4.10.13

Οι κλέφτες του δημοσίου χρήματος

Τρεις Έλληνες υπουργοί επί κυβερνήσεως Καραμανλή και ένας Ελβετός αξιωματούχος συνθέτουν το παζλ των προσώπων που χρηματίστηκαν από τον πανίσχυρο τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Έγγραφο-ντοκουμέντο, από το προσωπικό αρχείο του Άκη, το οποίο αποκάλυψε χθες η εκπομπή «Ζούγκλα», αποδεικνύει ότι το 2007 ο πρώην υπουργός υπολόγιζε να δώσει 2,5 εκατ. στον ομοσπονδιακό σύμβουλο και προϊστάμενο του γραφείου δικαιοσύνης και αστυνομίας της Ζυρίχης, Christophe Blocher, ενώ το 2008 μοίρασε το ποσό των 3,5 εκατ. (ευρώ ή δολάρια) σε τρεις Έλληνες υπουργούς.




Συγκεκριμένα, στα χειρόγραφα σημειώματά του αναφέρει «2009. Με υπουργείο Οικονομικών», ενώ παρακάτω προσθέτει: «Συμφωνία για 300.000 ευρώ 15.5.2009».

Επί της ουσίας, στη λίστα των πληρωμών συναντούμε πρόσωπα με θητεία σε ανώτερα κυβερνητικά πόστα, τα οποία μεσολάβησαν προκειμένου να παγώσουν οι έρευνες των δικαστικών Αρχών της Ελβετίας στους μαύρους λογαριασμούς του Άκη. Από τις σημειώσεις προκύπτει παράλληλα ότι κάποιοι προσπαθούσαν να περάσουν ειδική διάταξη, ώστε να μην «ανοίξουν» οι τραπεζικοί λογαριασμοί του πρώην υπουργού.

 

Πάντως, τις διεργασίες για το μπλοκάρισμα των λογαριασμών εκ μέρους του Ά.Τσοχατζόπουλου έχει επιβεβαιώσει απολογούμενος στον ανακριτή και ο πρώην στενός του συνεργάτης και πρώτος εξάδελφός του, Νίκος Ζήγρας, ο οποίος είχε αναλάβει και την «τακτοποίηση» αμοιβών για τους δικηγόρους.

Όλα αυτά τα χρόνια, δημοσιογράφοι και όσοι ασχολήθηκαν με την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων φρόντισαν να κρατήσουν κρυφή την εμπλοκή τριών υπουργών και του Ελβετού Blocher. Μετά το ρεπορτάζ της «Ζούγκλας» Ελβετοί δημοσιογράφοι επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα. 
http://www.zougla.gr/greece/article/i-kleftes-tou-dimosiou-xrimatos