όλων των μέσων του αντιπάλου που θα επιχειρήσει να απομονώσει ένα συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων, και στο τέλος την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων στο σύνολό τους».
Παρόλα αυτά και όπως εξηγεί ο Kashin η Κίνα προετοιμάζεται εναντίον αυτής της στρατηγικής μέσω ανάπτυξης ηλεκτρονικών συστημάτων τα οποία θα προσφέρουν αναγνώριση των κινήσεων του αντιπάλου, ηλεκτρονικό πόλεμο και επιχειρήσεις εναντίον αμερικανικών δορυφόρων με πυραυλικά συστήματα.
«Η Κίνα θα μπορέσει να εξαπολύσει μεγάλες και μαζικές συμβατικές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και βάσεων οι οποίες χρησιμοποιούνται  για τη μεταφορά ενισχύσεων μειώνοντας έτσι με αστραπιαία ταχύτητα την ικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων να φέρουν ενισχύσεις στην περιοχή» σημειώνει ο Kashin .
Για να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα για τις ΗΠΑ, οι τελευταίες έχουν μόνο στενούς συμμάχους στην περιοχή του Α. Ειρηνικού τη Νότια Κορέα και στις ΗΠΑ ενώ η Ταιβάν που αν και έχει υπολογίσιμες ένοπλες δυνάμεις εντούτοις είναι απόλυτα από κινεζικές επιθέσεις από την κινεζική επικράτεια κάτι μπορεί να της στερήσει τη δυνατότητα να βοηθήσει στρατιωτικά τις ΗΠΑ.
Από την άλλη πλευρά οι Φιλιππίνες αν και έχουν φιλοξενούν αμερικανικές διευκολύνσεις το μόνο ρόλο που θα μπορέσουν να παίξουν είναι αυτός του αντιπερισπασμού παρά κάτι πιο ουσιαστικό, εξηγεί περαιτέρω ο Ρώσος αναλυτής ο οποίος διευκρινίζει ότι οι «ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ μάλλον θα είναι απρόθυμοι να βοηθήσουν σε μια τέτοια σύγκρουση».
Και ο Kashin καταλήγει με το συμπέρασμα ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει απλά να αποδεχθούν την ήττα» με την έννοια ότι η Ουάσιγκτον για να προστατέψει τα συμφέροντας στην Α. Ασία  θα πρέπει ουσιαστικά να αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στον Δυτικό Ειρηνικό ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι έτσι θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο η παρουσία που διατηρούν στη Μέση Ανατολή.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr