2.10.13

Στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους, στελέχη του ευρωομάδων, των σοσιαλιστών και της Αριστεράς, παράγοντες και ευρωβουλευτές. Οι επαφές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησαν χθες με δείπνο στο οποίο παραβρέθηκαν τα μέλη της ευρωομάδας GUE NGL. 


Σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα παραστεί σε σύσκεψη της ευρωομάδας της Αριστεράς και θα παραθέσει στις 11 τοπική ώρα κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο Γκάμπι Τσίμερ και τον ευρωβουλευτή του Σύριζα Νίκο Χουντή, την οποία θα μεταδώσει δορυφορικά, live, η υπηρεσία ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων της Κομισιόν EBS. Αντικείμενο της συνέντευξης αποτελεί το ερώτημα «είναι η λιτότητα η μόνη διέξοδος για τη λύση; εναλλακτικές επιλογές για την Ευρώπη». 

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τοποθετείται συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τον πρόεδρο της ευρωομάδας των σοσιαλιστών και δημοκρατών Χάννες Ζβόμποτα. Εξαιρετικό ενδιαφέρον όμως και έντονο παρασκήνιο έχει η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μετά με τον ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για θέματα απασχόλησης και κοινοτικής πολιτικής Λάζλο Άντορ. Σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντος του επιτρόπου «το ραντεβού κλείστηκε πριν από μία εβδομάδα, μετά από αίτημα του κ. Τσίπρα». 


Η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να συζητήσει θέματα απασχόλησης και την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Ο επίτροπος Αντορ θα ακούσει τον κ. Τσίπρα και θα τον ενημερώσει για την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ελλάδα και ιδιαίτερα ότι αφορά το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο». 

Ο επίτροπος δεν σκοπεύει να δώσει καμία συνέντευξη μετά από τη συνάντηση, ωστόσο λίγο νωρίτερα στις 12:30 θα έχει ήδη παρουσιάσει τη λεγόμενη πρωτοβουλία για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. 

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή που μίλησε στο Real.gr η πρωτοβουλία του επιτρόπου Αντορ περιλαμβάνει καθορισμό «κοινωνικών δεικτών», όπως τα ποσοστά φτώχιας, ανεργίας κλπ., τα οποία θα ενσωματωθούν στο μέλλον σε ένα σύμφωνο αντίστοιχο του δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο θα βάζει «σε επιτήρηση» χώρες που αποτυγχάνουν σε τρεις από αυτούς τους δείκτες. Η πρόταση Αντορ δεν περιέχει ακόμα πρόστιμα αλλά αποτελεί ένα καλό πρώτο βήμα που αν έχει συνέχεια θα αναγκάσει τις χώρες που μπορεί να έχουν επιτυχημένο ιστορικό δημοσιονομικών δεικτών να πάρουν μέτρα για τη φτώχεια και την ανεργία, την εκπαίδευση και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών τους καθ’ υπόδειξη της Κομισιόν. 

Η πηγή που μίλησε στο Real.gr είπε επίσης πως «τόσο ο επίτροπος όσο και η γενική διεύθυνση απασχόλησης έχουν υπόψιν τους αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τα όρια και δεν είναι δυνατόν ένα κράτος μέλος να επιλέγει να κόβει τις συντάξεις και να συνεχίζει τη σπατάλη σε άλλους τομείς ή να επιβραβεύεται για τα δημοσιονομικά του στοιχεία, ενώ ο κόσμος πεινάει». 

Ο επίτροπος Αντορ που στο παρελθόν σε συνέντευξη που έδωσε στη Realnews παρουσίασε αναλυτικά τις μνημονιακές πολιτικές της χώρας για τις ενεργές πολιτικές απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, έχει σε πολλά σημεία θέσεις που ταυτίζονται με αυτές του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναχωρήσει την Πέμπτη, αφού πρώτα συναντηθεί στις 15:45 με τον Μάρτιν Σούλτζ, πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Άγνωστο παραμένει αν σε αυτήν την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα ληφθεί και η απόφαση να είναι ο Αλέξης Τσίπρας ο υποψήφιος της ευρωομάδας της Αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, καθώς σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν γνωρίζοντας εκ των προτέρων ποιος θα είναι ο υποψήφιος της κάθε πολιτικής οικογένειας για την θέση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί το φαβορί ανάμεσα στους πιθανούς υποψηφίους της ευρωομάδας της Αριστεράς, διότι αποτελεί τον ηγέτη του κόμματος με τη μεγαλύτερη απήχηση στη χώρα προέλευσης, μετά ίσως μόνο από το ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Αν ευοδωθεί αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρο πως θα του δώσει πολλούς πόντους στο εσωτερικό πεδίο αλλά και θα παγιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως φιλοευρωπαϊκό κόμμα, κάτι που επιδιώκεται άλλωστε με όλες αυτές τις συναντήσεις.
real