29.10.13

Δεν απαντά ο Ομπάμα για το κινητό της Μέρκελ- Οδηγίες προς την NSA

Να διαχωρίσουν τις ικανότητές τους στην παρακολούθηση από τις πράξεις τους ζήτησε από τις Υπηρεσίες Πληροφοριών ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς κορυφώνεται η κρίση εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών χωρών που έγιναν στόχος των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας.
«Τούς δίνουμε οδηγίες. Αλλά τα τελευταία χρόνια οι ικανότητές τους αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν. Για τον λόγο αυτόν προχώρησα σε επανεξέταση των δραστηριοτήτων αυτών για να είμαι βέβαιος ότι αυτό που είναι ικανές να κάνουν δεν συμπίπτει με αυτό που κάνουν», είπε ο κ. Ομπάμα αναφερόμενος στην εθνική υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Στη συνέντευξή του στο νέο τηλεοπτικό δίκτυο Fusion του ομίλου ABC, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε πάντως να αναφερθεί στο θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Άγκελα Μέρκελ επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.
Μετά τις αποκαλύψεις του περιοδικού Der Spiegel, ο Λευκός Οίκος επιμένει ότι οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν, ούτε θα παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της γερμανίδας καγκελαρίου, σε μία διατύπωση που αφήνει να εννοηθεί ότι είναι πιθανόν τέτοιες δραστηριότητες να έχουν υπάρξει στο παρελθόν.
Λευκός Οίκος: Ανάγκη για πρόσθετους περιορισμούς στις παρακολουθήσεις
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι χρειάζεται να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έπειτα από τις αποκαλύψεις για την έκταση του προγράμματος συλλογής πληροφοριών στην Ε.Ε. από τις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει πλήρη εμπιστοσύνη στον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ και στους άλλους αξιωματούχους της NSA, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να συλλέγονται πληροφορίες και την ανάγκη για ιδιωτικότητα.
«Αναγνωρίζουμε πως είναι ανάγκη να υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στο πώς συγκεντρώνουμε και χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες», δήλωσε ο κ. Κάρνεϊ, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη μια επανεξέταση των αμερικανικών δυνατοτήτων παρακολούθησης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο