6.12.13

ΚΑΙ 4-6 ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ Λευκή Βίβλος από Β.Πούτιν: Ένα τρισ. δολ. για εξοπλισμούς μέχρι το 2022!


«Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι ένα στράτευμα υψηλής τεχνολογίας» τόνισε, με τον πιο επιτακτικό τρόπο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πουτιν στις κοινές συνεδριάσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ανώτατων αξιωματικών όλων των κλάδων του ρωσικού Στρατού και εκπροσώπων της αμυντικής βιομηχανίας στο Σότσι, όπου εξήγγειλε ουιαστικά την Λευκή Βίβλο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με ορίζοντα το 2020.

Συνολικά θα διατεθεί ένα ποσό περί το ένα (1) τρισεκατομμύριο δολάρια για αγορές νέων οπλικών συστημάτων και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων, καθώς και για την δημιουργία ικανών αποθεμάτων.
Από αυτά, τα 650 δισ. δολάρια αφορούν νέα οπλικά συστήματα, ένα ποσό περί τα 200 δισ. δολάρια θα αφορούν εκσυγχρονισμούς παλιότερα και περί τα 100-150 δισ. δολ. αφορούν εκπαιδεύσεις, πολεμικά αποθέματα κλπ.
Υπάρχει το ενδεχόμενο το όλο πρόγραμμα να μεταφερθεί κατα΄δύο χρόνια, καθώς προέκυψε η ανάγκη του Ναυτικού για την κατασκευή τεσσάρων έως έξι αεροπλανοφόρων που θα επιβαρύνουν αρκετά τον αρχικό προϋπολογισμό.
Τις τρεις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζητούσε στο Σότσι με ανώτερους στρατιωτικούς, τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σ.Σοϊγκού, που έφτασε κατ'ευθείαν από την Ελλάδα και την ηγεσία των κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, αποφάσισε να κλείσει το επόμενο ραντεβού με τους υπευθύνους - στρατιωτικούς και πολιτικούς - των κρατικών αμυντικών προμηθειών μετά από σε έξι μήνες, με την ατζέντα της συνάντηση να είναι γνωστή ήδη από σήμερα: Έλεγχος και αξιολόγηση του βαθμού υλοποίησης των εντολών του.
Ο πρόεδρος στο Σότσι, έδωσε αμέσως τον ρυθμό: Από δύο συνεδριάσεις την ημέρα.
Με την ολοκλήρωση του κύκλου των συναντήσεων, ο Πούτιν, προσκάλεσε όλους τους συμμετέχοντες σε γεύμα εργασίας για να συνοψίσουν τα αποτελέσματα των συζητήσεων, μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας στη ρωσική κυβέρνηση, Ντμίτρι Ρογκόζιν και τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Παρασκευής, την πέμπτη στη σειρά, ο επικεφαλής του κράτους επικεντρώθηκε στα όπλα ακριβείας. «Είναι γνωστό, όχι μόνο ανάμεσα στους επαγγελματίες, αλλά και στο ευρύ κοινό, ότι τα όπλα ακριβείας γίνονται ολοένα και περισσότερο ένας σημαντικός παράγοντας της μη πυρηνικής αποτροπής, ίσως ένας από τους πιο ουσιαστικούς»,υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.
«Τα σύγχρονα όπλα υψηλής ακριβείας, έχουν ενσωματωμένα συστήματα πληροφοριών, συστήματα διοίκησης, καθώς και συστήματα μεταφοράς και καταστροφής στόχων. Όλα αυτά μαζί, καθιστούν τα αυτά τα οπλικά συστήματα ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ουσιαστικά, με την υψηλή ακρίβεια και τη σύγχρονη ισχύ, τα όπλα ακριβείας, καθίστανται σήμερα η εναλλακτική λύση στα πυρηνικά όπλα. Σε μια σειρά από παραμέτρους, η αποτελεσματικότητα των χάϊ-τεκ όπλων, δεν είναι κατώτερη από τα πυρηνικά», δήλωσε ο Πούτιν.
Οι επικεφαλής των αμυντικών επιχειρήσεων ήταν ικανοποιημένοι και δεν το έκρυβαν. «Φέτος, κλείσαμε και υπογράψαμε όλες τις συμβάσεις για την κατασκευή όπλων υψηλής ακρίβειας και ήδη έχουμε αρχίσει τις παραδόσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας «Ράντουγκα», Βλαντίμιρ Τρουσόφ.
Την έκτη ημέρα, τελευταία συνεδρίαση του «ράλι» των συζητήσεων για τους αμυντικούς εξοπλισμούς, ο πρόεδρος Πούτιν την αφιέρωσε στην ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας των δορυφόρων, που χρησιμοποιείται τόσο για στρατιωτικούς, όσο και για διπλούς (αμυντικούς – πολιτικούς) σκοπούς.
«Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να είναι ένα στράτευμα υψηλής τεχνολογίας. Θα πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις των σύγχρονων πολεμικών συγκρούσεων, αλλά και να ανταποκρίνονται στις μεθόδους των μελλοντικών συρράξεων», υπογράμμισε ο Πούτιν, αναφερόμενος στα καθήκοντα των αρμοδίων του αεροδιαστημικού αμυντικού τομέα.
