23.12.13

Εκρηκτικό το κλίμα στην Τουρκία

Μπορεί να βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Πακιστάν για διήμερη επίσκεψη, ωστόσο ήδη ο Ερντογάν καταστρώνει τα σχέδιά του για ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το σκάνδαλο διαφθοράς, με τέσσερις υπουργούς του να εμπλέκονται στις έρευνες. Αυτές οι δύο ημέρες ωστόσο μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικές, καθώς οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι καταιγιστικές. 

Δημοσιογράφοι κατά Ερντογάν 
Καμπάνια με σκοπό να προωθήσουν την ελευθερία της ενημέρωσης ξεκίνησαν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ενώ δημοσίευσαν βίντεο στο οποίο ονομάζουν έναν έναν τους αρχηγούς κρατών οι οποίοι έχουν κατά το παρελθόν κατηγορηθεί για τακτικές που «φιμώνουν» τον Τύπο. Ανάμεσα στους αρχηγούς φυσικά, βρίσκεται και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση


Το βίντεο έχει τίτλο «Μεγάλοι Άνθρωποι» και παρουσιάζει σε φωτογραφίες τους επικεφαλής κρατών οι οποίοι χαρακτηρίζονται εχθροί της ενημέρωσης, στις οποίες απεικονίζονται ιδιαίτερα... χαλαροί και ανθρώπινοι. Στο τέλος του βίντεο, εμφανίζεται η πρόταση «Χωρίς ανεξάρτητους δημοσιογράφους, αυτά θα ήταν τα νέα».... 

Ο Ερντογάν στη φωτογραφία που επέλεξαν οι συντελεστές του βίντεο απεικονίζεται να φιλά ένα μικρό παιδί, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αγκαλιάζει έναν σκύλο. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ σβήνει τα κεράκια μίας τούρτας γενεθλίων, παρέα με την οικογένειά του. 

Νέα δήλωση από τον Γκιουλέν 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε χθες ότι θα πατάξει όσους κρύβονται μέσα σε φωλιές έχοντας θέσεις εξουσίας στην Τουρκία και η αντίδραση αποό τον ισλαμιστή κληρικό Φεθουλάχ Γκιουλέν ήρθε μία ημέρα μετά. 

Ο Γκιουλέν ανέφερε σε ομιλία του η οποία μεταδόθηκε σήμερα μαγνητοσκοπημένη ότι «ο Θεός βλέπει ποιος είναι μέσα σε φωλιά». «Βλέποντας τη στενότητα μέσα στην οποία ζουν ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται αυτήν τη στενότητα προκειμένου να μην επαιτούν και να μην είναι άδικοι απέναντι στους άλλους, όταν λες ότι ζουν σε φωλιά σημαίνει ότι δεν γνωρίζεις τι σημαίνει η λέξη φωλιά», ανέφερε ο κληρικός. 

«Ξηλώθηκαν» άλλοι δύο αστυνομικοί
Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και ξέσπασε το σκάνδαλο με τις μίζες σε ανώτατα κλιμάκια της τουρκικής πολιτείας, έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους δεκάδες αστυνομικοί. Σήμερα «ξηλώθηκαν» δύο ακόμη αξιωματικοί, οι οποίοι εργάζονταν στο αστυνομικό τμήμα της Άγκυρας. 

Την ίδια ώρα, η κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι συναλλαγές της με το Ιράν είναι εντελώς νόμιμες. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της τράπεζας έχει συλληφθεί από την αστυνομία, στο πλαίσιο της έρευνας για διαφθορά, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιο πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης του Ερντογάν.
real.gr