20.10.13

ΟΡΓΗ ΤΕΛ ΑΒΙΒ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΙΡΑΝ Πρώην επικεφαλής Mossad: «Ποιος θα εμπιστευθεί ξανά τους Τούρκους τώρα;»

Απρόβλεπτες  είναι ακόμη οι επιπτώσεις στις ήδη διαταραγμένες και τραυματισμένες σχέσεις της Τουρκίας με το  Ισραήλ, αλλά και κυριότερα στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ  από την υπόθεση του κυκλώματος κατασκοπείας το οποίο αποκάλυψαν οι τουρκικές αρχές.
Η υπόθεση βγήκε στη δημοσιότητα στις 17 Οκτωβρίου από δημοσίευμα της Washigkton Post σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές αρχές έδωσαν στο Ιράν τα ονόματα 10 Ιρανών οι οποίοι βρίσκονταν στην Τουρκία αλλά δούλευαν για την Mossad, την ισραηλινή μυστική υπηρεσία.

Μάλιστα στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως την απόφαση για το «κάψιμο» του ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας κατά του Ιράν πήραν ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας Recep Tayyip Erdogan αλλά και ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Τουρκίας (ΜΙΤ) Hakan Fidan.
Μάλιστα στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται πως η τουρκική αυτή κίνηση για την αποκάλυψη του ισραηλινού δικτύου κατασκοπείας έχει προκαλέσει «σημαντική ζημιά στο έργο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών».
Οι επιπτώσεις όμως αγγίζουν όχι μόνο στενά τις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και τη σχέση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με αντίστοιχες υπηρεσίες δυτικών χωρών.
Την πρώτη νύξη γύρω από την μελλοντικές προεκτάσεις της ιστορίας αυτής έκανε ο πρώην επικεφαλής της Mosad στρατηγός Danny Yatom ο οποίος μιλώντας εχθές σε φόρουμ που διοργάνωσε το ίδρυμα The Israel Project είπε πως φιλικές μυστικές υπηρεσίες θα περιορίσουν τη συνεργασία τους με την τουρκική ΜΙΤ λέγοντας επιπρόσθετα πως η προδοσία της εμπιστοσύνης αυτής που έκανε η Τουρκία είναι ανήκουστη στον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.
«Ποιος πρόκειται να τους εμπιστευθεί τώρα;», αναρωτήθηκε ο στρατηγός Danny Yatom «Ποιος πρόκειται τώρα να συνεργαστεί μαζί τους; Ποιος πρόκειται να μοιραστεί μαζί τους ξανά σημαντικές πληροφορίες ύψιστης σημασίας;» είπε ακόμη ο Yatom δίνοντας πρακτικά το στίγμα αυτών που πρόκειται να επακολουθήσουν.
«Νομίζω πως αυτό που πρό9κειται να δούμε στο κοντινό μέλλον είναι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της ΜΙΤ και όλων των μέχρι και πρότινος φιλικών παράλληλων οργανισμών».
Το συμβάν με το δίκτυο των Ιρανών που δούλευαν για την Mossad και που η μελλοντική του τύχη θεωρείται αβέβαια δεν είναι το πρώτο που έχει συμβεί. Όπως είχε αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal ο Fidan στο πρόσφατο παρελθόν είχε δώσει πάλι στο Ιράν σημαντικές πληροφορίες που είχαν συλλέξει αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και που είχαν περιέλθει στην κυριότητα της ΜΙΤ βάσει των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.  
Οι τριβές της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον το θέμα της συνεργασίας σε θέματα πληροφοριών είχε ξεκινήσει το 2010 όταν στην CIA άρχισαν να δημιουργούνται υποψίες για την ΜΙΤ κάτω από την ηγεσία του  Hakan Fidan ότι παρέδιδε διαβαθμισμένες πληροφορίες από δυτικές υπηρεσίες στο Ιράν.
Εκείνη την εποχή ο Erdogan προσπαθούσε να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Τεχεράνη στο πλαίσιο του… περίφημου δόγματος του Ahmet Davoutoglou «περί μηδενικών προβλημάτων με τις γειτονικές χώρες», το οποίο είχε επιχειρήσει να εξάγει και στην Ελλάδα και φυσικά η Αθήνα είχε σπεύσει να το ασπαστεί.
Έτσι ο Fidan είχε δώσει τότε διαβαθμισμένες και απόρρητες εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών για το Ιράν συμπεριλαμβανομένων και κάποιων για την κυβέρνηση και τα στελέχη της καθένα ξεχωριστά.
Το γεγονός ότι οι  Τούρκοι «έδωσαν στεγνά» τους Ισραηλινούς στο Ιράν σε συνδυασμό με την συμφωνία με την Κίνα για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων HQ-9 ύψους 3,4 δισ. $ έχουν δημιουργήσει και πρόκειται να δημιουργήσουν ακόμη πιο πολλά προβλήματα στις σχέσεις της Άγκυρας με τις δυτικές χώρες και κυριότερα με την Ουάσιγκτον, σε σημείο που να αναρωτούνται: τελικά για ποιον δουλεύει η Τουρκία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και στυλοβάτης της αμερικανικής πολιτικής στη Ανατολή;
Η μόνη χώρα  πάντως και κατά γενική πεποίθηση που εξακολουθούν και πιστεύουν την Άγκυρα θεωρώντας την αξιόπιστο συνομιλητή είναι η Ελλάδα βέβαια η οποία δεν χάνει την ευκαιρία σε επίπεδο ΥΠΕΞ να ανταλλάσσει χαμόγελα και φιλοφρονήσεις και να συζητά με την Άγκυρα και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο αυτό  του  Ελληνοτουρκικού Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Ούτε και οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν τους εμπιστεύονται πια, η Αθήνα όμως φαίνεται πως μπορεί!
 defencenet.gr