11.12.13

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ "Εκλεισαν" τα 90 Μ1Α1 Abrams - Έρχονται όλα πριν από το τέλος του 2014

Οριστικοποιήθηκε κατά την συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Στρατηγό Martin Dempsey η αποδοχή της αμερικανικής δωρεάς για 90 άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams από διαθέσιμες παρτίδες σχετικά νέας κατασκευής των ετών 1995-2000 τα οποία έχουν υποστεί πλήρη εργοστασιακή αξιοποίηση το 2008, σύμφωνα με τα πρότυπα του Αμερικανικού Στρατού («zero hours, zero miles»).
Ουσιαστικά πρόκειται για παρτίδα εισαγωγής του τύπου στον Ελληνικό Στρατό, αφού λόγω της οικονομικής συγκυρίας είναι αδύνατον (έτσι εκτιμάται από τις οικονομικές υπηρεσίες) να υποστηριχθεί η συνολικά προσφερόμενη ποσότητα των 400 αρμάτων μάχης.

Στα επόμενα χρόνια και με την σταδιακή απόσυρση των απόσυρση περί των 400 αρμάτων μάχης M48A5 MOLF, τα οποία βρίσκονται πλέον στο όριο του υπηρεσιακού τους βίου και την αντικατάστασή τους στις Μονάδες της ΑΣΔΕΝ από τα 503 Leopard-1A5, τα οποία θεωρούνται καταλληλότερα στο νησιωτικό περιβάλλον, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό στον Έβρο, και ο μόνος τρόπος να καλυφθεί είναι η προώθηση της Μ1Α1 Abrams.
Πάντως υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι σε μεθύστερη φάση μπορεί να προωθηθούν και στα νησιά Μ1Α1 Abrams, αφού τα LEO1A5 είναι ένα άρμα που όσο να είναι "μετράει" σχεδιαστικά μισό αιώνα.
Δεν αποκλείεται μέσα στην επόμενη δεκαετία τα LEO1A5 να αντιμετωπίσουν Altay στα νησιά που θα καταφθάσουν με ένα δεύτερο κύμα.
Εν πάση περιπτώσει σε ότι αφορά την πρώτη παρτίδα των 90 αρμάτων Μ1Α1 είναι θετικό ότι τυποποιούνται οι μονάδες Τεθωρακισμένων της ηπειρωτικής Ελλάδας στο διαμέτρημα πυροβόλου των 120mm και πλέον γίνεται δυνατή η πιο εύκολη προμήθεια και προώθηση πυρομαχικών του τύπο.
Υπολογίζεται ότι μέσα στην επόμενη πενταετία ο αριθμός των Μ1Α1 θα φτάσει τις αρχικές προσφερθείσες 400 μονάδες.
Τα πρώτα 90 άρματα θα είναι στην Ελλάδα πριν από το τέλος του 2014.
Για την ιστορία να πούμε ότι o επίτιμος Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, ήταν αυτός που είχε ξεκινήσει την διαδικασία το 2010 διακρίνοντας ότι τα Μ48Α5 ΜΟLF "τελείωναν" και τυπικά, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλος στήριξε το όλο πρόγραμμα και επέδειξε αποφασισικότητα σε οτι αφορά την αποδοχή της δωρεάς.
Την υποστήριξη των αρμάτων την έχει η BAE Systems που εν προκειμένω στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται "διακριτικά" από τον όμιλο ΑΧΟΝ.
Τμημα ειδήσεων defencenet.gr