«Είναι προφανές, ότι οποιαδήποτε δράση των σύγχρονων Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι αναποτελεσματική χωρίς υποστήριξη από το διάστημα. Αυτό, αφορά κυρίως στις διαβιβάσεις, στην πλοήγηση, στην αναγνώριση και στην καθοδήγηση των οπλικών συστημάτων προς το στόχο».
Θετικά αποτελέσματα, μπορεί να επιτευχθούν μόνο μέσω μιας ισορροπημένης κατανομής δορυφόρων στρατιωτικού και διπλού σκοπού. Το 2013, στην ομάδα αυτή εντάχθηκαν πέντε δορυφόροι. Μέχρι το 2015 θα τοποθετηθούν σε τροχιά ακόμη έντεκα. Ξεκινάνε επίσης, οι δοκιμές των πυραύλων-φορέων «Angara».
Ο Πούτιν υπενθύμισε, ότι για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και για την εφαρμογή μιας ανεξάρτητης πολιτικής στα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης, δημιουργήθηκε το δορυφορικό σύστημα GLONASS. Σήμερα, βρίσκονται σε τροχιά 28 δορυφόροι, τέσσερις περισσότεροι από όσους είχαν προγραμματιστεί για τη λειτουργία του συστήματος.
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν το έκρυψε, μίλησε ανοικτά για την πραγματική κατάσταση της τεχνολογίας στην αμυντική βιομηχανία της χώρας: «Σε ορισμένους τομείς, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να κάνουμε για να καλύψουμε τη διαφορά και να αποκαταστήσουμε την τεχνολογική μας θέση σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τα προβλήματα της διαστημικής βιομηχανίας έχουν συζητηθεί επανειλημμένα στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο και έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. «Παρά τη σταθερή κρατική χρηματοδότηση στον αεροδιαστημικό βιομηχανικό κλάδο, σε μια σειρά από σημαντικά έργα τα χρονοδιαγράμματα είναι «ρευστά» και καθυστερούν να ολοκληρωθούν. Σε αυτά, συμπεριλαμβάνονται και έργα που σχετίζονται με την αμυντική ικανότητα της χώρας»,σημείωσε ο Πούτιν.
Τα αποτελέσματα του τριήμερου κύκλου συνεδριάσεων, ο Πρόεδρος τα συνόψισε στη συνάντηση του με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. «Οι συζητήσεις που έγιναν ήταν αναλυτικές, ουσιαστικές, εποικοδομητικές, κάλυψαν σε βάθος όλο το φάσμα των θεμάτων και μερικές φορές, όπως συνηθίζεται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ήταν αρκετά πιεστικές. Πάντα όμως, όλοι μας, ξεκινάγαμε από την ίδια βασική αρχή: Πρέπει να εκτελέσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν αναθέσει αποτελεσματικά και μέσα στο χρονοδιάγραμμα», είπε ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Προτεραιότητες Πούτιν: Εθνική ταυτότητα νεο-Ρώσων, Συρία, οικονομική κρίση
Για τον επανεξοπλισμό των Ε.Δ., το κράτος έχει προβλέψει σημαντικούς πόρους στον προϋπολογισμό. Το 2003, οι συνολικές αμυντικές δαπάνες στον προϋπολογισμό ήταν μόλις 600 δισεκατομμύρια ρούβλια. Το 2013, έφτασαν τα 2,3 τρισεκατομμύρια ρούβλια (52,27 δισεκατομμύρια ευρώ) και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η ουσιαστική φάση του εξοπλιστικού προγράμματος.
Αλλωστε στο ένα τρισ. δολάρια που θα δαπανηθεί μέχρι το 2020-2022, δεν περιλαμβανονται οι λειτουργικές δαπάνες.
«Το κράτος διαθέτει χρήματα για να εξασφαλίσει την αμυντική του ικανότητα σε μακροχρόνια προοπτική, με μακροπρόθεσμο στόχο και σχεδιασμό», τόνισε ο Πούτιν.
«Καταφέραμε να εξετάσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν στην προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά κοιτώντας ταυτόχρονα και τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα των αμυντικών μας αναγκών. Είδαμε τα έργα και συγκρίναμε πως προχωράει η παράλληλη εργασία ανά Όπλο και Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ανά βιομηχανία – προμηθευτή του αντίστοιχου αμυντικού εξοπλισμού», σημείωσε ο Πρόεδρος.
Όλες οι συμφωνίες θα πρέπει να «αντικατοπτρίζονται» και στο χαρτί, με την αναφορά συγκεκριμένων εκτελεστών των έργων και χρονοδιαγράμματα. «Και ακριβώς μετά από μισό χρόνο, θα μαζευτούμε ξανά όλοι μαζί και θα δούμε τι έχει γίνει, τι δεν έχει γίνει και για ποιούς λόγους συνέβη αυτό»,αποφάσισε ο επικεφαλής του κράτους.
«Ορισμένοι στόχοι του 2013 δεν έχουν φτάσει ακόμη στη λογική τους ολοκλήρωση. Ελπίζω, ότι  αυτό θα συμβεί σύντομα», συμπλήρωσε ο Πούτιν.
Αυτό σημαίνει ηγέτης με όραμα. Ο ίδιος μαθαίνει πρώτα τις διαδικασίες και κρίνει το που βρίσκεται η προπαρασκευή της χώρας και εν συνεχεία δίνει ακριβείς εντολές μέσα από working groups...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr