3.10.13

Άνοιξε δίαυλος ΣΥΡΙΖΑ - Κομισιόν


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 
Τις προϋποθέσεις για λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου και μόνιμους διαύλους επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς επιχειρεί να δημιουργήσει χθες και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος την ευρωπρωτεύουσα. 

Σε μία ομιλία σταθμό εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ενώπιον των εκπροσώπων του κοινοτικού τύπου ο Αλέξης Τσίπρας συνεπικουρούμενος από την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή εξήγησε ότι αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει μια εναλλακτική πολιτική για την ευρωζώνη και την Ελλάδα εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, αφετέρου το αίτημα για υπέρβαση του μνημονίου έχει ακριβή μετάφραση στην κοινοτική τεχνοκρατική ορολογία.

Ο Αλέξης Τσίπρας ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τις Βρυξέλλες να συνδιαχειριστεί με τους εταίρους «αυτό που έρχεται» συγκαλώντας μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος, ουσιαστικά μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου οι «28» με τη βοήθεια των τεχνοκρατών θα πρέπει να αποφασίσουν τη μείωση του ελληνικού χρέους προς τους μηχανισμούς διάσωσης, ένα μορατόριουμ πληρωμής επιτοκίων και μία διασύνδεση της δημοσιονομικής προσπάθειας με την ανάπτυξη (ρήτρα ανάπτυξης). Περιμένει άλλωστε εκλογές και έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για μια προοδευτική εξάμηνη ελληνική προεδρία της ΕΕ το 2014.

Η όλη λογική του εγχειρήματος δεν απέχει πολύ από πολλά σχέδια που επεξεργάζεται το euroworking group και η DGECFIN. Πίσω από δύο συγκεκριμένες αναφορές του προέδρου του Σύριζα κρύβεται η κοινοτική μετάφραση του αιτήματος για μείωση του χρέους:

1) η αναφορά σε 83 δισ. που πρέπει να καταβάλει η χώρα διά του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να αποπληρώσει τμήμα του χρέους και 2) η αποστροφή του λόγου του πως το ελληνικό χρέος ήταν στο 110% του ΑΕΠ πριν από το μνημόνιο και σήμερα έχει φτάσει στο 175%. Κοινοτικές πηγές εξηγούν ότι η μεγάλη και αντικοινωνική πλην όμως απαραίτητη εκείνη την εποχή διόγκωση του χρέους προς το ΑΕΠ προήλθε από τα 50 δισ. που δανείστηκε η χώρα για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της.

Εκτιμούν δε ότι το αίτημα για μεταφορά αυτού του ποσού στον ESM και η επακόλουθη διαγραφή του από το ελληνικό χρέος αποτελεί το κλειδί της εξίσωσης, ενώ η μείωση των επιτοκίων και η επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ελαφρύνσεις. Είναι όμως αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5% που θα πρέπει να συρρικνωθεί σημαντικά ώστε να γίνει αισθητή στον πληθυσμό η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέραν των επαφών του στο κοινοβούλιο άνοιξε από χθες και μία γραμμή επικοινωνίας εξαιρετικής σημασίας με την Κομισιόν. Η συνάντηση με τον Λάζλο Άντορ, επίτροπο για την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική διεξήχθη σε καλό κλίμα και υπήρξε ευρεία ανταλλαγή απόψεων όπως και ενημέρωση από την πλευρά του επιτρόπου για το πώς μπορεί η Ελλάδα να βοηθηθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Ακόμα όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η άλλη συνάντηση, αυτή που δεν έγινε, με τον Όλι Ρεν. Ο Όλι Ρεν έδωσε ραντεβού στον πρόεδρο του Σύριζα και ήταν διατεθειμένος να κάνει μαζί του μία πλήρη συζήτηση για τις οικονομικές προοπτικές και τις επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι, ωστόσο η συνάντηση δεν κατέστη δυνατή για λόγους που είχαν να κάνουν με την ελληνική πολιτική επικαιρότητα.

Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κατανοεί ότι σε αυτό το δρόμο χρειάζονται οι περισσότερο δυνατές συμμαχίες, τις οποίες επιχειρεί να χτίσει ρίχνοντας γέφυρες και προς τους σοσιαλιστές. Αυτό το νόημα είχε η συνάντηση με τον Χάνες Ζβόμποντα χθες και το ίδιο νόημα έχει και η σημερινή με τον Μάρτιν Σούλτζ.

Υπάρχει, ωστόσο, αυξημένη πιθανότητα Σουλτζ και Τσίπρας να βρεθούν απέναντι ως υποψήφιοι πρόεδροι της Κομισιόν, προτεινόμενοι από δύο διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, όμως στο τέλος η αίσθηση είναι πως η Αριστερά θα συνεργαστεί με τη σοσιαλοδημοκρατία ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια πρόεδρο που δε προέρχεται από το λαϊκό κόμμα. Η υποψηφιότητα ή όχι του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν από την ευρωομάδα της Αριστεράς θα κριθεί στο συνέδριο του Δεκεμβρίου.
real.gr