7.10.13

Ξεκίνησε η δίκη για το «φαγοπότι» στο ΑΠΘ με το πετρέλαιο θέρμανσης

Ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η δίκη για το μεγάλο «φαγοπότι» που αποκαλύφθηκε στο ΑΠΘ, μετά από έλεγχο στις προμήθειες πετρελαίου θέρμανσης. Πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται 17 άτομα, υπάλληλοι του ΑΠΘ αλλά και ιδιώτες, που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης και της άμεσης συνέργειας σε υπεξαίρεση, αντίστοιχα. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, το διάστημα από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Απρίλιο του 2004 το ΑΠΘ προμηθεύτηκε τουλάχιστον 11 εκατομμύρια λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης, αξίας 7.000.000 ευρώ, ποσότητες οι οποίες, αντί να καταλήξουν στις δεξαμενές του πανεπιστημιακού ιδρύματος, διακινήθηκαν στην αγορά!


Πώς αποκαλύφθηκε

Το σκάνδαλο με το πετρέλαιο θέρμανσης αποκαλύφθηκε όταν διαπιστώθηκε ότι το τελευταίο έτος κατά το οποίο το ΑΠΘ θα χρησιμοποιούσε πετρέλαιο πριν από τη λειτουργία του φυσικού αερίου, οι παραγγελίες εκτοξεύτηκαν. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε, από την περίοδο 1999 έως 2000 άρχισαν να καταναλώνονται διπλάσιες ποσότητες πετρελαίου από τις εκτιμώμενες ως «φυσιολογικές». Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, την περίοδο 1997 - 1998 καταναλώθηκαν 2.562.747 λίτρα πετρελαίου, το 2002 - 2003 οι παραγγελίες έφτασαν τα 4.053.577 λίτρα και την τελευταία χρονιά πριν από το φυσικό αέριο η κατανάλωση εμφανίζεται στα 5.618.686 λίτρα πετρελαίου! Το κύκλωμα εκτιμάται ότι δρούσε μέχρι τον Απρίλιο του 2004 ανενόχλητα. Η δράση του κορυφώθηκε το έτος 2003 - 2004, με αποτέλεσμα οι παραγγελίες και οι δήθεν παραδόσεις πετρελαίου στο λεβητοστάσιο να ξεπερνούν εκείνες της προηγούμενης χρονιάς κατά 1.500.000 λίτρα.
Και την... άνοιξη
Η καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας Καλλιόπη Μακρίδου, η οποία συνέταξε το ογκώδες πόρισμα για την υπόθεση, ήταν η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο. Αναφέρθηκε σε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου που είχαν παραγγελθεί ακόμη και στο τέλος της... άνοιξης, ενώ ανέφερε ότι πάνω από τις μισές ποσότητες πετρελαίου που εμφανίζονταν στα έγγραφα ότι αγοράστηκαν από το ΑΠΘ διοχετεύονταν αλλού. Επίσης έκανε λόγο για «απληστία της τελευταίας στιγμής, αναφερόμενη στις παραγγελίες που έγιναν όταν αποφασίστηκε η θέρμανση του ΑΠΘ να καλυφθεί από φυσικό αέριο». «Το πετρέλαιο είναι φανερό ότι δεν άδειαζε μέσα στις δεξαμενές του πανεπιστημίου», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Θωμάς Ξένος, καθηγητής του ΑΠΘ, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν με τη συνθήκη μέγιστης χρήσης, ακόμη και την περίοδο των εορτών που ήταν κλειστό το πανεπιστήμιο οι υπερβάσεις στις παραγγελίες πετρελαίου έφταναν από 114% έως 200%.
Β.Κ.
agelioforos.