24.12.13

Ξηλώνεται το πουλόβερ των εξοπλισμών 1996-2002...


Εντυπωσιακά στοιχεία για τις "μίζες" των εξοπλιστικών προγραμμάτων της περιόδου 1996-2002 προκύπτουν από την κατάθεση του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Α. Κάντα, που συνεχίστηκε σήμερα για τέταρτη ημέρα. 

Καθώς μάλιστα ο "κώδικας σιωπής" του κυκλώματος έσπασε και ο κ. Κάντας έχει κατονομάσει οκτώ αντιπροσώπους, δύο χρηματιστές και έναν νομικό, αρκετά από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονται να έχουν απευθυνθεί στους ανακριτές με πρόθεση να καταθέσουν τα στοιχεία που γνωρίζουν, ώστε να ελαφρύνουν τη θέση τους (και αναπόφευκτα να επιβαρύνουν τη θέση άλλων). 


Ο κ. Κάντας έχει ήδη αναφερθεί σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα οποία δωροδοκήθηκε, αρκετά εκ των οποίων ήταν άγνωστα στις δικαστικές αρχές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη"Ναυτεμπορική" ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με 1,7 εκ. Ευρώ για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard 2 Hel και με 1,5 εκ. Ευρώ για τα προγράμματα υποβρυχίων και ASRAD, ενώ σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα ομολόγησε επίσης ότι πήρε μίζα περίπου 3 εκ. Ευρώ το 2001 για την προμήθεια των αντιαρματικών τύπου Κornet.

Ο κ. Κάντας κατέθεσε ότι δεν διαθέτει απτά στοιχεία για δωροδοκία προϊσταμένων και υφισταμένων του, αλλά θεωρεί απίθανο από τη στιγμή που δωροδοκούσαν τον ίδιο να μην δωροδοκούσαν και εκείνους. Πάντως σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, έδωσε στους ανακριτές πολλούς αριθμούς λογαριασμών σε επτά ελβετικές τράπεζες, διευκολύνοντας κατά πολύ το έργο τους στην αναζήτηση των διαδρομών του μαύρου χρήματος.

Η συνέχεια αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Το βέβαιο είναι ότι το "πουλόβερ" άρχισε να ξηλώνεται, και το ξήλωμα δεν σταματάει εύκολα...

εν κρυπτώ