9.10.13

"Βόμβα" από την Κομισιόν – Ζητά αύξηση φόρων σε ηλεκτρικό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Πέρα από τη πραγματικότητα φαίνεται ότι ζουν οι «καρεκλοκένταυροι» των Βρυξελλών, καθώς αν και αναγνωρίζουν ότι στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση φορολογικών βαρών μέσα σε έναν χρόνο, την ίδια ώρα ζητούν - όχι μόνο για την Ελλάδα- αύξηση του ΦΠΑ σε ηλεκτρικό ρεύμα- φυσικό αέριο και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης!
Ειδικότερα, σε Έκθεση της για τις τάσεις της φορολογίας στην Ευρώπη, η Κομισιόν αναλύοντας τη δομή των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ΕΦΚ που επιβάλλουν τα κράτη- μέλη, πολλές φορές δεν συνάδουν με το στόχο της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα επισημαίνει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και στη βενζίνη, που δεν καλύφθηκε ούτε στη διάρκεια του 2013.
Για να μην υπάρχει, δε, καμία αμφιβολία για το εάν στοχοποιείται και η χώρα μας, οι «ειδικοί» της Κομισιόν επισημαίνουν ότι ενώ κάποιες χώρες (Ιταλία, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Λιθουανία, Ρουμανία και Σουηδία) αύξησαν λίγο το φόρο στο πετρέλαιο, η Ελλάδα και η Δανία μείωσαν το φόρο, δίνοντας έτσι. πλεονέκτημα στη κατανάλωση πετρελαίου κίνησης αντί βενζίνης!
Το... κερασάκι στη τούρτα είναι ότι οι «ειδικοί» της Κομισιόν καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι χώρες έχουν συμφέρον να επαναξιολογήσουν αυτούς τους φόρους και να περιορίσουν την ειδική φορολογική μεταχείριση για το πετρέλαιο! Σημειώνεται- για όσους στις Βρυξέλλες το λησμονούν- ότι κάθε αύξηση ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, συμπαρασύρει αυτομάτως και το πετρέλαιο θέρμανσης που έχει πλέον τον ίδιο ακριβώς φόρο.
Ο παραλογισμός δεν σταματά, όμως, εδώ, καθώς στην επόμενη σελίδα της Έκθεσης, όπου γίνεται ανάλυση των συντελεστών ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, επισημαίνεται ότι κάποιες. κακές χώρες (δεν χρειάζεται φαντασία για να καταλάβει κανείς ποια αναφέρεται πρώτη- πρώτη) εφαρμόζουν χαμηλό συντελεστή στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ποια είναι η σύσταση των «ειδικών» της Κομισιόν; Ότι αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να εξαλείψουν αυτή την επιδότηση, προτείνοντας μάλιστα απευθείας ενισχύσεις για τα ευπαθή νοικοκυριά!
Το άκρον άωτον του παραλογισμού είναι ότι όλες αυτές οι διαπιστώσεις και οι συστάσεις συμπεριλαμβάνονται στην ίδια Έκθεση, όπου καταγράφεται ότι στην Ελλάδα υπήρξε μέσα σε μόλις μία χρονιά αύξηση κατά 3,9% των φορολογικών επιβαρύνσεων στο εισόδημα, αποκλειστικά και μόνο λόγω της αύξησης της φορολογίας εισοδήματος. Αυτή η αύξηση είναι, μάλιστα, με διαφορά η μεγαλύτερη στην Ευρώπη (μόλις 0,3% κατά μέσο όρο) και αρκεί να αναφέρει κανείς ότι στις άλλες δύο χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, έχουμε την ακριβώς αντίθετη εικόνα, καθώς στη Πορτογαλία καταγράφηκε μείωση κατά 2,3% και στην Ιρλανδία κατά 0,8%!!!
Πληροφορίες: iefimerida.gr/ thestival