28.12.13

"Μπορούν απόστρατοι να εργάζονται σε εταιρείες εξοπλισμών"; Η συζήτηση μόλις άνοιξε


Οι αποκαλύψεις για τις μίζες στους εξοπλισμούς μοιραία έβαλαν στο επίκεντρο των συζητήσεων και τον ρόλο απόστρατων αξιωματικών οι οποίοι μετά την αποστρατεία τους εργάζονται σε εταιρείες που εμπλέκονται με τις πωλήσεις εξοπλισμών στις Ένοπλες Δυνάμεις.


Ένα άρθρο του Θ.Μαυρίδη στο capital.gr το οποίο επί της ουσίας έβαζε άπαντες στο ίδιο τσουβάλι προκάλεσε αντιδράσεις. Μία απ αυτές ενυπόγραφη από τον απόστρατο του Πολεμικού Ναυτικού κ. Κώστα Βουλγαράκη. Είναι βέβαιο ότι το θέμα δεν κλείνει εδώ. Η συζήτηση που άνοιξε θα διαρκέσει πολύ και οι απόψεις που υπάρχουν αρκετές και αντικρουόμενες.


Διαβάστε την απάντηση :




Κύριε Μαυρίδη, έκπληκτος διάβασα το σημερινό σας άρθρο  και πραγματικά απορώ πως ένας αναλυτής του κύρους και του επιπέδου σας, επιχειρεί μια τέτοια ανάρμοστη «γενίκευση» !!!

Στο άρθρο αυτό της παρέμβασης σας, ζητάτε να απαγορευτεί στους απόστρατους Αξιωματικούς, να εργάζονται – ως ιδιώτες πλέον - σε εταιρείες που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ., διότι …. έτσι εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς !!

Δεν έχω καμιά πρόθεση να αμφισβητήσω, ούτε την ύπαρξη τέτοιων σκανδάλων (επίκαιρων ή και ανεπίκαιρων), αλλά ούτε και αυτήν ακόμα, την επί της αρχής σκοπιμότητα απαγόρευσης εργασίας, οποιουδήποτε νυν ή πρώην στρατιωτικού, σε εταιρείες εξοπλιστικών προγραμμάτων.
 
Όμως το ανάρμοστο στην ανάλυση σας, είναι στα εξής :
1.         Γενικεύετε σε κανόνα, τις ελάχιστες εξαιρέσεις διαφθοράς των Στρατιωτικών. Άραγε, πριν αναλύσετε το θέμα σας, ψάξατε να δείτε, πόσοι στρατιωτικοί οδεύουν εργαζόμενοι σε τέτοιες εταιρείες ; Και απ’ αυτούς, πόσοι τελικά εμπλέκονται με προμήθειες και συναλλαγές με τις Ε.Δ. και ειδικότερα, πόσοι παρουσιάζουν παραβατικές συμπεριφορές ; Εκτός και αν εννοείτε ότι, ΓΕΝΙΚΑ οι στρατιωτικοί είναι εκ προοιμίου διεφθαρμένοι και από τα γεννοφάσκια τους ανήθικοι (διότι αυτό υπονοεί η γενίκευση σας).

2.         Η γενικευμένη απαγόρευση εργασίας των αποστράτων Αξιωματικών, στον κατ’ εξοχή τομέα των σπουδών και της εμπειρίας των – στα οπλικά συστήματα – ασφαλώς και θα είχε έννοια, αν στη γενίκευση σας αυτή, συμπεριλαμβάνατε ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους πρώην δημοσίους λειτουργούς (γιατρούς, καθηγητές, δικαστικούς, τεχνικούς, επιστήμονες, δημοσιογράφους, κλπ), καθώς και αυτοί – με το σκεπτικό σας - είναι εν δυνάμει «ύποπτοι», όταν προσφέρουν υπηρεσίες σε εταιρείες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο, αντικείμενα της πρώην ιδιότητας των.

3.         Γενικότερα η προσέγγιση σας, δημιουργεί την εντύπωση μιας παιδαριώδους τακτικής αντιμετώπισης ενός νοσηρού φαινομένου, του τύπου : «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι …. και καθαρίσαμε» !! Και ασφαλώς έτσι διερωτάται κανείς,που θα σταματήσουν άραγε οι «αποκεφαλισμοί» ; Μόνο στους στρατιωτικούς (πάντοτε τα εύκολα θύματα) ή θα επεκταθούν και στις άλλες επαγγελματικές τάξεις Δημόσιων λειτουργών ;; Προβληματιστήκατε μήπως αυτό, «το μεγαλύτερο σκάνδαλο με γαλόνια», αφορά τελικά στο σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης και μάλιστα, γιατί αυτό ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ συμβαίνει σε τέτοια έκταση ;; Αν δηλαδή στη Χώρα μας ίσχυαν οι θεσμοί, επικρατούσε ο νόμος, υπήρχε οργάνωση και έλεγχος της Δημόσιας Διοίκησης και αποδιδόντουσαν ακαριαία οι αναλογούντες εκάστου ευθύνες, θεωρείτε ότι θα αναφυόντουσαν τέτοιες καταστάσεις και θα είχαμε το αποτέλεσμα που σήμερα βιώνουμε, ως Κράτος και ως Κοινωνία ;

