12.10.13

Συγκρατημένοι οι σεισμολόγοι

Ώρες αγωνίας βιώνουν οι κάτοικοι της Κρήτης, κυρίως των Χανίων, οι οποίοι παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς είναι έντονη η σεισμική ακολουθία στην περιοχή, μετά τον Εγκέλαδο των 6,2R που χτύπησε στις 16.11 το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι σεισμολόγοι και ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν στενά το φαινόμενο και την εξέλιξή του, ενώ διατηρούν επιφυλάξεις για το εάν θεωρείται κύριος σεισμός η δόνηση των 6,2 Ρίχτερ.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης ήταν σε απόσταση 39 χλμ. νοτίως και νοτιοανατολικά των Αντικυθήρων, 50 χλμ. δυτικά των Χανίων, 274 χλμ. νοτίως της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε άλλες περιοχές της χώρας, από τις Κυκλάδες και την Πελοπόννησο έως την Πρέβεζα. Από τη δόνηση ταρακουνήθηκαν και οι κάτοικοι της Αττικής.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 60 χλμ. και σημειώθηκε σε μια περιοχή με βεβαρυμμένο ιστορικό λόγω και της μεγάλης δόνησης του 365 μ.Χ.. 

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και προσεκτικοί για τις επόμενες 48 ώρες. Κάθε ώρα που περνά ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό» δήλωσε.

zougla.gr