5.12.13

Πόσο φόρο θα πληρώσουμε για σπίτια και οικόπεδα

Efenpress: Τους τα χρωστούσαμε......

Με στρογγυλεμένες «γωνίες» στην κλίμακα φορολογίας κτισμάτων, στον φόρο των αγροτεμαχίων αλλά και των οικοπέδων, αναμένεται να σταλεί στα κόμματα της συγκυβέρνησης το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. 

Την κλίμακα υπολογισμού του φόρου των σπιτιών, όπως περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, παρουσιάζουν σήμερα «Τα Νέα». Ο βασικός φόρος αρχίζει από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο (από 2,3 στο αρχικό σχέδιο), για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 500 ευρώ/ανά τ.μ. και φτάνει τα 13 ευρώ/τ.μ. (από 17 ευρώ στο αρχικό σχέδιο). 

Παράλληλα επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος στα πρότυπα του φετινού ΦΑΠ, αλλά το αφορολόγητο αυξάνεται από τα 200.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ. 




Ποιες κατηγορίες φορολογουμένων δεν θα πληρώσουν
Μισό ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων θα πληρώσουν του χρόνου όσοι φορολογούμενοι είχαν φέτος οικογενειακό εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια κτισμάτων που έχουν στην ιδιοκτησία τους δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. 

Στην περίπτωση τριτέκνων, πολυτέκνων ή ατόμων με αναπηρία, πάνω από 80% που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή. Στο τελικό σχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει σε βελτιώσεις όσον αφορά τα κριτήρια μείωσης ή πλήρους απαλλαγής από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, προκειμένου για φορολογούμενους οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής του φόρου.

Έτσι, το εισοδηματικό όριο αυξήθηκε από τα 7.000 στα 9.000 ευρώ, απαλείφθηκαν τα πρόσθετα κριτήρια για κατοχή οικοπέδων και αγροτεμαχίων όπως άλλωστε και η διάταξη που όριζε (στο αρχικό σχέδιο νόμου) ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την απαλλαγή είναι ο φορολογούμενος ή τα μέλη της οικογένειάς του να μην έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ή τα Ασφαλιστικά ταμεία.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά παραδείγματα:


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