20.10.13

Νέος "Αττίλας": Η Τουρκία "εισβάλλει" στα Κατεχόμενα & αρπάζει τις περιουσίες των ε/κ


Ένας νέος "Αττίλας" σχεδιάζεται και υλοποιείται αυτή τη στιγμή από την Τουρκία στην Κύπρο, αφού η Άγκυρα προχωρά σε μαζικές εξαγορές ελληνοκυπριακών ιδιοκτησιών στα Κατεχόμενα με τελικό στόχο την "τουρκοποίηση" του βόρειου τμήματος του νησιού και την de facto διχοτόμησή του. Σχέδιο που εάν επιτευχθεί θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να βάλει "χέρι" στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που περιλαμβάνει η κυπριακή ΑΟΖ.
 
H "τουρκοποίηση" των ελληνοκυπριακών περιουσιών φαίνεται πώς είναι μία καλά οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση της Άγκυρας με απώτερο στόχο να δημιουργήσει νέα δεδομένα επί του εδάφους της Κύπρου. Έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια αλλά ατο τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί προκαλώντας ανησυχία στην Κυπριακη κυβέρνηση που τώρα "ξυπνά" αντολαμβάνεται τι ακριβώς συνέβη με την "Επιτροπή Ακινήτων Περιουσιών".
 
Χρησιμοποιώντας την «Επιτροπή Ακινήτων Περιουσιών», η οποία συστάθηκε από την Άγκυρα καθ' υπόδειξη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η τουρκική πλευρά αντί να αποζημιώσει τους ελληνοκύπριους που στερούνται τόσα χρόνια τη χρήση της ιδιοκτησίας τους, προβαίνει στην "αρπαγή" με μικρά ποσά.
 
Συγκεκριμένα το ΕΔΑΔ επέβαλε στην Τουρκία να δημιουργήσει ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, το οποίο να είναι σε θέση να προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία στους ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων περιουσιών στα Κατεχόμενα. 
 
Όμως η Τουρκία προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» άλλες ενέργειες, που αφορούν στις ελληνοκυπριακές περιουσίες. Μία από αυτές είναι η καταβολή αποζημίωσης στον Ελληνοκύπριο και η εξαγορά της περιουσίας του. 
 
Δηλαδή, ενώ η θεραπεία για την οποία μιλούσε το διεθνές δικαστήριο είχε να κάνει περισσότερο με αποζημίωση για την απώλεια χρήσης (ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΤΗΣΗΣ) της περιουσίας, η Τουρκία τελικά -με την αποδοχή ελληνοκύπριων ιδιοκτητών- τη μετέτρεψε σε εξαγορά του ακινήτου, ωθώντας τους δηλαδή στο να απολέσουν μετά την χρήση και την κτήση της περιουσίας τους.
 
Σε αυτό το σχέδιο της Τουρκίας η κυβέρνηση της Κύπρου έμεινε απαθής και τώρα, εκ των υστέρων εκφράζει τις ανησυχίες της. Σημειωτέον πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την επίλυση του Κυπρικού, με το... διεθνή παράγοντα να θέλει την προώθηση ενός νέου σχεδίου Ανάν. Σχέδιο που είχε βρεί θετικά διακείμενο τον νυν Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
 
Αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί αν η Τουρκία βάλει στο "χέρι" την περιουσία των ελληνοκυπρίων, η οποία αποτελεί το 78,6% ιδιοκτησία των ελληνοκυπρίων. Το σύνολο των κατεχομένων περιοχών (αυτό που οι ίδιοι οι Τούρκοι παρουσιάζουν ως ΤΔΒΚ) είναι 3.355 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Από αυτά, ένα 23% είναι κρατική ιδιοκτησία (δηλαδή ανήκουν στη Δημοκρατία). Στο υπόλοιπο που απομένει το 78,6% είναι ελληνοκυπριακή ιδιωτική γη και το 21,4% τουρκοκυπριακή ιδιωτική γη.
 
Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θεωρούν ως νόμιμους ιδιοκτήτες τους ελληνοκύπριους και ως εκ τούτου αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα στην τουρκική πλευρά. Γι' αυτό προχώρησαν στον «νόμιμο» τρόπο τουρκοποίησης μέσω της «Επιτροπής Ακινήτων Περιουσιών».
 
Μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει μέσω αυτής της διαδικασίας να τουρκοποιήσουν γύρω στα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνοκυπριακής γης.
 
Αριθμός φαινομενικά μικρός, αφού φτάνει μόλις στο 0,6% του συνόλου της ελληνοκυπριακής ακίνητης περιουσίας στα Κατεχόμενα. Πλην όμως έχει δημιουργηθεί μια βάση, η οποία διαφοροποιεί ακόμα περισσότερα τα δεδομένα στο θέμα του εδαφικού.
 
Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια, που καταβάλλει η Τουρκία αλλά και το κατοχικό καθεστώς, να "τουρκοποιήσει" συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες θεωρούνται ότι θα αποφέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη.
 
Τοποθετώντας κάποιος πάνω σ' έναν χάρτη τις περιοχές για τις οποίες δόθηκαν αποζημιώσεις μέσω της «επιτροπής», μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τις προθέσεις των Τούρκων.
 
Είναι οι περιοχές που επεκτείνονται σ' όλο σχεδόν το παραθαλάσσιο μέτωπο της επαρχίας Κερύνειας μέχρι και τις πλαγιές του Πενταδακτύλου.
 
Ανάλογη εικόνα και στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου οι αποζημιώσεις καλύπτουν κατά κύριο λόγο παραθαλάσσιες περιοχές, ξεκινώντας από βόρεια της πόλης των Βαρωσίων και επεκτείνονται μέχρι και το Ριζοκάρπασο.
 
Τα τουριστικά οφέλη είναι ένας λόγος αλλά όχι ο μοναδικός. Εάν οι Τούρκοι καταφέρουν να εξαγοράσουν το σύνολο της ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας, θα έχουν καταφέρει να λύσουν το Κυπριακό προς το συμφέρον τους και δια παντός. Αφού δεν θα υπάρχουν πλέον Ελληνοκύπριοι που θα έχουν νόμιμα διακιώματα ιδιοκτησίας στο βόρειο τμήμα του Νησιού.
 
Αφου΄η Άγκυρα εξανάγκασε τους Ελληνοκύπριους στην απώλεια χρήσης της ιδιοκτησίας τους αρα και σε απώλεια εσόδων επί 39 χρόνια, τους δελεάζει τώρα με την προοπτική απόδοσης μετρητών ("ψίχουλα" δηλαδή), ώστε να παραδώσουν οριστικά τις περιουσίες τους.
 
Άλλωστε μετά από τοσα χρόνια μη λύσης έχουν απογοητευθεί, και μια τέτοια προοπτική σε κάποιους θα φαντάζει ελκυστική.
 
Οι αγορές γίνονται από το τουρκικό κράτος που είναι νόμιμη οντότητα και όχι το Ψευδοκράτος.Υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν. Η Κύπρος βρίσκεται σε καθεστώς Μνημονίου, και ολοένα περισσότεροι πολιτες της θα χρειαστουν μετρητά για να ανταπεξελθουν στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Συνεπώς όλως "τυχαίως" οι σχεδιασμοί των Τούρκων υλοποιούνται στη σωστή για αυτούς στιγμή. Μόλις μαθεύτηκε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου κρύβει στα "σπλάχνα" προσοδοφόρα ενεργειακα΄κοιτάσματα.
 
 defencenet.gr