20.10.13

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Σαμποτάζ στα ΕΝΑΕ; - Βυθίστηκε η μια δεξαμενή κοντά στα υποβρύχια

Πρόβλημα εμφάνισε η δεξαμενή Νο3 των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) με αποτέλεσμα τα μέτρα ασφάλειας σε όλες τις εγκαταστάσεις, τόσο από το Λιμενικό Σώμα όσο και από το ΠΝ να έχουν αυξηθεί, προκειμένου το πρόβλημα να μην φτάσει στα υποβρύχια Type 214 που βρίσκονται σε άλλες δεξαμενές.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τη δεξαμενή Νο3 –μια από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο-, όπου πληροφορίες την θέλουν να έχει λάβει μεγάλη κλίση (πάνω απο 30 μοίρες) και να είναι μισοβυθισμένη ή και βυθισμένη. Η εισροή υδάτων ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου.

Το γεγονός ανάγκασε το ΠΝ να προβεί σε ανακοίνωση σχετικά την κατάσταση των υποβρυχίων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ.
Σύμφωνα με αυτή η "πλωτή δεξαμενή Νο3 των ΕΝΑΕ, που έχει εμφανίσει πρόβλημα, ανήκει στο εμπορικό τμήμα των ΕΝΑΕ, δεν σχετίζεται με το τμήμα των εγκαταστάσεων όπου ελλιμενίζονται τα υποβρύχια.. Ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται η ασφάλεια αυτών"  , αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΝ.
Η συγκεκριμένη δεξαμενή η οποία ανήκει στο πολιτικό τμήμα των ΕΝΑΕ είναι υποχρεωμένα τα ναυπηγεία να την εκποιήσουν – σύμφωνα με απόφαση του 2011 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού- καθώς ανήκει στο εμπορικό κομμάτι της εταιρείας και προκειμένου να μην πληρωθεί το πρόστιμο το οποίο έχει φτάσει πάνω από  500 εκατ. € μαζί με τους τόκους.
Κανονικά η δεξαμενή έπρεπε να είχε πωληθεί –αλλιώς το ελληνικό δημόσιο πληρώνει τα 500+ εκατ. €- και είναι ύποπτο που συμβαίνει αυτό τώρα προκαλώντας υποψίες μέχρι και για σαμποτάζ.  Αυτό γιατί στην περίπτωση που αυτή αχρηστευθεί δεν θα μπορέσει να πουληθεί.
Με άλλα λόγια εάν εκποιηθεί το πολιτικό τμήμα των ΕΝΑΕ δεν πληρώνεται πρόστιμο σε αντίθετη περίπτωση αυτό πρέπει να καταβληθεί.
Για το λόγο αυτό αλλά και για την ασφάλεια των υπερπολύτιμων υποβρυχίων τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα στα ΕΝΑΕ προκειμένου να μην υπάρξει η παραμιρκή ζημιά σε αυτά.
defencenet.gr