6.10.13

Το βαθύ λαρύγγι

Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα στόματα αναφορικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. O 52χρονος Γιώργος Δήμου, γνωστός με το προσωνύμιο «απόστρατος» στην απολογία του ενώπιον των ανακριτών περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πώς σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το τάγμα εφόδου της Νίκαιας.


Ο κατηγορούμενος ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα επιβεβαίωσε στους ανακριτές ότι στις 23:00 το βράδυ της δολοφονίας έλαβε γραπτό μήνυμα που τον καλούσαν άμεσα στην τοπική.

Ο Γιώργος Δήμου
Ο Γιώργος Δήμου
«Πήρα τηλέφωνο τον Ρουπακιά και τον ρώτησαν εάν ξέρει κάτι. Μου απάντησε ότι δεν ξέρει. Τηλεφώνησα στον Πατέλη και του είπα «κύριε Γιώργο τι μας θέλετε;» Και εκείνος μου ζήτησε χωρίς να μου πει "σε 10 λεπτά να είμαι στην τοπική". Κάλεσα τον Σ. και τον ρώτησα εάν ήξερε κάτι. Μου είπε «όχι» και επειδή δεν είχα μεταφορικό μέσο του ζήτησα να έρθει να με πάρει να πάμε μαζί. Μου τηλεφώνησε και ο Ρουπακιάς. Πήγαμε στην τοπική και τα γραφεία ήταν κλειστά. Προχωρώντας πιο κάτω βρήκαμε 7 μοτοσυκλέτες με άτομα της τοπικής με στρατιωτικά παντελόνια και τους ρώτησα "Υπάρχει κάποιο όχημα να μοιράσουμε τρόφιμα;". Εκείνοι μου απάντησαν "Τι τρόφιμα ρε; Εδώ πάμε να δώσουμε μάχη. Πιασαν δύο άτομα του πυρήνα της ασφάλειας δικούς μας".Είπα στον Σ. "Πάμε να φύγουμε, αυτοί εδώ είναι συμμορία. Τι δουλειά έχουμε εμείς;"

»Πήγαμε παρακάτω να βάλει βενζίνη και να πάρει τσιγάρα και έστειλε γραπτό μήνυμα στον Πατέλη από το κινητό μου και μου ζήτησε να τηλεφωνήσω στον Ρουπακιά. Εκείνος μου είπε "είμαι στην αστυνομία, με έπιασαν". "Όχι τον Ρουπακιά ρε γαμώτο", είπε ο Σ και στη συνέχεια μου ζήτησε να ενημερώσω τον Πατέλη.».

Υπενθυμίζεται ότι ο 52χρονος «απόστρατος», όπως τον αποκαλούσαν - είχε υπηρετήσει ως έφεδρος στην Αεροπορία και ήταν συνταξιούχος οδηγός των ΕΛΤΑ- είναι εμπλεκόμενος και στην δικογραφία που χειρίζεται η ανακρίτρια Πειραιά για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα και είναι κατηγορούμενος στην δικογραφία για την «εγκληματική οργάνωση» βάση των στοιχείων της άρσης απορρήτου αλλά και της κατάθεσης Ρουπακιά: «Ήμουν σε άλλη καφετέρια από το θύμα. Όσο βρισκόμουν στην καφετέρια, έλαβα τηλέφωνο από τον Δ. απόστρατο των Ενόπλων Δυνάμεων, που τον γνώρισα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια. Με ρώτησε τι κάνω, χωρίς αιτία», είπε ο Ρουπακιάς.

Σύμφωνα με τις καταγραφές των τηλεφωνικών κλήσεων και το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου βάση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ο «απόστρατος» κινήθηκε στο επίμαχο βράδυ σε Κοκκινιά, Νίκαια, Μανιάτικα, Κερατσίνι και φαίνεται ότι μετά τη δολοφονία είχε περάσει από τον δρόμο της συμπλοκής.
Παράλληλα ανώνυμο τηλεφώνημα «από πρώην χρυσαυγίτη» που έγινε στην ασφάλεια και το περιεχόμενό του καταγράφηκε και μεταφέρθηκε στη δικογραφία, φέρεται να τον εμφανίζει ως «συντονιστή» της επίθεσης.

Ανοίγουν τα στόματα
Πάντως, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και νέα πρόσωπα εμφανίζονται για να καταθέσουν, όχι μόνο για άτομα και καταστάσεις που είναι ήδη γνωστές.

Τη νύχτα κατέθεσε στους ανακριτές προστατευόμενος μάρτυρας, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν πρόκειται για νέο πρόσωπο ή για κάποιο που έχει ήδη καταθέσει. Το μεσημέρι στο ανακριτικό γραφείο εμφανίστηκε και μια γυναίκα, η οποία τίθεται επίσης σε καθεστώς προστασίας.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι νέα πρόσωπα ολοένα και επικοινωνούν με τις δικαστικές αρχές προκειμένου να δώσουν στοιχεία για την υπόθεση. Κανείς πάντως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν είναι νυν ή πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής που επιθυμούν να σπάσουν τη σιωπή τους, ή θύματα επιθέσεων που αναγνωρίζουν πλέον συγκεκριμένα πρόσωπα - κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο κύκλο απολογιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μιλούν για εμπλοκή και άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Προφυλακίστηκε πρόσωπο-κλειδί στη δολοφονία του Π. Φύσσα
Ακόμη ένας κατηγορούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απολογήθηκε σήμερα στους ανακριτές και κρίθηκε προφυλακιστέος.

Πρόκειται για τον Γιάννη Άγγο, ο οποίος παραδόθηκε χθες και, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, ήταν στην ίδια καφετέρια με τον Παύλο Φύσσα το βράδυ της δολοφονίας του. Το όνομά του αναφέρεται επίσης στην ανώνυμη επιστολή που έλαβε ο Άρειος Πάγος από πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής και το οποίο τον κατονόμαζε ως ενεργό μέλος. 

Ο προφυλακιστέος Γιάννης Άγγος φέρεται να ήταν ο άνθρωπος που ειδοποίησε εκείνο το βράδυ το τάγμα εφόδου.
http://www.zougla.gr/