15.12.13

ΘΕΜΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΝΤΑΟΥΝΕΡ Ν.- Αναστασιάδης: Διακόπτει το διάλογο λόγω Νταβούτογλου


Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι αν δεν υπάρξει διαφοροποίηση στα όσα είπε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στα κατεχόμενα,
 
«δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εμπλακεί σε ένα διάλογο για να δοθεί δικαιολογία στις σαφείς δηλώσεις του Έρογλου ότι εξαντλούμενου του χρόνου ή του περιθωρίου χρόνου, που θέτει η τουρκική πλευρά, προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σχεδίου Β'».
 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως τα όσα δυστυχώς έχουν καταγραφεί και μεταδοθεί «δεν επιτρέπουν άλλο περιθώριο εξάντλησης της υπομονής και της καλής μας θέλησης».
 
Ο Κύπριος πρόεδρος κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και τις χώρες, που επέδειξαν ότι επιθυμούν λύση, να στρέψουν την προσοχή τους προς την χώρα που αμφισβητεί τα αδιαμφισβήτητα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
 
Έντονες είναι και οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων τόσο για την προκλητική στάση του Τούρκου ΥΠΕΞ όσο και για την ενέργεια του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, να συναντηθεί μαζί του στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα.
 
«Η Άγκυρα συνεχίζει να επαναλαμβάνει εαυτόν», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου.
 
Είπε πως επιτέλους πρέπει να κατανοήσουν όλοι και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να κατέχει την Κύπρο, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά επιδιώκει και την λύση δύο κρατών.
 
Δυστυχώς ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, αντί να συμβάλλει στις προσπάθειες διαμόρφωσης κοινού ανακοινωθέντος, λειτούργησε εμπρηστικά, δήλωσε ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου.
 
Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ, παρά τα προβλήματα, ζητά όπως συνεχιστούν οι προσπάθειες για διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα πρέπει ωστόσο, όπως υπέδειξε,
 
να περιλαμβάνει τις θέσεις αρχής, δηλαδή λύση διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και με ισότητα όπως αυτή αποτυπώνεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να διαμορφώσει σχέδιο Β' για το Κυπριακό, μετά και τα όσα δήλωσαν χθες Νταβούτογλου και Έρογλου.
 
Σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη βάση διαπραγμάτευσης με ξεκάθαρες θέσεις.
 
Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος επέκρινε τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, υποδεικνύοντας ότι παραβίασε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών με τη μετάβασή του στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
 
«Το χθεσινό ρεσιτάλ αδιαλλαξίας του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψης του στα κατεχόμενα, σε πλήρη συγχορδία με την υποχείρια τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει αποδείξει για μια ακόμη φορά τις πραγματικές προθέσεις της κατοχικής δύναμης»,
 
δήλωσε ο πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.
 
Καταγγέλλουμε πρόσθεσε ο κ Ομήρου, το νέο ολίσθημα του «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος», Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συνάντησε χθες τον Αχμέτ Νταβούτογλου στην παράνομη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στη Λευκωσία.
 
Ο κ. Ντάουνερ έχει πλέον υπερβεί, σημείωσε ο κ Ομήρου, κάθε όριο προκλητικής συμπεριφοράς.
 
Κάλεσε επίσης τον πρόεδρο Αναστασιάδη να απαιτήσει την άμεση απομάκρυνση του και τόνισε πως επείγει η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου υπό το φως των νέων δεδομένων.
 
Την απομάκρυνση του Αλεξάντερ Ντάουνερ ζητούν και οι Οικολόγοι. Αντιδρώντας στην χθεσινή επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό στην λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα κατεχόμενα υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να στοιχειοθετήσει το αίτημά του.
 
Χαρακτηρίζουν τον αξιωματούχο του ΟΗΕ «ανίκανο και ακατάλληλο να οδηγήσει προς τα εμπρός τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό».
 
Την απόσυρση όλων των συμβιβαστικών κειμένων, όπως χαρακτηρίζει τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ζήτησε η Συμμαχία Πολιτών.
 
Οι διφορούμενοι όροι και διατυπώσεις, τονίζεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας, δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το περιπλέκουν, αφού στην περίπτωση διακοπής σε μεταγενέστερο στάδιο των συνομιλιών, το κοινό ανακοινωθέν θα αποτελεί ακόμα ένα κεκτημένο της τουρκικής πλευράς.
 
Συνάμα ζητείται από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει επιτακτικά ζήτημα για άμεση αντικατάσταση του κ. Ντάουνερ.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr