9.10.13

ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Παρατείνονται οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ

Με πρωτοβουλία του Γ. Στουρνάρα και έπειτα από τις σφοδρές και δικαιολογημένες αντιδράσεις του φτωχού κόσμου, αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα παραταθεί η λήξη του χρόνου παραγραφής για δύο χρόνια των φορολογικών υποθέσεων που ερευνώνται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, με βάση στοιχεία που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το εξωτερικό. Μια από αυτές τις υποθέσεις είναι και η λίστα Λαγκάρντ.

Πάντως, χθες, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε με ανακοίνωσή του δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν ότι ανέλεγκτες υποθέσεις που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες, θα διαβιβαστούν από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ. Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο το έγγραφο του ΣΔΟΕ που αφορά τη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων αναφέρεται στις λοιπές περιπτώσεις και αποσκοπεί ακριβώς στην αποτροπή της παραγραφής.
Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να ενημερωθεί από τον Γ. Στουρνάρα σχετικά με την πορεία των ερευνών και τα φορολογικά έσοδα από τις διάφορες λίστες με μεγαλοκαταθέτες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κακλαμάνης ρώτησε τον υπουργό: «Σε ποιο σημείο βρίσκεται και τι απέδωσε ως τώρα ο από έτους, σχεδόν, διενεργούμενος έλεγχος των 22.000 φορολογουμένων, που έσπευσαν να μεταφέρουν τεράστια εμβάσματα, συμποσούμενα σε δεκάδες δις ευρώ στο εξωτερικό κατά την περίοδο 2008-2011, καθώς, επίσης, για τους περιλαμβανόμενους στη «λίστα Λαγκάρντ» ή άλλους φορολογούμενους μεγάλης κλίμακας, που φέρονται να μετέφεραν μεγάλα ποσά για αγορές ακινήτων στο Λονδίνο ή σε τράπεζες στο Λιχτενστάιν και άλλους φορολογικούς «παραδείσους»» και συμπληρώνει: «Η Ομοσπονδία προσωπικού των Δ.Ο.Υ., φέρεται να καταγγέλλει  ότι ελάχιστοι υπάλληλοι ασχολούνται με το έργο αυτό, ενώ πρόκειται για προφανή και τεράστια φοροδιαφυγή πολλών δις €. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦOΜΕΠ) στερείται επαρκούς αριθμού υπαλλήλων κατάλληλων να διεκπεραιώσουν το τόσο σημαντικό αυτό έργο, ενώ ο Γ.Γ. Εσόδων κ. Θεοχάρης, από τον οποίο ζητούνται «ενισχύσεις», εξαγγέλλει , αντιθέτως, επερχόμενες... απολύσεις! Γεννάται, ευλόγως, το ερώτημα, μήπως υπάρχουν εγγενείς δυσκολίες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα και επιχειρήσεις».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr