6.10.13

Βελτιωμένη έκδοση του ρομπότ… ‘ημίονου’ LS3 (ΒΙΝΤΕΟ)

Σύμβαση ύψους 10 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, για την ανάπτυξη μίας αναβαθμισμένης έκδοσης του ρομπότ με πόδια LS3 (Legged Squad Support System: σύστημα υποστήριξης ομάδας με πόδια) ανέθεσε η αμερικανική υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνητικών προγραμμάτων DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), στην επίσης αμερικανική Boston Dynamics Inc.


Υπενθυμίζεται, ότι η Boston Dynamics Inc. αναπτύσσει το ρομπότ LS3, που διαθέτει τέσσερα πόδια και μιμείται την κίνηση ενός ημιόνου, με σκοπό να βοηθήσει τις ομάδες τυφεκιοφόρων του Στρατού και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ να μεταφέρουν τους φόρτους μάχης στο πεδίο της μάχης (μέχρι συνολικού βάρους 181 κιλών). Μάλιστα η μείωση του φόρτου του σύγχρονου μαχητή στο πεδίο της μάχης (που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τα 45 κιλά) έχει χαρακτηριστεί από τον Στρατό των ΗΠΑ ως μία από τις πέντε κύριες τεχνολογικές προτεραιότητες.
Το ημιαυτόνομης λειτουργίας LS3 όχι μόνο θα μεταφέρει πυρομαχικά, τροφές, νερό και συσσωρευτές (για την επαναφόρτιση ασυρμάτων, σκοπευτικών, κ.λπ.) των μελών της ομάδας τυφεκιοφόρων αλλά θα μπορεί να τους ακολουθεί κατά πόδας σε κάθε είδους έδαφος, αλλά και να υπακούει σε φωνητικές εντολές τους, επιτυγχάνοντας τον ίδιο βαθμό υψηλής συνεννόησης του ημιονηγού με το εκπαιδευμένο ζώο του.
Το LS3 πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή πεδίου τον Ιανουάριο του 2012 όταν επέτυχε την αναρρίχηση και καταρρίχηση ενός λόφου βασισμένο στις ικανότητες αυτόνομης λειτουργίας που διαθέτει. Κατά τη δεύτερη φάση του προγράμματος LS3, η Boston Dynamics θα αναπτύξει μία αναβαθμισμένη έκδοση με αυξημένη αξιοπιστία και ευκολία χρήσης, ενισχυμένη επιβιωσιμότητα και αντοχή σε πλήγματα από βολίδες φορητών όπλων, και μία χαμηλού ακουστικού ίχνους πηγή ισχύος ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις επιχειρησιακών αποστολών.
Η σύμβαση που ανατέθηκε στη Boston Dynamics αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης, διετούς διάρκειας, διαδικασίας που στην ολοκλήρωση της θα καταλήξει στη συμμετοχή του ρομπότ LS3 σε μία τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (ΤΑΜΣ). Μάλιστα, η Boston Dynamics ήδη συνεργάζεται με τον Στρατό και το Σώμα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ για να προσδώσει στο LS3γκάμα αυτόνομων λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένων και των δυνατοτήτων στενού σχηματισμού με τον ομαδάρχη, ακολουθητικής κίνησης στον νοητό διάδρομο που ορίζει ο ομαδάρχης και πορείας μέσω προκαθορισμένων σημείων (way-points).
Στην πρώτη περίπτωση το ρομπότ θα ακολουθεί σε στενό σχηματισμό τον ομαδάρχη, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το LS3 θα ακολουθεί τον ομαδάρχη αλλά το ρομπότ θα έχει την ελευθερία επιλογής δρομολογίου παρακάμπτοντας τυχόν εμπόδια με τις δυνατότητες αυτόνομης λειτουργίας που διαθέτει. Τέλος, στην τρίτη περίπτωση το ρομπότ λειτουργώντας αυτόνομα θα μπορεί να μεταβαίνει (με τη βοήθεια συστήματος GPS) σε συντεταγμένες που θα καθορίζει ο ομαδάρχης.
Επίσης, η Boston Dynamics ήδη εργάζεται ώστε να βελτιστοποιήσει τη δυνατότητα φωνητικής επικοινωνίας μεταξύ του ρομπότ και των ανθρώπινων μελών της ομάδας πεζικού. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της σύμβασης οι εργασίες που περιέχονται σε αυτή θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2015.
defence-point.gr/