4.         Επίσης, είχατε τη στοιχειώδη υποχρέωση, να δείτε τι συμβαίνει και στις άλλες σύγχρονες (και πιο καθαρές) Χώρες ;; Εκεί, ποιοι είναι αυτοί που στελεχώνουν αυτές τις εταιρείες, γιατί είναι περιζήτητοι (πέραν από τις υποψίες σας) και γιατί δεν έχουν τη δική μας διαφθορά ;; Εμείς εδώ, είμαστε η Χώρα των εξαιρέσεων και των ιδιαιτεροτήτων - όπως επανειλημμένα εσείς έχετε σχολιάσει – και παντού μας κυνηγούν φαντάσματα. Δε γνωρίζετε ασφαλώς ότι, πολλοί εξ ημών (των αποστράτων) είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν σε τέτοιες εταιρείες και δεν το έπραξαν, όχι γιατί αμφέβαλαν για τον εαυτό τους, αλλά γιατί δεν ήθελαν να εμπλακούν στο νοσηρό περιβάλλον λασπολογίας (δίκαιης και άδικης), πουσκόπιμα περιβάλλει το χώρο – διότι τα λεφτά είναι πολλά και ευνοούν τέτοια ζιζάνια !!

5.         Τέλος και αυτό ακόμα το προσφιλές σας θέμα, της πρόωρης συνταξιοδότησης των Στρατιωτικών, το βλέπετε μονόπλευρα, χωρίς τη στοιχειώδη επίγνωση θεσμών και πρακτικών που το διαμορφώνουν και το κρίνετε μόνο εκ του αποτελέσματος (νεαροί συνταξιούχοι) ! Όμως διερωτηθήκατε, πόσοι τελικά είναι οι Στρατιωτικοί που φεύγουν με δική τους βούληση και (όταν φεύγουν) ΓΙΑΤΙ φεύγουν;;
 
Και όμως κύριε Μαυρίδη, αν είχατε συζητήσει στοιχειωδώς με στρατιωτικούς αυτά τα θέματα, θα είχατε εκπλαγεί από το πόσα παραγωγικά μυαλά και διαυγής συνειδήσεις υπάρχουν. Ακόμα και για τα παραπάνω θέματα που τώρα θίγεται, θα είχατε διαπιστώσει πληθώρα προωθημένων αντιλήψεων και προτάσεων, για τις οποίες έχουν υποβληθεί σχετικές εισηγήσεις, στην κατεύθυνση προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και μάλιστα …. πολύ πριν μας προκύψει η Τρόικακαι το δικό σας «ρηχό» άρθρο !!

Εν τέλει, μήπως σας φταίει ο γάιδαρος – που δε μπορείτε να αγγίξετε – και χτυπάτε το σαμάρι …. πάνω στην οργή σας !!
Με τις «γενικεύσεις» αποδομήσαμε την κοινωνία μας : φακελάκια οι γιατροί, απατεώνες οι δικηγόροι, λαδώνονται οι εφοριακοί και οι πάντες, ιδιαίτερα οι καθηγητές, πληρωμένα πτυχία, στημένες δίκες οι δικαστικοί, φασίστες στην Εκκλησία, στο οργανωμένο έγκλημα η Αστυνομία, φοροφυγάδες οι επιτηδευματίες  ….. !! Τι έμεινε τελικά «καθαρό» ?? Μα ασφαλώς, μόνο οι δημοσιογράφοι και οι Καναλάρχες !!
Αν ΑΥΤΟ θέλουμε, τότε ας δοξάσουμε όλοι μαζί … τον Θ. Πάγκαλο, για το γνωστό «Όλοι μαζί τα φάγαμε» !! Οι γενικεύσεις δημιουργούν τους κοινωνικούς αυτοματισμούς, το μίσος, τη διχόνοια και την απαξίωση …. που τελικάβολεύει τους «εμπνευστές» αυτής της κατάστασης !!
 

Σε κάθε περίπτωση κύριε Μαυρίδη, η «Δημοκρατία» μας δε δομείται και σίγουρα δε στεριώνει, με «Διατάγματα» απαγορεύσεων, αφορισμούς πίστεως και ρατσιστικούς αποκλεισμούς …. και αυτό (γενικεύοντας με τη σειρά μου), το επισημαίνει ένας στρατιωτικός (που κουβαλά ιστορικές κοινωνικές προκαταλήψεις), προς ένα δημοσιογράφο (που επαίρεται ως θεματοφύλακας της Δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού)!!
Η Δημοκρατία στεριώνει δηλαδή, μ’ αυτά που ΟΛΟΙ επικαλούμαστε, αλλά ΚΑΝΕΝΑΣ δεν εφαρμόζει (δυστυχώς), με πρώτους απ’ όλους, τα δημόσια πρόσωπα και ΑΥΤΟΥΣ, που μέσω της δύναμης επικοινωνίας, διαμορφώνουν την κοινωνική νοοτροπία και αντίληψη των πραγμάτων.
 
Έκαστος, ας αναλογιστεί τις ευθύνες του και ας ξεκαθαρίσει βαθιά μέσα του, τι ακριβώς γυρεύει ….. σ’ αυτό τον τόπο!!
 
«Πάντων χρημάτων μέτρον έστιν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε ουκ όντων ως ουκ εστίν». Πρωταγόρας ο Αβδηρίτης , 480 - 410 π.χ. 


ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

οnalert