9.12.13

Στην κυπριακή ΑΟΖ εισήλθε το τουρκικό σκάφος "Μπαρμπαρός"


Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», εισήλθε τα ξημερώματα της Κυριακής στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλώντας την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του κρατικού ΡΙΚ, το «Μπαρμπαρός», το οποίο διεξάγει παράνομα έρευνες εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, παρέμεινε εκεί για μια ώρα.

Η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στην τουρκική πρόκληση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε καταγγελία της 'Αγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ενώση. Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί συμπερίληψη της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς στο κείμενο συμπερασμάτων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.. 


Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου επισήμανε ότι αυτή η πρόκληση καταδεικνύει τις προθέσεις της 'Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό.

Καταδικάζοντας την τουρκική πρόκληση διά του εκπροσώπου Τύπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός τόνισε ότι οι ενέργειες των Τούρκων δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν την κυβέρνηση στη συνέχιση του προγράμματος αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιδράσει.

www.naftemporiki.gr